Gojaznost i barijatrijska hirurija - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Liječenje gojaznosti i barijatrijska hirurgija

Liječenje gojaznosti i barijatrijska hirurgija

U Centru za gojaznost Acibadem, problem gojaznosti uspješno se liječi prilagođenom prehranom, vježbom, neinvazivnim metodama i na kraju barijatrijskom hirurgijom.

Šta je gojaznost?

Gojaznost se može definisati kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva koje negativno utiče na opće zdravlje. Prema svjetskim podacima, učestalost gojaznosti utrostručila se u posljednjih 50 godina. Nije to samo kozmetički problem, već i zdravstveni problem, jer prekomjerna težina utiče na povećavanje rizika od razvoja drugih ozbiljnih bolesti. Nakon što se masno tkivo nakupi u tijelu, ono izlučuje hormone i hemikalije koje povećavaju apetit, podižu granice osjećaja sitosti i uzrokuju daljnji napredak gojaznosti. Stoga bi nakon određene tačke moglo biti teško riješiti problem bez adekvatne pomoći. Dobra je vijest da se gojaznost može spriječiti i izliječiti kada je pacijent motivisan i potraži pomoć kvalifikovanih ljekarskih timova.

Uzroci gojaznosti

Ukratko, prekomjerna tjelesna težina i gojaznost nastaju zbog prekomjernog unosa kalorija. To znači više je onih kalorija koje unosite od kalorija koje trošite. Višak kalorija pohranjuje se kao mast u tijelu. Drugim riječima, svako ko previše jede i premalo se kreće izložen je riziku od prekomjerne težine i gojaznosti. Međutim, neki genetski uzroci, zdravstvena stanja poput hipotireoze te upotreba lijekova protiv epileptičnih napada takođe mogu doprinijeti debljanju.

Gojaznost i faktori rizika

Prekomjerna težina obično je rezultat uticaja brojnih faktora ponašanja, okoliša i genetike. Neki od njih su:

 • Sjedilački način života. Kada tjelesna aktivnost nije dovoljna, energetska neravnoteža ne može se izbjeći.
 • Nezdrava prehrana. Konzumacija previše hrane ili hrane s visokim udjelom šećera, masti te soli dovodi do viška kilograma.
 • Genetika i nasljedne predispozicije. Neki naslijeđeni geni mogu doprinijeti povećanju osjećaja gladi, većeg unosa hrane te skladištenja masti.
 • Dob. Sa starenjem, promjene u hormonima, metabolizmu i razini aktivnosti pridonose lakšem debljanju.
 • Stres. Tjeskoba često tjera ljude da jedu više ili posežu za brzom hranom. Osim toga, hronični stres oslobađa hormone stresa zbog kojih tijelo zadržava višak kilograma.
 • Pojedina zdravstvena stanja. Bolesti poput Cushingovog sindroma, sindroma policističnih jajnika, hipotireoze, artritisa itd. mogu doprinijeti debljanju tako što usporavaju metabolizam, povećavaju apetit ili ograničavanju pokretljivost.

Kako se gojaznost mjeri?

Indeks tjelesne mase (BMI) jednostavan je i često korišten alat kojim se procjenjuje gojaznost. Uzima u obzir težinu i visinu osobe. Da biste izračunali svoj BMI, svoju težinu u kilogramima možete podijeliti s visinom u metrima, a zatim rezultat ponovno podijeliti s visinom. Konačni rezultat upoređuje se s BMI klasifikacijskom tablicom kako slijedi:

Klasifikacija gojaznosti prema indeksu tjelesne mase

Opseg vrijednostiRezultat
BMI niži od 18,5 kg/m²Pothranjenost
BMI između 18,5 – 24,9 kg/m²Normalno (zdrava težina)
BMI između 25 – 29,9 kg/m²Prekomjerna težina
BMI između 30 – 34,9 kg/m²Klasa I gojaznosti
BMI između 35 – 39,9 kg/m²Klasa II gojaznosti
BMI preko 40 kg/m²Klasa III gojaznosti (morbidna gojaznost)

Prekomjerna tjelesna težina i gojaznost mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Uz potencijalne probleme s probavom, može uzrokovati visok holesterol te krvni pritisak, otvarajući put srčanim bolestima i moždanom udaru. Prekomjerna tjelesna težina stvara dodatni pritisak na zglobove, uzrokujući poremećaje mišićno-koštanog sistema, osobito osteoartritis. Povišeni BMI faktor rizik je za razne nezarazne bolesti, poput dijabetesa tipa 2, apneje tokom spavanja i nekih vrsta raka. Štaviše, može uticati na smanjen kvalitet života, depresiju, tjeskobu i društvenu izolaciju.

