Reproduktivna medicina i neplodnost - ACIBADEM
Reproduktivna medicina i neplodnost

Reproduktivna medicina i neplodnost

Formula za sreću može biti jednostavna poput prvog plača vaše bebe.

ACIBADEM klinike za reproduktivnu medicinu i liječenje neplodnosti od 1998. godine pomažu parovima da postanu roditelji. Svake godine više od 15.000 porodica iz cijelog svijeta odabere ACIBADEM kako bi ostvarili svoje najdragocjenije snove. Njihovo povjerenje i naše akumulirano iskustvo skupa predstavljaju veliku prednost. Ako želite razmisliti o vantjelesnoj oplodnji (IVF) u Turskoj, ACIBADEM osigurava rješenje na jednom mjestu!

Za razliku od konvencionalnih IVF klinika, naše klinike za reproduktivnu medicinu i neplodnost mogu pružiti kompletnu uslugu parovima koji se suočavaju s problemima neplodnosti, uz holistički pristup renomiranih specijalista u svim medicinskim oblastima koje moderna bolnica može organizovati, pod globalno priznatim imenom ACIBADEM. Najnoviji medicinski i hirurški tretmani koriste se u našim klinikama s prilagođenim pristupom svakom pacijentu zasebno. Napredne laboratorijske usluge izuzetnog kvaliteta doprinose postizanju visokih stopa uspješnosti kojima se ponosimo, a koje su iznad svjetskog prosjeka.

Zašto birati ACIBADEM?

Formula uspjeha u potpomognutoj oplodnji oslanja se na tri glavna stuba:

 • Par je voljan da se ostvari u roditeljstvu, sa svim svojim fizičkim i emocionalnim karakteristikama;
 • Ljekari koji vode reproduktivni tretman sa svojim specifičnim vještinama, znanjem i iskustvom;
 • Vrhunska IVF laboratorija u kojoj se svakodnevno podržava i njeguje čudo života, uz pomoć vrhunskih embriologa, biologa i drugog predanog osoblja.

U ACIBADEM klinikama za reproduktivnu medicinu i neplodnost kontinuirano ulažemo u najnovije tehnologije i opremu dostupnu širom svijeta kako bismo dodatno poboljšali efikasnost tretmana.  Gotovo da nema novosti u polju reproduktivne medicine koje se ne primjenjuju u našim laboratorijama za embriologiju i genetiku. Imamo niz ljekara s „pet zvjezdica“, svaki sa svojim specifičnim područjem stručnosti, doprinosom u istraživanju a svi su predani izvrsnosti. Naši pacijenti imaju priliku odabrati svog stručnjaka od povjerenja, u skladu sa specifičnostima slučaja i ličnim željama.

Ima još?

 • Stopa efikasnosti i uspješnosti iznad su svjetskog prosjeka za sve starosne grupe;
 • Pristupačne cijene za usluge izuzetnog kvaliteta;
 • Usluga na vašem maternjem jeziku i prijateljsko okruženje u kojem se snovi ostvaruju.

Ko se treba liječiti od neplodnosti: Simptomi i uzroci

Ljekari obično navode da je glavni simptom neplodnosti ako tokom redovnog polnog odnosa nakon 12 mjeseci ne zatrudnite. U najvećem broju slučajeva ne bi bilo drugih vidljivih simptoma. Preporučuje se posjeta lekaru ako par redovno pokušava začeti dijete barem godinu dana, u slučaju da je partnerka mlađa od 35 godina; nakon 6 mjeseci ako je partnerka starija od 35 godina i odmah ako je starija od 40 godina.

