Liječenje proširenih vena - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Proširene vene uzroci, simptomi i liječenje

Proširene vene uzroci, simptomi i liječenje

Proširene vene uzroci, simptomi i liječenje

Varikozne vene su sve one abnormalne, proširene i uvrnute vene na nogama i stopalima. Ako se ne liječe, mogu izazvati nelagodu, bol, čireve i krvne ugruške.

Šta su proširene vene?

Proširene vene ili varikoza nastaju kada se vene neposredno ispod kože uvećaju, uvrnu, ispupče, postanu vidljivije i plavkaste ili tamnoljubičaste boje. Ovo stanje obično utiče na noge i stopala. Susreće se u 20% odrasle populacije, a s godinama postotak postaje sve veći. Nakon 50. godine, smatra se da svaka druga osoba ima proširene vene. Veća je vjerovatnoća da će žene, sve osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i oni koji moraju dugo stajati ili sjediti za stolom, dobiti proširene vene.

Paučaste vene blaži su oblik proširenih vena. To su kapilarni varikoziteti, obično crvene boje i promjera manjeg od 1 mm. Na površini kože mogu nalikovati paukovoj mreži.

Šta uzrokuje proširene vene?

Varikozna vena nastaje kada mali zalistak unutar vene prestane ispravno raditi. Krv se više ne pumpa u srce učinkovito već se nakuplja unutar vene i još više deformira zalistak. Povećani pritisak čini zid krvnog suda slabijim, vena se širi i postaje vidljiva. Otud pojava varikoze.

Hormon estrogen može takođe utjecati na zid vene i potaknuti stvaranje proširenja. Zbog toga se ovo stanje javlja češće kod žena. Upotreba kontracepcijskih pilula i trudnoća takođe mogu pridonijeti stvaranju proširenih krvnih žila. Rizik je veći za one koji u porodici već imaju nekog s varikozom. Faktori rizika obuhvaćaju sve osobe sa sjedilačkim načinom života, prekomjerne tjelesne težine, izložene toplini i vrućoj klimi, zatvor, nošenje dodataka kao što su štitnici za koljena, trake za koljena ili cipele s visokom petom.

Simptomi proširenih vena

Natečene vene imaju karakteristični izgled i stoga je najčešća pritužba pogoršanje izgleda nogu. Osim vidljivog dijela, uobičajeni simptomi proširenih vena su:

 • Postupno pojačan osjećaj težine ili boli u nogama tokom dana
 • Oticanje nogu, prvo naveče, a kasnije kontinuirano tokom dana
 • Noćni grčevi zbog venske hipertenzije uzrokovane nakupljanjem krvi u nozi
 • Svrbež, toplina, žarenje ili pulsiranje u nozi
 • Malene modrice koje nastaju spontano ili nakon blagog udarca u nogu
 • Smeđe-ljubičaste mrlje oko gležnja, promjene u boji kože
 • Rane na nogama ili gležnjevima za koje treba vremena da zacijele
 • Sindrom nemirnih nogu koji se ponekad javlja

Simptomi proširenih vena mogu se razlikovati od osobe do osobe. Obično su intenzivniji tokom vrelih razdoblja ili produženog razdoblja smanjene fizičke aktivnosti.

Faze proširenih vena

Ljekari koriste univerzalnu CEAP ljestvicu za procjenu problema i određivanje načina liječenja varikoznih vena. Faze su klasificirane na sljedeći način:

 • C0 – Nema vidljivih i opipljivih znakova venske bolesti
 • C1 – Počele su teleangiektazije (paučaste vene) ili retikularne vene
 • C2 – Sada se pojavljuju velika proširenja vena
 • C3 – Otok stopala i gležnjeva (edem)
 • C4a – Promjena boje stopala
 • C4b – Promjene na koži i djelimični kolaps
 • C5 – Zacijeljivanje rana
 • C6 – Aktivne varikozne rane koje nisu zacijelile

U ranoj fazi, simptomi proširenih vena mogu se kontrolirati promjenama načina života, kao što su zdrava prehrana, redovita tjelovježba i kompresivne čarape.