Kako spriječiti gojaznost?

Prekomjerna tjelesna težina i gojaznost mogu se spriječiti zdravim odlukama. Zdrava prehrana bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama te izbjegavanjem brze i prerađene hrane može pomoći u održavanju zdrave težine. Možete redovito umjereno vježbati ili redovito šetati sa svojim ljubimcem. Obroke pripremajte sami i konzumirajte više namirnica biljnog porijekla. Izbjegavajte hronični stres i spavajte najmanje 7-8 sati svake noći. Ne pomognu li svi ovi savjeti da održite zdravu tjelesnu težinu, obratite se kvalificiranom zdravstvenom centru za gojaznost gdje tim stručnjaka može procijeniti vaš slučaj i pripremiti osobni program mršavljenja i pomoći ostvariti vaše ciljeve.

Godišnji pregled

Djeca i odrasli trebaju proći pregled uz procjenu BMI-a najmanje jednom u godinu dana. U slučaju promjene i vrijednosti, ljekar može preporučiti dijetu i vježbe kako bi se izbjeglo daljnje debljanje.

Dijagnoza gojaznosti

BMI predstavlja dobru polaznu tačku kada trebate procjeniti težinu. Ipak, BMI ne uzima u obzir važne faktore kao što su dob, spol, mišićna masa ili raspodjela tjelesne masti. Za učinkovito dijagnosticiranje i liječenje gojaznosti važno je znati gdje se u tijelu nakuplja mast. Gojaznost se općenito može podijeliti u dvije kategorije – u obliku jabuke i kruške. Kod gojaznosti tipa jabuke salo se nakuplja na trbuhu, dok se kod gojaznosti oblika kruške salo nakuplja oko bokova. Salo nakupljeno oko struka, koje se naziva i trbušno salo, vjerojatnije je da će povećati rizik od razvoja opasnih zdravstvenih problema, posebno srčanih bolesti ili dijabetesa. Muškarci s opsegom struka većim od 94 cm klasificiraju se u grupu povećanog rizika, dok su oni sa strukom većim od 102 cm u gurpi visokog rizika. Kod žena, struk iznad 80 cm klasificira se u grupu povećanog rizika, a iznad 88 cm, visokog rizika.

Kod dijagnosticiranja gojaznosti u obzir se uzima anamneza i trenutno zdravstveno stanje pacijenta. Širok raspon faktora pomaže u određivanju učinkovitog plana liječenja. Zato preporučujemo stručne konzultacije za bolje rezultate.

Liječenje gojaznosti

Gojaznost je zahtjevna i složena bolest koja zahtijeva sveobuhvatno liječenje posvećenog i iskusnog zdravstvenog tima. Sam tok liječenja određuje se individualno za svakog pacijenta, a može uključivati:

 • Prilagođeni program prehrane i vježbanja. Kada su Vaši vlastiti napori za kontrolu tjelesne težine nedovoljni, stručnjak ili, u najboljem slučaju, tim stručnjaka može učiniti mnogo da Vam pomogne u ravnomjernom mršavljenju.
 • Lijekovi. Ako dijeta i vježba nisu dovoljni, ljekar vam može preporučiti lijekove za mršavljenje koji smanjuju apetit ili povećavaju osjećaj sitosti. Imajte na umu da lijekovi za mršavljenje nisu bezopasni i da ih mora propisati stručnjak s obzirom na vaše cjelokupno stanje.
 • Nehirurško liječenje gojaznosti. Neki neinvazivni, endoskopski ambulantni zahvati mogu biti učinkoviti kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom kada dijeta i vježba ne daju željeni rezultat.
 • Operacija želuca. Postoje različite hirurške metode kojima se želi smanjiti volumen želuca ili smanjiti apsorpcija hrane, ili oboje.

Nehirurški postupci mršavljenja

Podrazumijevaju brze i reverzibilne tehnike mršavljenja koje se izvode bez rezova ili boravka u bolnici. Najučinkovitiji su kod pacijenata s BMI u opsegu 27-35 koji još uvijek nisu prikladni za operaciju gojaznosti, ali ne mogu kontrolisati svoju težinu dijetom i sportom. U Centru za gojaznost Acibadem provodimo sljedeće neinvazivne tehnike:

Botoks želuca. Aplikacija botulinum toksina (botox) izvodi se za nekih 20-25 minuta. Djeluje tako da ograničava kontrakcije mišića. Tako se hrana duže zadržava u želucu, pacijent se osjeća sitim i ne treba jesti onoliko koliko inače jede.