Statistika pokazuje da se gotovo 40% svih uzroka neplodnosti odnosi na žene, 40% na muškarce, a 20% je takozvana ‘neobjašnjiva neplodnost’. Ono što ostaje iza tih brojki od vitalne je važnosti, jer primarni uzrok definiše liječenje i određuje uspješne ishode. Unutar ACIBADEM-a primjenjuje se opsežni postupak ispitivanja i evaluacije kako bi se tačno identifikovali reproduktivni problemi i pronašla odgovarajuća rješenja. Blokirani jajovod, problem ovulacije, endometrioza, poodmakla dob majke, nizak broj spermatozoida ili njihova pokretljivost, imunološki faktori, mogu uzrokovati probleme s plodnošću, a svaki od njih zahtijeva drugačiji način liječenja.

Procjena je da gotovo 15% svih parova ima problema s plodnošću. Srećom, danas imamo mnogo načina za pomoć pri začeću, a oni se s vremenom razvijaju, kako bi nam pomogli u postizanju boljih rezultata.

Liječenje neplodnosti: IUI ili IVF

Intrauterina inseminacija (IUI) te in vitro oplodnja (IVF) dva su glavna načina za liječenje neplodnosti i postizanje trudnoće. IUI je bliži prirodnom začeću: spermatozoidi partnera obrađuju se u našoj laboratoriji i ubacuju direktno u matericu tokom ovulacije. Ova vrsta potpomognute oplodnje (ART) osigurava visoke koncentracije sperme dobrog kvaliteta koja se taloži u blizini jajašca. Postupak bi trebao povećati šansu za začećem kod mlađih parova, s blagim muškim faktorom i u nekim slučajevima neobjašnjive neplodnosti.

IVF je, s druge strane, postupak vantjelesne oplodnje, u embriološkoj laboratoriji. Zavisno od primarnog uzroka neplodnosti, neke dodatne tehnike mogu se koristiti u postupku IVF. One mogu uključiti ali nisu ograničene na:

 • Mikroinjekcija (ICSI) – spermatozoid se ubrizgava direktno u jajnu ćeliju pomoću posebnog mikroskopa;
 • Piezo ICSI – nova metoda za oplodnju krhkih jajnih ćelija;
 • Mikročip – omogućava odabir spermatozoida s najvećim potencijalom za oplodnju;
 • PESA/MESA/TESE/ Micro-TESE – hirurško vađenje sperme iz testisa;
 • ROSI injekcija (Round Spermatid) – aktivira ćelije sperme električnom stimulacijom, koristi se za pacijente s azoospermijom;
 • Mikromanipulativne metode (potpomognuta oplodnja i stvaranje embriona, nadzor embriona kroz fragmente);
 • Endometrijska kokultura – koristi se za poboljšanje kvaliteta i implantacije embriona;
 • Endometrijska receptivnost (ERA) – dijagnostikovanje statusa endometrijske receptivnosti unutar implantacijskog okvira;
 • Genetska dijagnoza prije implantacije (PGD) – omogućava provjeru hromozoma (genetskog materijala) zametka na eventualne abnormalnosti;
 • Krioprezervacija (zamrzavanje) sperme, jajnih ćelija i embriona – omogućava sigurno skladištenje za buduću upotrebu;

Podmlađivanje jajnika PRP metodom – primjenjuje se za povećanje kapaciteta i rezervi kao pomoć u IVF tretmanu, itd.

Inovacije: Naš doprinos istraživanju i nauci

Uz sve tretmane koji su se širom svijeta pokazali kao efikasni, ACIBADEM klinike za reproduktivnu medicinu i liječenje neplodnosti primjenjuju i neke pionirske metode s rezultatima koji obećavaju. Navodimo tek neke od njih:

