Centri za liječenje bolesti kičme - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Centri Za Liječenje Bolesti Kičme

Centri Za Liječenje Bolesti Kičme

Acibademov Centar za liječenje bolesti kičme uz tradicionalni pristup liječenju bolesti kičme osigurava i holistički pristup liječenju.

Šta je Centar za liječenje bolesti kičme?

Centri za liječenje bolesti kičme zdravstvene su ustanove koje osiguravaju objedinjene dijagnostičke i zdravstvene usluge uz liječenje na jednom mjestu. Acibademov Centar za liječenje bolesti kičme u Turskoj uključuje svjetski priznate stručnjake u područjima ortopedije, hirurgije kičme, neurohirurgije, neurologije, radiologije, torakalne hirurgije, kardiovaskularne hirurgije, anesteziologije, fizioterapije te stručnjake za algologiju, koji zajedno rade na svim rutinskim i kompleksnim poremećajima i bolestima kičme. Izuzetno znanje i iskustvo od pomoći su kada treba razumjeti stanje kičme i pacijentove pritužbe. Ogromno iskustvo olakšava precizno postavljanje dijagnoze uz odgovarajuće opcije liječenja. Najsavremenije tehnologije osiguravaju i najbolje rezultate liječenja.

Bolesti kičme koje liječimo

Acibademov Centar za liječenje bolesti kičme nudi svoju vrhunsku stručnost u liječenju cjelokupnog spektra stanja i poremećaja kičme, od uobičajenih poremećaja kičme do najsloženijih slučajeva i to:

 • Deformiteti kičme kod djece i odraslih: skolioza (bočna zakrivljenost kičme), hiperkifoza (kada se gornji dio leđa abnormalno zakrivljuje prema naprijed), hiperlordoza (donji dio leđa značajno zakrivljen prema unutra).
 • Degenerativni poremećaji kičme: Ova velika skupina poremećaja vodeći je uzrok bolova u leđima. Među njima su hernija diska uzrokovana ozljedama ili trošenjem zbog starenja; spinalna stenoza (sužetak spinalnog kanala); išijas (komprimirani ili nadraženi išijatični živac); degenerativna bolest diska (istanjivanje vertebralnih diskova); spondilolisteza (iskliznuće pršljena iz ležišta); radikulopatija (uklještenje korijena živaca), itd.
 • Tumori kičme: mogu biti benigni ili zloćudni; primarni (potječu iz kičme ili kičmene moždine) ili metastatski (kada se rak s drugog mjesta proširi na kičmu).
 • Ozljede i prijelomi kičme: mogu biti posljedica raznih nezgoda, sportskih trauma ili drugim uzrocima zbog kojih pršljenovi mogu posljedično oslabiti.
 • Infekcije kičme: Obično ih uzrokuju bakterije ili gljivice.

Napredno dijagnosticiranje poremećaja kičme

Acibademov Centar za objedinjeno liječenje bolesti kičme koristi najsavremenije dijagnostičke alate i osigurava najprikladnija rješenja u liječenju.

Naši specijalisti mogu koristiti EOS sistem snimanja sa smanjenom izloženošću zračenju, Siemens Somatom CT uređaj s ultraniskom dozom zračenja te DIERS formetric 4D uređaj za skeniranje površine bez zračenja koji se koristi u praćenju pacijenata sa skoliozom uz pomoć kojeg se eliminira potreba za čestim radiografijama. Za dijagnosticiranje bolesti kičme koriste se MRI uređaji Siemens Magnetom 1.5T Avanto Fit i Siemens Magnetom 3T Skyra.

Poremećaji držanja detektiraju se uz pomoć sistema DIERS 4D Motion Lab za analizu poremećaja držanja i hoda te DIERS Myoline za procjenu mišićne snage, kojima se također smanjuje potreba za korištenjem uređaja za snimanje koji emitiraju zračenje.

Nehirurško liječenje poremećaja kičme

Nehirurške opcije liječenja poremećaja kičme mogu uključivati vježbe za povećanje mišićne snage i fleksibilnosti, proteze i lijekove. U Acibademovom Centru za liječenje poremećaja kičme možemo ponuditi:

 • Korektivne proteze za liječenje poremećaja kičme. Navedene dinamičke proteze omogućuju 3D korekciju a dizajniraju ih, proizvode i primjenjuju ortotičari, pod nadzorom ljekara specijalista koji su prošli specijaliziranu obuku.
 • Fizikalna terapija i rehabilitacija. Naša jedinica za fizikalnu terapiju specijalizirana je za fizioterapiju skolioze, liječenje boli i individualne programe obuke za naše pacijente. Specifične vježbe za skoliozu, Reformer Combo pilates, TRX, BOSU i Wing Yogu prakticiraju certificirani fizioterapeuti posebno obučeni u svojim područjima.
 • Provjera držanja. Zakrivljenosti kičme, držanje i hod procjenjuju se uz pomoć uređaja DIERS 4D koji radi površinsku topografiju i analizu držanja bez izlaganja zračenju. DIERS Myoline mjeri snagu 28 različitih mišića za držanje uz potpune informacije o stanju mišića. Držanje se ispravlja naročito prilagođenim vježbama.
 • Kontrola bola. Svi pacijenti s bolom u leđima predmet su različitih terapija usmjerenih za ublažavanje bola. Injekcije, elektroterapija, tople i hladne aplikacije uz odgovarajuće metode fizikalne medicine odabiru se za svakog pacijenta ponaosob.