Želučani balon. Zahvat se izvodi za nekih 20-30 minuta. Uključuje postavljanje rastegljivog balona ispunjenog slanom tekućinom u želudac. Uređaj ograničava volumen želuca što dovodi do smanjenog unosa hrane. Želučani balon se guta što ne zahtijeva opću anesteziju i hospitalizaciju – pacijent može otići kući istoga dana. S druge strane, neke vrste želučanih balona postavljaju se i uklanjaju endoskopski, pod anestezijom.

Botoks želuca i želučani balon daju slične rezultate. Šest mjeseci nakon zahvata prosječan gubitak težine je 7% – 15% ukupne tjelesne težine. Može biti više ili manje, ovisno o motivaciji pacijenta i toga koliko se pridržava preporučenih promjena načina života. Ove metode nisu prikladne za pacijente s BMI iznad 40 koji trebaju izgubiti veliki broj kilograma. Barijatrijska hirurgija može biti rješenje u tim slučajevima.

Šta je barijatrijska hirurgija?

Barijatrijska hirurgija, znana i kao hirurgija gojaznosti i hirurgija mršavljenja, podrazumijeva liječenje morbidne gojaznosti. Kada se izvodi za liječenje hroničnog stanja poput dijabetesa, naziva se metabolička hirurgija. Operacija uzrokuje učinkovitim promjenama u probavnom sustavu kako bi se pacijentu pomoglo u mršavljenju. Barijatrijska hirurgija koristi različite tehnike za smanjenje volumena želuca ili ograničavanje apsorpcije hranjivih tvari iz crijeva ili kombinaciju oba.

Kandidati za barijatrijsku hirurgiju

Barijatrijska hirurgija može biti opcija za sve pacijente čiji je BMI iznad 40 i kada dijeta i redovna vježba nisu dali rezultate. Može se primijeniti na pacijente s BMI-jem iznad 35 koji imaju jedan ili više zdravstvenih problema vezanih uz tjelesnu težinu, kao što su hipertenzija, dijabetes tipa 2, apneja u snu, nealkoholna masna jetra, osteoartritis, itd. Metaboličku operaciju takođe treba razmotriti kao opciju za liječenje dijabetesa tipa 2 u bolesnika s gojaznošću klase I (BMI 30,0–34,9 kg/m2) i neadekvatno kontrolisanom hiperglikemijom unatoč optimalnom medicinskom liječenju svim vrstama lijekova (uključujući insulin). Postoje i neke kontraindikacije za barijatrijsku hirurgiju, kao što su ozbiljni srčani poremećaji, trenutna ovisnost o drogama ili alkoholu, liječenje raka, mentalni poremećaji i trudnoća. Kandidati za operaciju gojaznosti moraju biti svjesni da će morati napraviti trajne promjene u svom životu kako bi postigli i održali dobre rezultate.

Vrste barijatrijske hirurgije

Postoje različiti postupci, a odluka o tome koji će se primijeniti određuje se prema stanju pacijenta i rezultatima koji se očekuju. U Centru za gojaznost Acibadem hirurške mogućnosti uključuju:

Sleeve gastrektomija. Ova metoda obično je prvi izbor i najčešće korišteni postupak barijatrijske hirurgije. Sleeve gastrektomija pomaže pacijentima u mršavljenju na dva načina: prvo, smanjuje se volumen želuca i drugo, prestaje proizvoditi hormon grelin povezan s osjećajem gladi. Hirurg uklanja otprilike 80% želuca, ostavljajući dugačku i usku vrećicu. Operacija se zbog svog oblika naziva gastrični rukavac ili operacija smanjenja želuca. U Centru za gojaznost Acibadem hirurg laparoskopski pravi 4 ili 5 malih rezova. Operacija obično traje 50-60 minuta. Pacijent može piti bistru tekućinu 4 sata nakon operacije i sljedećih sedmica mora slijediti stroge preporuke o prehrani. Boravak u bolnici je 3 dana; kontrolni pregledi su potrebni nakon prve sedmice, na mjesec, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 1 godinu nakon operacije.

Mini želučana premosnica. Ovaj postupak lakša je verzija tradicionalne želučane premosnice, ali je složeniji od želučane premosnice. Djeluje tako da ograničava želudac i uzrokuje malapsorpciju, budući da je područje apsorpcije u tankom crijevu smanjeno.

