ZDRAVLJE GRUDI

ZDRAVLJE GRUDI

Koja je uloga grudi?

Dojke se sastoje od mliječnih žlijezda i kanala koji prenose mlijeko (koje žlijezde proizvode) do bradavica i masnog i vezivnog tkiva koje pune međuprostor. Svaka dojka se nalazi ispred grudnih mišića preko rebara. Bradavica je centar tamnijeg dijela kože koji se zove areola. Takođe, dojka sadrži limfne kanale koji prenose bezbojnu tečnost zvanu limfa. Limfni kanali otvaraju se na malim okruglim limfnim čvorovima. Grupe limfnih čvorova koji pripadaju dojki nalaze se prevashodno blizu dojke u dijelu pazuha, ključne i grudne kosti. Limfni čvorovi zadržavaju bakterije, ćelije kancera i druge štetne komponente koje se mogu naći u limfnom sistemu.

Zašto izabrati ACIBADEM?

Multidisciplinarni pristup

Hirurgija tumora grudi, plastična hirurgija, radioterapija, hemoterapija, medicinske su grane koje omogućuju multidisciplinarno dijagnostikovanje i terapije svim našim pacijentkinjama za koje su zaduženi naši iskusni ljekari, specijalizirani u svojim oblastima, uz najnovije tehnologije i medicinske uređaje.

Osim navedenog, u okviru mulitidisciplinarne njege, dostupne su i usluge sveobuhvatne podrške pacijentkinjama tokom liječenja tumora grudi, nutricionističke i genetičke konsultacije, psihosocijalna podrška, fizikalna terapija.

Podrška modernih tehnologija

U našim Centrima za zdravlje grudi, za rano dijagnostikovanje, terapiju i programe praćenja stanja, koriste se najmodernije tehnologije i uređaji (3D Mamografija s tomosintezom, 4D Ultrasonografija, Vakuum-asistirana biopsija i Biopsija vođena imidžing metodama).

Rana detekcija, tačna dijagnoza

U ACIBADEM Centrima za zdravlje grudi pri uspostavljanju rane detekcije i tačne dijagnoze koristi se sveobuhvatan medicinski pristup.

Razlika se pravi zahvaljujući mamografiji s tomosintezom, 4D Ultrasonografiji, kliničkom ispitivanju grudi i edukacijom o samostalnom pregledu i drugim uslugama koje se koriste za skrining tumora dojke. Zahvaljujući redovnim pretragama i posebnim savjetovanjima, sve pacijentkinje podložnije tumoru dojke imaju priliku smanjiti rizike na minimum.

Iskusni specijalisti u svojoj oblasti

Naš višečlani tim sastoji se od specijalista grudne hirugije, onkologa, specijalista plastične hirurgije, radiologa onkologa, radiologa, patologa i medicinskih genetičara, veoma iskusnih u svojim oblastima, zaduženih za sveobuhvatnu njegu pacijenata u ACIBADEM Centru za zdravlje grudi. Programi nutricionističkog savjetovanja, fizioterapije i kompletna psihološka terapija, takođe su obezbijeđeni pacijentkinjama oboljelim od tumora dojke.

Zaštitna hirurgija grudi

Za onkoplastičnu hirurgiju i druge inovativne rekonstruktivne tehnike, zaduženi su  specijalisti grudne hirurgije.

Bolesti grudi

Izrasline (čvorići) u grudima

Najčešće izrasline u grudima:

 • Ciste (tečni sadržaj)
 • Fibroadenomske
 • Filodne

Ostale čvrste (čvrst sadržaj) benigne lezije:

Zvjezdasti ožiljak i kompleksne sklerozne lezije, papiloma, lipoma, hamartoma, masna nekroza, leiomioma, granularni ćelijski tumori itd.