Kada se treba zabrinuti zbog proširenih vena?

Proširene vene česta su pojava i mnogim ljudima osim estetskih, ne stvaraju velike probleme. Međutim, ako ste do sada osjećali negativne simptome kao što su bol, oteklina ili promjene boje kože, obratite se ljekaru radi procjene i pretraga. Imajte na umu da što duže živite s ovim problemom, veći je i rizik od komplikacija.

Jesu li proširene vene opasne?

Varikoza je jedna od bolesti koju ljekari i pacijenti najviše zanemaruju. Obično se zanemaruje dok ne dođe do ozbiljne faze. Proširene vene nisu samo kozmetički problem. Ako se ne liječe, ventili koji cure mogu uzrokovati zgrušavanje i upalu (tromboflebitis) u veni. Ovo stanje dovodi do vaskularnih okluzija i respiratornog zatajenja u rasponu od okluzije u plućima (plućna embolija) do smrti uslijed pucanja ugruška.

Hirurško liječenje proširenih vena

Otvorena hirurgija danas je zamijenjena minimalno invazivnim metodama liječenja proširenih vena. Često se izvode ambulantno i ne zahtijevaju boravak u bolnici. Zahvaljujući novim tehnikama koje se izvode u ACIBADEM-u, puno su bolji i kozmetički rezultati a pacijent dobija maksimalnu udobnost.

Kako bi odredio pravi tretman, specijalist vaskularne hirurgije radi pretrage i identificira izvorišta koja uzrokuju varikozu. Kolor Doppler ultrazvuk najbolji je alat za dijagnosticiranje proširenih vena i vizualizaciju protoka krvi kroz ventile. Mapiranje vena pomaže u procjeni na koje vene treba intervenisati. Na temelju tih nalaza specijalista može preporučiti operaciju ili druge postupke. To može uključivati:

 • Endovenozna laserska ablacija (EVLA). Vena koja uzrokuje varikozu zatvara se tankim kateterom koji emitira lasersku energiju iznutra. Najvažnije prednosti ove metode su što traje samo 30 minuta, a pacijent može hodati odmah nakon zahvata. Uspješnost je čak 94-99%.
 • Ablacija endovenskom radiofrekvencijom (EVRF). Ova tehnika slična je laserskom postupku, ali se vena zatvara drugačijom energijom. Tanki radiofrekvencijski kateter umetne se u venu, a mjesto curenja zatvori se davanjem energije od 120 °C. U ovom se području ne radi vanjski hirurški rez. Svi postupci izvode se supkutano pod kontrolom ultrazvuka.
 • Embolizacija ljepljivim sredstvima (Bioglue). Liječenje proširenih vena ljepljivim sredstvima (cijanoakrilat) trenutno je jedna je od najnovijih metoda. Ljepilo (bioljepilo) se jako pažljivo unosi u venu koja curi pod ultrazvučnim nadzorom. Posuda se neko vrijeme (1-3 minute) pritišće da priraste. Ne rade se rezovi ili šavovi, a učinak je vidljiv odmah.
 • Uklanjanje proširenih vena minirezom (Miniflebektomija). Korištena samostalno ili u kombinaciji s drugim postupcima, ova tehnika omogućuje uklanjanje varikoznih nakupina koje su izbočene prema van kroz vrlo male rupice. Ti ubodi se ne šivaju već samo prekrivaju estetskim trakama. Za nekih sedam dana, punkcija je potpuno zatvorena.
 • Skleroterapija. Ovaj tretman ima za cilj isušivanje proširenih vena u kojem se vrlo finim iglama daje sklerozantni lijek. Zatvorenu venu tijelo rastapa i s vremenom je eliminira. Za bolje rezultate ove metode, kompresija zahvaćenog mjesta mora se raditi najmanje 2-3 dana. Učinkovitost skleroterapije postaje vidljiva za nekih 4-6 sedmica. Ovisno o slučaju, možda će trebati više ponavljanja. Primjena skleroterapije na vrlo male krvne sudove naziva se mikroskleroterapija. Za optimalne rezultate potrebne su posebne igle i povećala, kao i iskusni ljekar.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search