Urologija

Urologija

Na odjeljenjima urologije, bolnica Acıbadem, obezbijeđeni su najkvalitetniji urološki pregledi, dijagnostika i usluge liječenja za sve starosne grupe pacijenata. Za pacijente je zadužen veoma dinamičan i brižan tim profesionalaca. Ljekari odjeljenja za urologiju svojom posvećenošću, kliničkim iskustvom i znanjem, zasnovanim na naučnim studijama i istraživanjima, obezbjeđuju najkvalitetniju moguću uslugu.

Pored rutinskih TUR operacija prostate i bešike, invazivnih i neinvazivnih operacija kamena (ureteroskopije, perkutane nefrolitotomije i litotripsije (ESWL), odjeljenje predstavlja vodeći centar za urologiju koji također pruža intenzivne medicinske usluge uroloških operacija tumora, pedijatrijske urološke operacije, rješavanje urodinamskih i seksualnih disfunkcija kod muškaraca.

Savremene medicinske i hirurške terapije koriste se u liječenju urinarnih poremećaja izazvanih uvećanjem prostate (BPH) (TUR, Greenlight laser PVP, Greenlight laser HPS, Fidbek termoterapija). Dodatno, sprovode se i sveobuhvatne studije u oblasti zdravlja prostate poput skeniranja tumora prostate i terapija za infekciju prostate. Na odjeljenjima urologije u bolnicama Acıbadem, koriste se najsavremenije hirurške i medicinske metode u liječenju uroloških oboljenja. Na odjeljenju se često koristi radikalna prostatektomija (za tumor prostate) i radikalna cistektomija (za tumor bešike). Pored toga, druge urološko-onkološke operacije poput raka bubrega i testisa, izvodi tim urologa hirurga uz podršku tima anesteziologa i odjeljenja intenzivne njege. U pojedinim slučajevima uroloških tumora, opcije liječenja predstavljaju se pacijentima u saradnji s odjeljenjima onkologije i radioterapije.

U okviru Acıbadem Healthcare Group, u liječenju kamena u urinarnom traktu, koriste se sve tehnološke opcije koje se koriste i za endoskopske operacije (zatvoreni sistem). Osim hirurškog pristupa, ambulantni tretman bez anesteziranja za rješavanje problema kamena, moguć je zahvaljujući litotripsiji (ESWL). Kada se govori o iskustvu u primjeni endouroloških iskustava u liječenju kamena (ureteroskopija, perkutana nefrolitotomija – PCNL), odjeljenje urologije važi za jedan od vodećih centara u toj oblasti.

Urodinamika obezbjeđuje detaljnu dijagnostičku provjeru problema povezanih s inkontinencijom i urinarnim problemima koji se javljaju i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na godine. Moderne urodinamske i uroradiološke metode koriste se u dijagnostikovanju i praćenju problema inkontinencije kod odraslih i djece, uključujući i noćno mokrenje djece ili poremećaje inkontinencije kod žena i pacijenata s mijelodisplazijom (spina bifida).

Liječenje problema erekcije i ejakulacije i neplodnosti kod muškaraca, planira se i izvodi u saradnji s drugim medicinskim specijalnostima, kroz preglede, dijagnostikovanje i provjere  terapija.

Urolog pedijatar bavi se dijagnosticiranjem urođenih ili stečenih bolesti urinarnog i genitalnog sistema koje se mogu javiti tokom trudnoće, nakon porođaja i u kasnijoj fazi. Primjeri za prethodno pomenute bolesti uključuju ciste pupčane vrpce, nespuštene testise, obrezivanje, akutna stanja testisa i bešike (akutni skrotum i distorzija testisa). Hipospadija (urođeno stanje u kojem se otvor na penisu nalazi sa strane, umjesto na vrhu) posebno je interesantna oblast na odjeljenju urologije. Pored primarne korekcije hipospadije, izvode se, veoma uspješno, hirurške intervencije u slučajevima u kojima su pacijenti prethodno operisani i kod kojih se liječenje nije uspješno završilo.

Povezane vijesti i članci

Prvi turski hirurg član Kraljevskog hirurškog koledža
Prvi turski hirurg član Kraljevskog hirurškog koledža

Prof. Ali Rıza Kural, M.D., jedan od svjetski poznatih hirurga u oblasti urologije sa svojim naučnim radovima uz skoro 2000 robotskih operacija, već je dugo dio Acıbadem Health Group-e i svoju uspješnu karijeru krunisao je ovom novom nagradom. Kraljevski koledž ljekara i hirurga Glasgow-Glasgow, koji upravlja britanskom medicinom više od 400 godina, osnovan sa ciljem […] Saznajte više
Bolesti na koje muškarci stariji od 50 godina trebaju obratiti pažnju
Bolesti na koje muškarci stariji od 50 godina trebaju obratiti pažnju

NEKE UROLOŠKE BOLESTI MUŠKARACA MOGUĆE JE OTKRITI NAKON 50. GODINE ŽIVOTA.TAKOĐER JE MOGUĆE TE ISTE BOLESTI SPRIJEČITI PODUZIMANJEM MJERA ZAŠTITE NAKON 40. GODINE ŽIVOTA. BOLESTI PROSTATE Prostata, koja je reproduktivni organ kod muškaraca, počinje se povećavati u dobi nakon  40 godina. Proširenje može ranije početi ili brže napredovati kod muškaraca sa porodičnom istorijom bolesti prostate. […] Saznajte više
ŽENE OBOLIJEVAJU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA OD KAMENA U ŽUČI
ŽENE OBOLIJEVAJU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA OD KAMENA U ŽUČI

KAMEN U ŽUČNOM MJEHURU KOJI SE DVA PUTA VIŠE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA NE POKAZUJE NIKAKVE SIMPTOME U POČETKU.ODGODA U LIJEČENJU SMANJUJE KVALITETU ŽIVOTA. Kamen u žuči, koji predstavlja  jedan od problema koji najviše utječu na probavni sistem , razvija se kod svake desete osobe.Budući da žučni kamenci obično ne pokazuju simptome, obično […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search