 • Ciste u grudima
 • Fibroadenom
 • Filodni tumor
 • Intraduktalni papilom
 • Zapaljenska oboljenja dojki (mastitis)

Rano otkrivanje tumora dojke

Najvažniji činilac u smanjenju smrtnosti kao posljedice tumora dojke kod žena jeste aktivna uloga u ranom dijagnostikovanju tumora dojke. Koriste se tri metode pregleda;

 • Samopregled dojke
 • Mamografija
 • Ljekarski pregled dojke

Tehnike snimanja

Metoda za rano otkrivanje tumora dojke: MAMOGRAFIJA

Najjednostvniji način da se dobije snimak jeste snimanje slabim jonizujućim zračenjem. Snimanje se povezuje s rendgenom koji snima grudi. Svrha mamografije je otkrivanje tumora dojke u ranoj fazi; što se prije tumor otkrije, više uspješnih terapija može se primijeniti. Od svih tehnika i dijagnostičkih metoda za otkrivanje tumora dojke, mamografija najranije otkriva tumor dojke. Danas se koriste različite tehnike klasične i digitalne mamografije.

Digitalna mamografija

Digitalna mamografija je, za kratko vrijeme, postala vrlo važna i nezamjenjiva tehnika snimanja grudi. Razlikuje se od klasične mamografije, kao i digitalna od obične kamere, po digitalnom snimku koji se dobija posredstvom detektora. Tehniku su razvili radiolozi a snimak se može pregledati na ekranu monitora, u formi snimka ili video zapisa, u zavisnosti od potrebe.

Najonovija tehnologija 3D snimaka: TOMOSINTEZA

Tomosinteza se može definisati i kao 3D mamografija i predstavlja najnovije i najvažnije dostignuće u digitalnom snimanju. Suštinski, tomosinteza je takođe digitalni mamograf. Sam uređaj i koncept izrade snimaka vrlo je sličan mamografiji.

Ultrasonografija

Ultrasonografija (US) je tehnika koja putem ultrazvučnih talasa kreira snimak.

4D Ultrasonografija

ABVS (automatski zapreminski skener grudi) predstavlja najnovije tehnološko rješenje u  ultrasonografiji i još se zove automatski ultrazvuk grudi, zapreminski ultrazvuk grudi i 4D ultrasonografija.

Magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca (MR) može se jednostavno opisati kao ‘tehničko snimanje radio talasima u okviru jakog magnetnog polja’. MR tehnika je vrlo uspješna jer nema zračenja te je pogodna za snimanje mekih tkiva.

Biopsija

Biopsija iglom

Ukoliko nalazi potvrđuju sumnje, za dalju dijagnostiku neophodna je biopsija iglom ili hirurška resekcija dijela za biopsiju. Ako se u sumnjivim situacijama pregledom na dodir ne može utvrditi problem, vrši se biopsija iglom koju prati radiološko kliničko snimanje. Trajanje procesa zavisi od tehnike koja se koristi, a obično je u rasponu od 20 do 40 minuta.

Nakon postupka, uzorci se pregledaju i priprema se izvještaj da li su benigni, sumnjivi (atipični) ili maligni.

Tehnike biopsije iglom

 • Fina biopsija iglom (FNAB)
  Fina biopsija iglom je postupak kojim se uzima mali dio tkiva kako bi se pregledao pod mikroskopom i postavila konačna dijagnoza bolesti ili promjene: Koristi se za čišćenje cista u grudima i biopsije limfnih čvorova. Omogućuje i biopsiju veoma sitnih čvorića ili čvorića koji su duboko u dojci.
 • Tru-cut biopsija
  Tehnika biopsije koja se izvodi debljom iglom (3-4 mm) i pištoljem za biopsiju.
 • Biopsija vakumom
  Vakuumska biopsija je najnaprednija od svih metoda biopsije iglom. Ova metoda se obično koristi za dijagnozu nalaza koji se mogu vidjeti samo pomoću mamografije.
 • Biopsija magnetnom rezonancom
  MR testiranje i snimanje grudi često se koristi kod pacijentkinja kod kojih je tumor dojke identifikovan kako bi se prije operacije utvrdilo da li postoji još neko inficirano područje.

Multidisciplinarno planiranje liječenja

Specijalisti opšte hirurgije, radiologije, patologije, medicinske onkologije i radijacione onkologije sarađuju koristeći multidisciplinarnu metodu, te tako planiraju liječenje karcinoma dojki. Obično specijalista hirurgije prvi procjenjuje stanje. Takođe je važno da psiholozi i psihijatri procijene pacijentkinju prije i poslije tretmana.

U kojim situacijama se izvodi operacija?

