Robotska hirurija - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Robotski asistirana hirurgija

Robotski asistirana hirurgija

Robotski asistirana hirurgija koristi naprednu tehnologiju za minimalno invazivne operacije. ACIBADEM je opremljen najnovijim sistemom da Vinci Xi.

Šta je robotski asistirana hirurgija?

Posljednjih godina robotski asistirane hirurške tehnike dovele su minimalno invazivnu hirurgiju na sljedeću razinu. ‘Minimalno invazivno’ znači manje rezove u poređenju s tradicionalnom otvorenom operacijom. Obično se povezuje s laparoskopskim operacijama gdje hirurzi koriste sićušne instrumente i minijaturnu kameru koja se ubacuje u tijelo kroz manje rezove. Robotski asistirana hirurgija ide dalje: u ovom slučaju, mali alati su pričvršćeni na robotske ruke. Omogućava širi raspon pokreta i veću preciznost u poređenju s rukom hirurga. Za razliku od uobičajenog uvjerenja, robotski asistiranu hirurgiju zapravo ne izvodi autonomni robot. Svim pokretima upravlja hirurg koji sjedi za konzolom i prati napredak na monitoru visoke rezolucije. Stoga su vještine i stručnost hirurga presudni za ishod.

Prednosti robotski asistirane hirurgije

Operacija uz robotsku asistenciju donosi značajne prednosti i za hirurga i za pacijenta:

 • Robotska preciznost uklanja prirodno podrhtavanje ruke
 • Vrhunska vizualizacija hirurškog mjesta kroz uvećane, jasne trodimenzionalne slike
 • Mogućnost rada na teško dostupnim, malenim i uskim područjima
 • Manji rezovi, manje bola i manji gubitak krvi koji skupa skraćuju oporavak

Međutim, ovakva metoda nije najbolji izbor za svakog pacijenta. U dogovoru sa svojim ljekarom provjerite je li robotski asistirana operacija pravi izbor za vas.

Vrste robotski asistirane hirurgije

Napredni robotski sistemi omogućavaju obučenim hirurzima izvođenje različitih minimalno invazivnih zahvata na cijelom tijelu. Podvrste robotske hirurgije uključuju:

 • Robotski asistirane operacije srca
 • Robotski asistirane ginekološke operacije
 • Robotski asistirane operacije bubrega
 • Robotski asistirane operacije debelog crijeva
 • Robotski asistirana hirurgija gojaznosti
 • Robotski asistirane operacije prostate
 • Robotski asistirana hirurgija glave i vrata itd.

Takođe postoje i različite vrste tehnologija za robotski asistiranu hirurgiju. Trenutno, Da Vinci hirurški sistem najčešće je korišten u cijelom svijetu. ACIBADEM takođe posjeduje sistem Vinci Xi – najnoviji i najkompletniji robotski sistem na svijetu.

Robotski asistirana kardiovaskularna hirurgija

Robotski asistirana kardiovaskularna hirurgija Robotska operacija srca eliminiše potrebu za velikom otvorenom operacijom. Umjesto otvaranja grudnog koša, hirurg dobija pristup kroz malene rezove. Metoda je ugodnija za pacijenta i skraćuje vrijeme oporavka. Gotovo svi zahvati u kardiovaskularnoj hirurgiji mogu se izvesti putem minimalno invazivne robotske hirurgije. To uključuje popravak i zamjenu zalistka, uključujući transkatetersku implantaciju aortnog zalistka (TAVI), hirurgiju premosnice, poremećaje srčanog ritma; operacije otvora na pregradi; probleme u desnom ili lijevom atriju.

Robotski asistirana hirurgija predstavlja rješenje za pacijente koji su prošli višestruke operacije na srcu. Otvoreni operativni zahvat kod problema sa srčanim zaliscima vrlo je rizičan jer može oštetiti srce pri otvaranju grudne kosti. U ACIBADEM-u se takvi pacijenti još uvijek mogu operisati robotskim sistemom da Vinci. Prethodno mjesto operacije ostaje netaknuto, a pristup tom području postiže se malim robotskim rezom od 3 do 4 centimetra ispod pazuha. Nadalje, robotska operacija srca može se izvesti na srcu koje kuca. To znači da se zaustavljanje srca može izbjeći kako ne bi došlo do poremećaja u srčanim funkcijama. Operacija traje kraće od konvencionalne i smanjuje rizik od infekcija, krvarenja i transfuzije krvi.