 • Terapija matičnim ćelijama i PRP (plazma obogaćena trombocitima): Kako se starosna granica u kojoj sve više žena postaju majke pomera, potencijal plodnosti žena počinje vrlo brzo da se smanjuje nakon navršene 35. godine.  Iako taj sat majčinstva nije moguće vratiti unazad, terapije matičnim ćelijama i PRP tretmani mogu se koristiti za regeneraciju i reaktiviranje tjelesnih funkcija. PRP se može koristiti i primijeniti u IVF terapiji u dvije svrhe: za poboljšanje endometrija (unutrašnja površina materice) te povećanja izgleda za uspješnu implantaciju ili za povećanje kapaciteta jajnika kod žena s niskom rezervom ćelija ili čak u ranoj menopauzi. U ACIBADEM-u, PRP terapija primjenjuje se prema posebno dizajniranim protokolima, osiguravajući rezultate koji obećavaju o kojima se već izvještava u kategoriji naučnih istraživanja. Sve veći uspjeh u prirodnom začeću i bolji kvalitet jajnih ćelija registruju se kod većine pacijenata.
 • Imunološki tretmani neplodnosti: Neuspješni pokušaji implantacije ili pobačaji kod parova s kvalitetnim embrionima ponekad mogu uputiti na imunološku reakciju tijela pacijentkinje. Ljudsko je tijelo po prirodi stvoreno da djeluje protiv stranih antigena, a u rijetkim slučajevima moglo bi pogrešno prepoznati embrion kao neprijatelja i odbaciti ga. U ACIBADEM-u se sprovode ispitivanja na suzbijanju imune reakcije tijela s pozitivnim ishodima.

Hirurška intervencija: Ko je kandidat?

Nekim pacijentkinjama koje imaju probleme vezane za neplodnost, operacija može pomoći u ispravljanju svega što ometa začeće. Blokirani jajovodi, endometrioza, adhezije, miomi te abnormalnosti materice tek su neki od primjera koji mogu zahtijevati hirurško liječenje. Danas su laparoskopske tehnike i robotski asistirane operacije sigurnije nego ikad. Uz pravilno liječenje, pacijentkinje mogu čak i prirodno ostati trudne, bez potpomognute oplodnje i IVF postupaka. Sve operacije u ACIBADEM-u izvode se minimalno invazivnim tehnikama kako bi se osigurao brz oporavak.

P: Koje analize treba uraditi prije IVF postupka?

O: Prije prvog savjetovanja s našim IVF stručnjakom od vas možemo zatražiti rezultate nekih opštih analiza krvi. Detaljan popis i objašnjenje dobićete prije prvih konsultacija. Ljekar će možda zatražiti određene analize nakon uvida u vaš zdravstveni karton, zavisno od slučaja.

P: Šta mogu očekivati na prvim konsultacijama?

O: Svako iskustvo je jedinstveno. Međutim, vaš prvi sastanak u ACIBADEM-u mogao bi izgledati otprilike ovako: Prvo će vas dočekati na prijemu, a zatim vas otpratiti do ljekarske ordinacije gdje ćete razgovarati s ljekarom, nepunih sat vremena. Zatim ćete upoznati medicinsku sestru koja će vam pomoći u provođenju ljekarovih naredbi. Međunarodni centar za pacijente ACIBADEM detaljno će isplanirati svaki korak. Tu će biti puno informacija. Slobodno možete sve bilježiti i postavljati pitanja za vrijeme savjetovanja. Slobodno nas nazovite ili pošaljite email ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

P: Koliko dugo IVF proces može da traje?

O: Prosječno, jedan IVF ciklus obično traje 15-25 dana:

Stage 1. Početak ciklusa: 1 dan;

Stage 2. Stimulacija jajnika ili folikula: 8-12 dana;

Stage 3. Pronalaženje/prikupljanje jajašaca: 1 dan;

Stage 4. Razvoj embriona: 3-5 dana;

Stage 5. Transfer embriona.

P: Kako se izvodi IVF?

