ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA - Acıbadem Healthcare Services (BA)
ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

Vrhunska robotska neurorehabilitacija u Acıbademu

Bolesti mišićnog, koštanog i nervnog sistema koje nastanu pri rođenju ili nakon traume mogu uzrokovati bol i disfunkcijske nelagodnosti koje ograničavaju kretanje. Iako se većina tih bolesti može liječiti lijekovima i vježbanjem, tehnologija je ušla u igru kao nada pacijentima koji su postali nesposobni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Uz klasičnu fizikalnu terapiju i rehabilitacijska rješenja, robotski asistirani sistemi za rehabilitaciju su tehnologije koje se i dalje se razvijaju i mogu donijeti rješenje svima onima koji su u teškoj situaciji.

Klasična fizikalna terapija i rehabilitacijski postupci primjenjuju grupe programiranih vježbi koje trebaju ojačati snagu mišića i strukturu kostiju. Dok se mišićima pokušava vratiti stara snaga, u isto vrijeme se pokušava spriječiti regresija postojećeg nervnog podražaja. Međutim, neki pacijenti ne mogu pokretati svoje mišiće zbog traume ili bolesti, ili čak i ako to rade, ne mogu koristiti svoje organe kako bi trebali. Kako bi se pacijentima vratile stare funkcije, potrebno je aktivirati tihe nervne ćelije koje još nisu izgubile funkciju. Robotski asistirani neurorehabilitacijski sistemi prilika su koju današnje tehnologije nude pacijentima koji se ne mogu kretati.

Sistemi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju

Sistemi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju su uređaji koji pomažu pacijentima u dijagnosticiranju i liječenju zdravstvenih problema u mišićno-koštanom i nervnom sistemu. Smanjenje nastalih smetnji i poboljšanje funkcija ostvaruje se prevencijom ili liječenjem nastalih komplikacija.

Robotski asistirani sistemi omogućuju intenzivnu i sveobuhvatnu neurorehabilitaciju bolesnika tokom fizikalne terapije. Pozitivno utiču na reorganizaciju nervnog sistema, i na najbolji mogući način pomažu pacijentu da povrati funkcionalnost.

Robotska neurorehabilitacija obuhvata rehabilitaciju i liječenje mnogih različitih neuroloških i ortopedskih bolesti. Neke od bolesti s kojima se najčešće susrećemo i za koje pružamo usluge u području rehabilitacije su sljedeće:

Nedavna naučna istraživanja sugeriraju da u mozgu postoje rezervne ćelije i da se novi zadaci mogu naučiti njihovim preoblikovanjem uz dobar rehabilitacijski program. Neposredno nakon bolesti/traume potrebno je započeti sveobuhvatni program fizikalne terapije i rehabilitacije kako bi se pacijenti vratili normalnom, zdravom načinu života i kako bi oštećeni organ što bolje funkcionisao. Uključivanje robotski asistirane neurorehabilitacije u ovaj proces fizikalne terapije važan je element koji će povećati efikasnost liječenja, jer se unutar procesa robotske neurorehabilitacije na pacijentima primjenjuje program liječenja koji uključuje najnovije metode liječenja i savremene tehnologije. Zahvaljujući postavkama koje se mogu programirati, robotski asistirani sistemi mogu osigurati posebno osmišljene tretmane, specifične za pacijenta. Na primjer, ojačane ortoze s motorima koje kontroliše računar za podršku pokretljivosti zglobova u robotski asistiranom neurorehabilitacijskom sistemu poboljšavaju raspon pokreta zglobova i smanjuju otpor zglobova. Činjenica da pacijent vidi pokrete tijela prema vizualnoj meti stvorenoj u virtualnom okruženju, osigurava osjetljiviju povratnu informaciju pacijentu, čime mozak ubrzava učenje pokreta. Primjena novih grafičkih sučelja i ekoloških scenarija, kao i kognitivno zahtjevnijih zadataka, omogućuju aktivno fizičko i kognitivno uključivanje pacijenata tokom robotski asistirane terapije, i održava visok stepen motivacije i želje za učestvovanjem u procesu liječenja.

Robotska neurorehabilitacija i ACIBADEM

Robotska neurorehabilitacija i opseg primjene:

  • Robotski asistirano vježbanje hoda
  • Robotski asistirane vježbe za ruke
  • Robotski asistirane vježbe za ravnotežu
  • Radna terapija
  • Govorne vježbe i vježbe gutanja
  • Analiza hoda
  • Procjena i liječenje spastičnosti
  • Injekcije za sprječavanje prekomjernih kontrakcija

Naš Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju posjeduje Lokomat Pro s pedijatrijskim ortozama koji služi kao robot za hodanje (Walking robot), Armeo Spring je robot za asistenciju rada šake-ruke, C-Mill VR+ s potporom za tjelesnu težinu i odijelo za ravnotežu.

Robotski asistirane vježbe hodanja

Kod pedijatrijskih i odraslih pacijenata s ozbiljnim poremećajem hoda ili u slučaju potpune paralize, fiziološki (normalni) trening hoda može se osigurati pomoću sistema za potporu tjelesne težine i nosivih ortoza koje se mogu prilagoditi posebno za svakog pacijenta.