Robotska asistencija u općoj hirurgiji

Opća hirurgija pokriva stanja abdomena i probavnog trakta, uključujući želudac, jetru, gušteraču, žučni mjehur i crijeva. Većina ih se može liječiti minimalno invazivnim tehnikama. da Vinci robot može se koristiti za različite intervencije: hernija, gojaznost, kolorektalni karcinom ili upalne crijevne bolesti.

 • Robotski asistirana kolorektalna hirurgija. Da Vinci robotski asistirana hirurgija koristi se u hirurškom liječenju mnogih kolorektalnih bolesti, uključujući kolorektalni karcinom (rak koji nastaje u debelom crijevu ili rektumu), divertikule i upalne bolesti crijeva. Posebno u rektalnoj hirurgiji, osigurava zaštitu živaca uz područje kojem se hirurški pristupa.
 • Robotska barijatrijska hirurgija. Asistencija robota olakšava hirurški zahvat koji se primjenjuje kod gojaznih pacijenata i skraćuje vrijeme oporavka. Među operacijama gojaznosti koje se izvode uz pomoć sistema da Vinci, želudačna premosnica zauzima prvo mjesto. Ova metoda takođe se smatra zlatnim standardom u hirurgiji gojaznosti. Ne samo da omogućava redukciju želuca, već i deaktivira određeni dio crijeva i samim time smanjuje apsorpciju unesene hrane.

Robotski asistirana hirurgija u ginekologiji

Za neke žene robotski asistirana hirurgija može biti efikasna alternativa otvorenoj ginekološkoj operaciji. Različita stanja koja utiču na reproduktivni sistem mogu zahtijevati operaciju, kao što su endometrioza, bol u trbuhu i zdjelici, fibroidi maternice, abnormalno krvarenje, prolaps zdjeličnih organa ili ginekološki rak. Robotski asistirana hirurgija obično se koristi za liječenje raka endometrija, vrata maternice i jajnika; robotska histerektomija (uklanjanje maternice), miomektomija (uklanjanje mioma), korekcija prolapsa vagine ili maternice i operacije jajovoda. Napredni zahvati, poput laparoskopske ili robotski asistirane hirurgije, koje rade iskusne ekipe hirurga u ACIBADEM-u, mogu očuvati živce u području genitalija, i zaštititi seksualni život pacijenta i mokraćnu funkciju.

Robotski asistirana hirurgija u urologiji

Među hirurškim područjima u kojima se najčešće koriste sistemi robotske asistencije, urologija je na prvom mjestu. Ova medicinska specijalnost liječi stanja mokraćnog sistema i reproduktivnog sistema kod muškaraca. Hirurzi biraju da Vinci kada pijeloplastikom trebaju otkloniti suženja PU vrata, kada liječe rak bubrega robotskom parcijalnom nefrektomijom (odstranjivanjem dijela bubrega) ili trebaju eliminisati rak prostate radikalnom prostatektomijom (uklanjanjem prostate). Dok konvencionalna hirurgija prostate uključuje dugi rez na trbuhu koji se širi od pupka do stidne kosti, robotska prostatektomija je minimalno invazivan postupak koji koristi male rezove. Omogućava hirurgu da sačuva osjetljive strukture oko prostate. Uz kraći boravak u bolnici i brži oporavak, sistem Da Vinci donosi bolje rezultate u pogledu kontrole mokrenja i erektilne funkcije u odnosu na tradicionalne operacije.

Robotski asistirana hirurgija i ACIBADEM

ACIBADEM zapošljava neke od vodećih stručnjaka za robotsku hirurgiju u Turskoj. Možemo vam ponuditi:

 • Najnoviji sistem za robotski asistiranu hirurgiju, da Vinci Xi;
 • Visoko obučene i iskusne ljekare;
 • Širok raspon zahvata robotski asistirane hirurgije;
 • Multidisciplinarni pristup za bolje rezultate;
 • Prvoklasnu uslugu svjetski poznatog zdravstvenog brenda.

Povezane vijesti i članci

Prvi turski hirurg član Kraljevskog hirurškog koledža
Prvi turski hirurg član Kraljevskog hirurškog koledža

Prof. Ali Rıza Kural, M.D., jedan od svjetski poznatih hirurga u oblasti urologije sa svojim naučnim radovima uz skoro 2000 robotskih operacija, već je dugo dio Acıbadem Health Group-e i svoju uspješnu karijeru krunisao je ovom novom nagradom. Kraljevski koledž ljekara i hirurga Glasgow-Glasgow, koji upravlja britanskom medicinom više od 400 godina, osnovan sa ciljem […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search