Operacija je prvi izbor kod raka dojki koji se dijagnostikuje u ranoj fazi. Kod hirurške metode, kancerogeni tumor je isječen ili iz tkiva dojke ili iz područja oko nje ili se uklanja cijela dojka. Takođe, da bi se razumjelo da li se tumor proširio na pazuh ili ne, neki limfni čvorovi su isječeni. Prilikom hirurške intervencije, prvo se uočava stadijum bolesti i utvrđuju se dodatne terapijske potrebe (zračenje, hormoni, hemoterapija).

Danas se postižu odlični rezultati razvojem hirurških tretmana i poboljšanja kod dodatnih tretmana.

Zaštitna hirurgija dojke

Pacijentkinje s karcinomom dojki se gube zbog sistemskog recidiva, ili drugim riječima, proširenja (metastaze), ne recidiva u dojkama. U ovom kontekstu, uklanjanje tkiva sa tumorom je način hirurške zaštite dojke u prikladnim slučajevima gdje se fokus radije stavlja na jedan tumor nego na cijelu dojku. Tkivo s tumorom se siječe s oko 1-2 cm normalnog tkiva dojke oko tumora u zaštitnoj hirurgiji dojke (veliko isijecanje, tumorektomija, lumpektomija).

Druge tehnike, bazirane na većim isijecanjima te regije dojke, se nazivaju “kvadrantektomija” ili “parcijalna mastektomija”.

Kvrge koje se smatraju neopipljivim, i malignim, i označene žicom preko mamografije ili ultrazvuka, nakon isijecanja snimaju se tehnikama usmjeravanja žice ili ROLL (radionuklidno navođena lokalizacija okultne lezije) tehnikom i kontrolisane su, bilo da su isječene ili ne.

Operacije uklanjanja cijele dojke (mastektomija)

Mastektomija je metoda koja se primjenjuje u situacijama kad zaštitna hirurgija dojki nije podesna metoda. Iako je bila uobičajena tehnika u prošlosti, danas se mastektomija preferira za pacijentkinje s tumorom koji ne odgovara principu zaštitne hirurgije dojke zbog velikog prečnika i/ili vidljive, raširene distribucije na dojci (multifokalni tumori). Međutim, s obzirom na situaciju kod pacijentkinje, modifikovana radikalna mastektomija, ili drugim riječima sječenje čitave dojke i velikog dijela aksilarnog limfnog čvora, može se razmatrati u ovom slučaju. Zbog sječenja velikog dijela aksilarnog limfnog čvora, ponekad se mogu pojaviti tegobe poput oticanja ruke, utrnulosti, peckanja.

Hirurške intervencije za procjenu aksilarnih limfnih čvorova

Rak dojke širi se uglavnom na aksilarne limfne čvorove. U prošlosti, obično se pristupalo sječenju aksilarnog limfnog čvora kako bi se utvrdio stadijum bolesti, utvrdila uključenost u aksilarne limfne čvorove i obezbijedila lokalna kontrola (aksilarna disekcija). Međutim, istraživači su se fokusirali na još jedan metod zbog žalbi na neželjena dejstva poput oticanja ruku (limfedem), ograničenja ili deformacija ramena, slabosti ili utrnulosti ruku. Posljednjih godina, “tehnika biopsije sentinelnih limfnih čvorova”, metoda sječenja najvjerovatnijeg limfnog čvora je unaprijeđena zbog toga što je moguće pronaći pojedinačne tumorske ćelije.

Kako se izvodi tehnika biopsije sentinelnih limfnih čvorova?