Želučana premosnica. Takođe nazvana Roux-en-Y želučana premosnica, ova metoda uključuje stvaranje male vrećice u gornjem dijelu želuca i pričvršćivanje dijela tankog crijeva na nju. Dakle, hrana mijenja svoj tok, ‘zaobilazeći’ veći dio želuca i dio tankog crijeva. Postupkom se smanjuje količina konzumirane hrane te apsorpcija kalorija. U Centru za gojaznost Acibadem operacija želučane premosnice obično se izvodi laparoskopskim tehnikama, kroz male rezove u abdomenu.

Pacijenti koji se odluče na barijatrijski hirurški zahvat trebaju se pridržavati redovite prehrane i programa vježbanja. Stoga dugoročni uspjeh liječenja gojaznosti uvelike ovisi o motivaciji pacijenta da napravi trajne životne promjene.

Prednosti barijatrijske hirurgije

Pacijenti koji se podvrgavaju operaciji gojaznosti mogu očekivati da će izgubiti oko 60%-80% prekomjerne tjelesne težine u roku od dvije godine nakon operacije. Ovi rezultati ostaju trajni ako se pacijent pridržava preporučenog programa i zdravih životnih navika. U prosjeku 80-90% svih pacijenata koji se podvrgnu barijatrijskoj hirurgiji postižu svoje ciljeve vezane za gubitak prekomjerne težine.

Uz gubitak tjelesne težine, operacija gojaznosti značajno poboljšava mnoga medicinska stanja:

 • Reguliše se visoki krvni pritisak. 70% pacijenata prestane uzimati lijekove za hipertenziju.
 • Popravlja se nivo holesterola u krvi. Više od 80% pacijenata navodi normalan nivo holesterola 2-3 mjeseca nakon operacije.
 • Smanjuje se rizik od razvoja srčanih bolesti zbog manjeg opterećenja srca.
 • Dijabetes je usporen. Oko 70% -85% bolesnika s dijabetesom tipa 2 može održavati normalnu razinu šećera u krvi bez lijekova.
 • Astma i respiratorni problemi su znatno manji, a neki se pacijenti potpuno oporave.
 • Poremećaji spavanja povezani uz gojaznost, poput apneje u snu, se liječe.
 • Ublažavaju se bolovi u zglobovima i leđima uzrokovani viškom kilograma.

Je li barijatrijska hirurgija sigurna?

Operacija gojaznosti može biti spasonosno rješenje za izrazito gojazne osobe. Međutim, to je velika operacija koja nosi određene rizike i nuspojave, kao što su krvni ugrušci, infekcije i krvarenje. Sve su to uslovi kojima se može upravljati. Osim toga, dugoročne prednosti barijatrijske hirurgije nadilaze potencijalne rizike. U Centru za gojaznost Acibadem, multidisciplinarni tim stručnjaka provodi opsežnu procjenu, kako bismo osigurali da svaki pacijent dobije najprikladniji zdravstveni postupak. Barijatrijska hirurgija općenito je sigurna ako se izvodi u iskusnom centru koji može riješiti moguće komplikacije.

Zašto odabrati Centar za gojaznost Acibadem?

U posljednje vrijeme pacijenti iz cijelog svijeta putuju na barijatrijske operacije u Tursku. Privlači ih mogućnost da odmah dobiju liječenje i riješe problem gojaznosti, po pristupačnoj cijeni, uz iznimno pozitivne rezultate. Centar za gojaznost Acibadem ističe se među zdravstvenim ustanovama po sljedećem:

 • Iskusni multidisciplinarni tim. Liječenje gojaznosti je timska igra. Sveobuhvatni proces može uključivati stručnjake iz gastroenterologije, endokrinologije, psihijatrije, nutricioniste, hirurgije, plastične hirurgije, i iz drugih područja medicine. U Centru za gojaznost Acibadem, svi blisko surađuju za najbolji ishod za svakog pacijenta, i stopu uspješnosti od preko 90%.
 • Najsavremenija oprema. Poznati smo po kontinuiranom ulaganju u najnovija sredstva i uređaje koji olakšavaju posao zdravstvenim stručnjacima. Našim hirurzima izvođenje barijatrijske hirurgije omogućeno je uz upotrebu naprednih laparoskopskih tehnika i robotske hirurgije.
 • Usluga A klase za sve pacijente. Naš Međunarodni centar za pacijente osigurava potpunu uslugu za vrijeme cijelog postupka, od ljekarskih pregleda, pojedinosti o putovanju, smještaja, prevoditelja i dodatnih posjeta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search