O: IVF postupak uključuje pet glavnih faza. Prvo, pojačavamo proizvodnju jajašaca. Pacijentkinje dobijaju injekcije koje stimulišu jajnike da proizvode više jajnih ćelija nego što je to uobičajeno prirodnim ciklusom. Druga faza obuhvata nadzor napretka uz sazrijevanje jajnih ćelija. Ultrazvučnim pregledom provjerava se stepen razvoja jajnih ćelija, a lijekovi im pomažu da sazriju. Kada folikuli dostignu zrelu veličinu od 17 ili 18 mm, daje se injekcija HCG koja pospješuje daljnji razvoj i sazrijevanje jajašaca. Treća faza je sakupljanje jajašaca iz jajnika. Ovaj se postupak obavlja ultrazvučnim navođenjem, gdje ljekar tankom iglom vadi jajašca iz jajnika kroz vaginalni zid. Postupak je bezbolan, izvodi se pod blagom anestezijom. Četvrti je korak oplodnja jajašaca u laboratoriji. Za oplodnju sperma se može miješati s jajnim ćelijama (konvencionalna oplodnja – standardni IVF postupak) ili se jedna odabrana ćelija sperme može ubrizgati direktno u svako zrelo jajašce (intratoplazmatska injekcija sperme ili ICSI). Oplođena jajašca, koja se sada nazivaju embrioni, smiju rasti i razvijati se u kulturi, obično 3 do 5 dana. Kad dostignu 5. dan, nazivaju se embrionom faze blastociste. Zatim se obično 1 ili 2 embriona, koji su pokazali najbolji kvalitet i razvoj, pažljivo prebace u matericu. U tu svrhu koristi se mali, sterilni, fleksibilni kateter za prijenos embriona. To je najvažnija faza IVF postupka. Nakon što se embrioni prenesu u matericu, pacijentkinja treba da pričeka dvije sedmice prije nego što napravi test na trudnoću da vidi je li tretman uspio ili ne.

P: Nakon faze prijenosa embriona, mogu li odmah hodati, vježbati, putovati ili se vratiti na posao?

O: Umjerene aktivnosti nisu zabranjene nakon prijenosa embriona, no ipak bi bilo bolje odmoriti se i opustiti na nekoliko dana. Sljedećih sedmica radije hodajte nego trčite i trebali biste izbjegavati sve što je vezano uz dizanje teških tereta ili skakanje. Putovanje i posao su dozvoljeni, sve dok ne riješite popeti se na Mount Everest.

P: Mogu li išta učiniti i povećati svoje šanse za uspjeh?

O: Vaše fizičko i emocionalno zdravlje presudno je tokom postupka vantjelesne oplodnje. Zdrav i miran način života sigurno će doprinijeti uspješnom ishodu. Pušenje je strogo zabranjeno. Uz to se preporučuje uravnotežena prehrana s smanjenim unosom ugljikohidrata. Preporučujemo hranu bogatu antioksidansima. Antioksidanti se nalaze u većini prehrambenih proizvoda biljnog porijekla, a neki od najbogatijih izvora su kupine, borovnice, jagode, šipak, zeleni čaj, crveni kupus, spanać, mahunarke (grašak, grah, itd.), orašasti plodovi, sjemenke i začini.

P: Hoće li IVF značajno povećati moje šanse za blizancima ili trojkama?

O: Generalno, svaki put kada se prenese više embriona, šanse za za višeplodnu trudnoću rastu. U ACIBADEM-u preferiramo prijenos jednog embriona kako bismo izbjegli rizike od komplikacija te osigurali zdravu trudnoću. Prijenos dva embriona može se raditi i zavisi od mnogih prognostičkih faktora, uključujući godine pacijentkinje, kvalitet embriona, itd. Takođe je moguće imati blizance nakon IVF-a čak i s jednim embrionom, jer jedno jajašce može se podijeliti u dvije oplođene jajne ćelije. Vaš će ljekar razgovarati s vama o svim vašim željama prije IVF postupka.

P: Postoje li nuspojave povezane s IVF-om?

O: Svi različito reagujemo i jako je teško predvidjeti sve reakcije vašeg tijela. Umor, emocionalni stres i promjene raspoloženja među najčešćim su prigovorima tokom IVF postupka. Kod manjeg broja pacijentkinja zapažen je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Obično je praćen blagim simptomima, poput gubitka apetita, mučnine, proljeva i osjećaja nadutosti. Ako osjetite takve simptome, trebali biste odmah obavijestiti svog ljekara. S OHSS-om treba pravilno postupati, jer u rijetkim slučajevima može uzrokovati ozbiljnije komplikacije. Međutim, savremene metode liječenja smanjuju rizik na manje od 1%.