Sve navedene jedinice unutar centra omogućuju holistički proces liječenja i osiguravaju maksimalno uspješne rezultate.

Minimalno invazivna hirurgija kičme

U slučajevima kada je operacija kičme neizbježna i kad god je to moguće, preferirani izbor su minimalno invazivne tehnike. Manji rezovi uzrokuju manje krvarenja i manje ozljede mišića i tkiva. Postoperativne komplikacije minimalne su a vrijeme potrebno za oporavak je kraće. Minimalno invazivne operacije kičme mogu se primijeniti za operacije diskus hernije, dekompresije živaca, spinalnu fuziju i općenito, u većini slučajeva kada je operacija kičme neizbježna.

Ovakve operacije zahtijevaju specijaliziranu opremu. Acibademovi hirurzi u Centrima za liječenje bolesti kičme za operativne potrebe koriste posebne mikroskope Zeiss Tivato 700. Uređaji Karl Storz & Ethicon s video-torakoskopijom koriste se za minimalno invazivne operacije kičme. Sigurno i pouzdano postavljanje vijaka i drugih pomagala osiguravaju Medtronic O-arm uređaj za snimanje te navigacijski sistem Stealth Station.

Za komplikovane deformacije kičme i potrebe planiranja daljnjeg liječenja koriste se tehnologije 3D printanja za izradu modela kičme u stvarnoj veličini.

Hirurgija uznapredovale skolioze

Operacija spinalne fuzije zlatni je standard u liječenju uznapredovalih slučajeva skolioze. Kako bi se ispravila krivulja kičme, dva ili više pršljena spajaju se u čvrstu kost. Novi, napredni VBT postupak u ovom području je vezivanje tijela pršljena. To je minimalno invazivna tehnika koja se provodi posebno kod djece i adolescenata. Za razliku od tradicionalne spinalne fuzije, VBT ispravlja krivulju bez uticaja na fleksibilnost kičme ili rast pacijenta. Specijalisti Acibademovog Centra za liječenje bolesti kičme uspješno primjenjuju ovu metodu od 2014. To nas čini jednim od najiskusnijih svjetskih centara u VBT hirurgiji.

Zašto odabrati Acibademov Centar za liječenje bolesti kičme?

 • Vodeći svjetski zdravstveni stručnjaci. Istraživanjem i usvajanjem pionirskih metoda te saradnjom s međunarodnim klinikama i udrugama za liječenje bolesti kičme, naši specijalisti doprinose globalnoj bazi znanja o bolestima i poremećajima kičme.
 • Znanje i iskustvo kojem se vjeruje. U našem Centru obavi se više od 4000 ambulantnih pregleda godišnje uz više od 300 operacija kičme.
 • Multidisciplinarni pristup. Stručnjaci iz svih srodnih medicinskih područja udružuju svoje napore kako bi osmislili sveobuhvatni plan liječenja za svakog pacijenta.
 • Najnovije tehnologije i oprema. Sigurnost pacijenata naš je prioritet, stoga kontinuirano ulažemo u najnovije alate i uređaje.
 • Napredne metode i tehnike. Neprestani rad naših specijalista u području istraživanja uz inovacije osigurava nove mogućnosti liječenja svim našim pacijentima.
 • Vrhunska usluga svim našim pacijentima. Riješite li da otputujete na liječenje u Tursku, naš Međunarodni centar za pacijente osiguraće adekvatnu podršku svim pacijentima.

Povezane vijesti i članci

Selma Ćurić, majka četvoro djece, pronalazi izlječenje u Turskoj
Selma Ćurić, majka četvoro djece, pronalazi izlječenje u Turskoj

Turska je postala atraktivni centar za susjedne države, naročito u oblasti zdravstva. Pored iskusnih turskih ljekara, na to su uticali tehnološki napredak, kao i napredak na polju medicine. U Turskoj se izvode uspješne operacije uz manje troškove nego u državama na Zapadu, što takođe doprinosi ovoj atraktivnosti. Pacijentkinja iz Srbije, Selma Ćurić, majke četvoro djece, […] Saznajte više
Četrnaestogodišnja Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše
Četrnaestogodišnja Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše

Suočeni sa skoliozom, svako treće dijete od 100 može dostići zakrivljenje kičme od najviše 70 stepeni. Četrnaestogodišnjoj profesionalnoj plesačici Megan Fleming iz Sjeverne Irske dijagnosticirana je skolioza. Međutim, skolioza male Megan brzo je napredovala i dostigla 100 stepeni. Koristeći osteotomske i fuzionisane tehnike, njenu skoliozu liječio je Ahmet Alanay, MD profesor za ortopediju i traumatologiju […] Saznajte više
Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:
Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:

MARIINA  PRIČA O SKOLIOZI:IZ ISLANDA DO TURSKE Maria, djevojka koja je plesala, bavila se sportom i igrala nogomet, imala je samo 16 godina kada su ona i njezina porodica  čuli za dijagnozu “skolioze” po prvi put u životu. Uhvatili su ih strah i šok.Odmah su tražili mogućnosti liječenja.Istraživanjem na internetu i facebooku došli su do […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search