Robotski sistem za asistirano hodanje kombinuje tehnologiju i virtualnu stvarnost kako bi pacijentima omogućio da ponovno hodaju i povrate funkciju nogu mnogo brže i tačnije od konvencionalnih vrsta fizikalne terapije.

Robotski asistirani sistem podiže pacijenta, a potom robotska stopala motorom pokreću pacijenta. U hodu pacijent radi onoliko koliko može, a robot dovršava ono što pacijent ne može. Precizna mjerenja senzorima na ortozama za koljena i kukove vrednuju pacijentov napor i na ekranu prikazuju svaki pojedinačni odgovor tijela na pojedini pokret.

U skladu sa pokretima, promjenom postavki, dio koji pacijent ne može raditi razvija se zahvaljujući robotu u vrlo intenzivan i ponavljajući tretman. Osim toga, načelo gamifikacije koristi se za aktivno učestvovanje i motivaciju pacijenta tokom liječenja. Računarske igrice u kojima se rade određeni pokreti pomažu boljem fokusiranju i komandama ili drugim riječima stimuliraju mozak. Ponovnim aktiviranjem mozga stvara se osnova za oporavak moždanih ćelija.

Robotski asistirane vježbe za ruke

Sistem pomaže u obnovi funkcija zahvaćene ruke, podlaktice i zglobova kod pacijenata koji su imali moždani udar ili imaju oslabljenu funkciju ruke. Sistem je egzoskeletni (nosivi vanjski kostur) i podupire pacijentovu ruku, smanjuje težinu i povećava aktivno kretanje ruke u 3D okruženju. S podesivim sistemom ovjesa za gornji ekstremitet, omogućuje pacijentu da aktivira postojeće funkcije snage, opsega pokreta i koordinacije kako bi se pacijentova ruka opustila i završila vježbe na zabavan način uz aplikacije virtualne stvarnosti.

Napredna vježbe hoda i ravnoteže

Riječ je o rehabilitacijskim vježbama hoda i ravnoteže na pokretnoj traci uz sistem podrške tjelesnoj težini i audio-vizualnim povratnim mehanizmima, kojima se kroz virtualnu stvarnost simuliraju svakodnevni životni izazovi. Neurološkim i ortopedskim pacijentima pomaže da brže povrate pokretljivost ponavljajućim intenzivnim tretmanom. Koristi se za procjenu i liječenje ravnoteže i usklađenosti hoda. Formiranje simetričnog obrasca hoda podržavaju mehanizmi vizualne povratne sprege kao što su izbočine na površini trake za hodanje/trčanje.

Najbolji trenutak za robotski asistiranu neruorehabilitaciju

Robotski asistirana rehabilitacija može se započeti u bilo kojoj fazi bolesti. Međutim, utvrđeno je da je oporavak znatno bolji kod pacijenata koji su u ranom razdoblju započeli liječenje, takvi pacijenti bili su samostalniji u svakodnevnim aktivnostima, dok je stepen disfunkcionalnosti nakon bolesti bio niži. Preporučeno razdoblje za početak robotski asistirane rehabilitaciju je unutar 2-3 sedmice, posebno nakon krvarenja u mozgu. Kod povreda kičmene moždine liječenje se može započeti nakon stabilizacije operisanog područja. Kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti te mišićnih bolesti, liječenje treba započeti čim se dnevne funkcije bolesnika počnu pogoršavati.

Najvažniji cilj liječenja je vratiti sposobnost hodanja pacijentima koji ne mogu hodati ili poboljšati sposobnost hodanja kod onih pacijenata koji mogu hodati. Kako bi se tretman mogao primijeniti, barem jedna glavna mišićna grupa pacijentovih nogu trebala bi imati neki, makar sitan senzorni ili motorički pokret.

Zahvaljujući sistemu za robotski asistirano hodanje s pedijatrijskim ortoticima, najmlađi pacijenti s oštećenom funkcijom hoda uzrokovanom cerebralnom paralizom, traumatskim povredama mozga ili drugim neurološkim poremećajima mogu se osposobiti za robotski asistirano hodanje. Posebni uređaji razvijeni za djecu osiguravaju udobnost i optimalnu kompatibilnost, i omogućuju postizanje istih funkcionalnih prednosti kao i verzija za odrasle pacijente.

Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju u bolnici Acıbadem Taksim opremljen je posebno dizajniranim sistemima za podršku tjelesne težine, robotske asistirane uređaje i uređaje koji omogućuju virtualnu stvarnost za pomoć u razvoju različitih funkcija tijela. Centar Zdravstvene grupacije Acıbadem, opremljen je najnovijom tehnološkom infrastrukturom i iskusnim ljekarskim osobljem, ima cilj da vrati izgubljene funkcije korištenjem savremenih tehnologija tako što neprestano ponavlja određene pokrete i/ili funkcionalne zadatke. Svjetski poznati Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju bolnice Acıbadem Taksim nastavlja pružati zdravstvene usluge vrhunskog kvaliteta svim svojim pacijentima koji pristižu ne samo iz Turske, već i iz cijelog svijeta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search