Kod ove tehnike, radioaktivna supstanca, 99mTc, ubrizgava se u oboljelu dojku prije operacije. Limfni čvor ili čvorovi (sentinelni limfni čvor) sijeku se detektorom radioaktivne supstance ili uređajem zvanim gama sonda prema limfoscintigrafiji, i snimaju u podne dan prije operacije ili ujutro na dan operacije, i šalju na patologiju radi analiza tokom operacije. Injekcija plave mrlje također se može ubrizgati u dojku tokom operacije. U ovom slučaju, limfni čvorovi plave boje mogu biti isječeni poput sentinelnih limfnih čvorova, tako što se pronalazi limfni kanal plave boje. Zatim se kanal šalje na patologiju tokom operacije. Ukoliko su zahvaćeni sentinelni limfni čvorovi, svi aksilarni limfni čvorovi biće isječeni. Ukoliko su nalazi negativni, sve se ostavlja u istom stanju. Stoga, neželjena dejstva poput limfnog edema, ograničenja u ramenu ili utrnulost ruke, viđaju se kod manjeg broja pacijenata nego u poređenju s biopsijom sentinelnih limfnih čvorova. Ovi sentinelni limfni čvorovi tretiraju se posebnim procesima, a sekcije kod pacijenata s negativnim nalazima tretiraju se posebnim mrljama. Stoga, ukoliko se utvrdi i najmanja zahvaćenost limfnih čvorova, potrebna je još jedna operacija. Izvodi se zamjenska aksilarna disekcija, drugim riječima, čitavi limfni čvorovi se sijeku.

Rekonstrukcija dojki

Rekonstrukcija dojki nakon karcinoma izvodi se u cilju obnove prirodnog oblika dojke. U ovom kontekstu, obnova dojke nije kozmetička operacija, nego rekonstruktivna, odnosno, drugim riječima, posmatra se kao zamjena izgubljenog uda zbog bolesti. Zahvaljujući napretku medicine, hirurzi sada mogu učiniti da dojka izgleda potpuno prirodno. Specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije dio su tima za liječenje raka dojke. Ovi specijalisti, ukoliko je potrebno, izvode operacije za transformaciju dojki.

Koje su prednosti rekonstrukcije dojke?

Psihološki gledano, gubitak grudi negativno utiče na mnogo žena. Rezultat rekonstrukcije dojki može biti nešto poput novog života za većinu pacijentkinja. Seksualni i porodični život pacijentkinje postaje bolji. Također, jače duhovno stanje može pomoći u borbi s bolešću.

Koji su stadijumi rekonstrukcije dojke?

Rekonstrukcija dojke ima 3 osnovna stadijuma. To su: stvaranje tkiva dojke, rekonstrukcija bradavice i areole, stvaranje simetrije između grudi.

I – Stvaranje tkiva dojke

Obnavljanje odstranjene dojke može se izvesti na dva načina:

1- Proteza dojke,

2- Tkivo pacijentkinje (autogeno tkivo).

Mnogo faktora, poput opšteg zdravlja pacijentkinje, godina, karakteristika organizma, karakteristika mastektomije, bilo da je radioterapija primijenjena ili ne, statusa druge dojke, prioriteta, hirurškog iskustva i vještine plastičnog hirurga, igra važnu ulogu kada treba birati između operativne metode i rekonstrukcije.

1 – Proteza za dojku

Postoje dva tipa proteza za dojke: ispunjene gelom ili ispunjene fiziološkim rastvorom (slani rastvor). Kod oba tipa, spoljna površina je od silikona. S obzirom na status pacijentkinje, rekonstrukcija se može izvršiti ugradnjom proteze direktno ili pomoću balona (proširivač tkiva), koji se postavi tako da proširi meko tkivo u zidu grudi, a potom se ukloni da bi proteza mogla da se namjesti na poziciju. Metoda se bira za kasne rekonstrukcije.

2 – Rekonstrukcija dojki tkivom pacijentkinje (autogena tkiva)

Rekonstrukcije dojki pomoću autogenog tkiva su kompleksnije i zahtijevaju angažovanje vrlo  iskusnih hirurga.

Mikrohirurgija

Koža i potkožno masno tkivo u potpunosti su odvojeni od abdomena, dorsuma ili regije kuka, gdje su povezani venama. Plastični hirurg mora biti iskusan u mikrohirurgiji za ovu operaciju zato što je krpljenje tankih vena moguće samo pod mikroskopom.

II – Rekonstrukcija bradavice i areole

Ponekad može biti potrebno nekoliko operacija da se postigne prirodan izgled dojke. Prva operacija obnavljanja tkiva je najteža. Sekundarne operacije poput regeneracija bradavice i areole (područje oko bradavice) su jednostavnije i rade se pod lokalnom anestezijom. Bradavica se pravi od tkiva uzetog sa tog područja. Koža uzeta sa druge bradavice ili prepone može se uzeti za pokrivanje areole.


×
Search