P: Koliko dugo traje boravak i liječenje u Turskoj?

O: Iako čitav postupak vantjelesne oplodnje traje do četiri sedmice, trebamo vas vidjeti na prvom sastanku, a nakon toga moraćete redovno posjećivati svog ljekara u prosjeku od jedne sedmice do 16 dana prije prijenosa embriona. Naš Međunarodni tim za pacijente osigurava podršku i organizuje sve što je potrebno kako bi vam osigurali ugodan boravak.

P: Treba li moj partner boraviti sa mnom u Turskoj?

O: S vašim se partnerom moramo vidjeti tokom prvog savjetovanja, kada će vam ljekar zakazati preglede i režim, u skladu s konkretnim slučajem, kako bi se osigurala sveobuhvatna procjena plodnosti. Njegova prisutnost može biti potrebna kasnije, zavisno od planiranih analiza i postupaka. Izvan ovih okolnosti, vaš je partner uvijek dobrodošao, ali vi možete slobodno odlučiti o njegovoj prisutnosti, zavisno od toga šta preferirate u smislu udobnosti i dostupnosti.

P: Kakve su moje šanse za uspješnu trudnoću vantjelesnom oplodnjom?

O: Uspješnost IVF postupka zavisi od različitih faktora, što uključuje vaš medicinski istorijat, rezultate pretraga, godine i uzrok neplodnosti. Uspješnost IVF tretmana iznosi oko 60% kod pacijentkinja starih do 35 godina. Postotak pada na 20-25% kod pacijentkinja starih od 40-42 godine. O svojim šansama možete detaljno razgovarati sa svojim ljekarom.

P: Zašto moj IVF ciklus nije uspio?

O: Nažalost, katkad IVF tretmani ne uspiju. Razlog može biti kvalitet embriona, problem s implantacijom, problem s imunitetom, itd. Analiza temeljnog razloga neuspjeha pomoći će vam u planiranju sljedećih koraka. Slobodno razgovarajte s našim ljekarima o plodnosti i svojim prethodnim pokušajima vantjelesne oplodnje i šta se sve može poboljšati za konačni uspjeh.

P: Nisam trudna, kada možemo ponovo pokušati?

O: Naša je preporuka da sačekate barem dva mjeseca između dva ciklusa IVF tretmana. Konsultujte svog ljekara za specifične preporuke u vezi s vašim slučajem.

P: Šta se događa ako nakon IVF-a dobijem pozitivan test na trudnoću?

O: Nakon tretmana, dvije sedmice nakon prijenosa embriona možete uraditi HCG test. Sljedeći trebate uraditi 48 sati kasnije. Otkucaji srca obično se mogu otkriti 6 sedmica nakon toga. Ako ste stigli toliko daleko, opustite se i prepustite prirodi da sve krene svojim tokom. Moraćete obavijestiti svog ginekologa da je riječ o začeću vantjelesne oplodnje, jer je nadzor intenzivniji nego kod pacijentkinja koje začnu prirodnim putem. Želimo vam sretnu i zdravu trudnoću!

 


Povezane vijesti i članci

IN VITRO OPLODNJA
IN VITRO OPLODNJA

IN VITRO OPLODNJA JE NAJBOLJI IZBOR ZA SVE ONE KOJI NEMAJU MOGUĆNOST DOBITI DIJETE PRIRODNIM PUTEM.IN VITRO OPLODNJA MOŽE POMOĆI VELIKOM BROJU PAROVA DA OSTVARE SVOJE SNOVE UZ POMOĆ NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE. Ljudi koji nemaju mogućnost  imati djecu na prirodan način postižu to metodom  in vitro oplodnje od 1978. godine. Ovaj postupak uključuje oplodnju jaja sa […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search