Rak prostate - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Rak Prostate

Rak Prostate

Simptomi i liječenje raka prostate

U svijetu je rak prostate drugi najčešći tip raka kod muškaraca. Zahvaljujući savremenim metodama dijagnostikovanja, uspješnim tehnikama liječenja te odgovarajućom njegom, procjena i prognoza kod oboljelog od raka prostate generalno je pozitivna. Acibadem u svojim bolnicama u Turskoj posjeduje čitav niz dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti koje svojim multidisciplinarnim pristupom provodi tim međunarodno priznatih stručnjaka.

Najčešća oboljenja prostate

Prostata je žlijezda koju svaki muškarac ima od rođenja, i nalazi se tik ispod mokraćnog mjehura. Funkcije žlijezde povezane su s reprodukcijom i sazrijevanjem spermatozoida. Obično je prostata veličine oraha kod mladića, ali se s godinama počinje povećavati. Budući da mokraćni trakt prolazi kroz prostatu, povećanje ovoga organa uzrokuje kompresiju te probleme s mokrenjem.

Bolesti prostate mogu biti zloćudne ili dobroćudne, dok su dobroćudna stanja mnogo češća. Najčešća su BPH (benigna hiperplazija prostate), prostatitis (infekcija prostate) te rak prostate. Sve mogu uzrokovati urinarne tegobe, poput učestalog mokrenja tokom noći i dana, peckanja tokom mokrenja te nemogućnosti potpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Iako rijetko, mogu uzrokovati probleme s ejakulacijom te krvarenje. Dok se BPH i rak prostate obično javljaju kod muškaraca starijih od 40 godina, prostatitis je čest slučaj kod mlađih muškaraca.

Šta je rak prostate? 

Rak prostate započinje abnormalnim rastom ćelija u prostati. Ćelije raka rastu i brzo se dijele te čine tumor. S vremenom se ćelije raka mogu proširiti (metastazirati) na okolna i dalja tkiva te druge organe.

Dok benigna hiperplazija prostate (BPH) uzrokuje poteškoće prilikom mokrenja i neke druge tegobe, rak prostate podmukla je bolest jer se najčešće razvija u perifernom području prostate. Vrlo često simptomi će izostati prije no što rak dosegne naprednu fazu. Stoga su redovni sistematski pregledi ključni za rano dijagnostikovanje i uspješno liječenje.

Šta uzrokuje rak prostate? 

Tačni uzročnici raka prostate još uvijek nisu potpuno poznati. Broj jedan faktor rizika je dob, jer se većina slučajeva otkriva nakon 50. godine života. Genetika te gojaznost takođe su povezani s većim rizikom. Prema nekim istraživanjima, muškarci koji konzumiraju velike količine masti, posebno iz crvenog mesa pripremljenog na većim temperaturama, mogu imati veće izglede da dobiju rak prostate. Hormoni se smatraju osnovnim faktorom: masti podstiču povećanu proizvodnju testosterona i drugih hormona, a testosteron ubrzava rast ćelija raka.

Genetska, porodična povijest bolesti takođe je važna. Rizik od razvoja raka prostate povećava se za 7 puta kod pacijenata koji u porodici imaju obolele od maligniteta. Osim toga, ako je majka pacijenta imala rak dojke, tada je i pacijent izloženiji riziku od raka prostate. Uprkos i nekim drugim faktorima rizika, najčešće oboljeva nosilac BRCA mutacija. Svi oni koji imaju člana porodice kojem je dijagnostikovan rak prostate ili rak dojke putem BRCA, moraju otpočeti s redovnim pretragama i PSA testovima u dobi od 40 godina, dok oni bez porodične anamneze mogu početi s 45 godina.

Znakovi i simptomi raka prostate

Bolest se, zbog činjenice da se uobičajeni simptomi možda neće uočiti u ranoj fazi, lako može zamijeniti s nekim benignim stanjem. Simptomi raka prostate mogu se uočiti učestalim noćnim mokrenjem ili otežanim mokrenjem, podijeljenim mlazom te osjećajem nepotpunog pražnjenja mjehura, peckanjem ili boli tokom mokrenja ili ejakulacije, pojavom krvi u urinu ili spermi, te erektilnom disfunkcijom. Ustajanje noću radi mokrenja nakon 40. godine takođe je jedan od simptoma. Treba imati na umu da rak prostate možda uopšte ne pokaže rane znakove. Zbog toga su redovni godišnji zdravstveni pregledi posebno važni.

Dijagnostikovanje raka prostate

Obrati li se pacijent ljekaru i potuži na nelagode koje mogu biti uzrokovane rakom prostate, dijagnostički proces obično obuhvata neke od sljedećih pretraga:

 • Prostata specifični antigenski (PSA) test za mjerenje nivoa PSA tumorskog biljega prostate;
 • Urofluometrijski testovi za procjenu protoka urina;
 • Ultrazvučna provjera veličine i anatomije prostate;
 • Rektalni/proktološki (DRE) pregled prostate koji se izvodi ručno kako bi se ispitala tekstura, oblik te veličina prostate;
 • Laboratorijska biopsija prostate odnosno uzorka tkiva prostate, pojavi li se sumnja na malignitet nakon gore navedenih pretraga.

Acibadem osigurava najtačniju dijagnozu te pored svih poznatih, koristi i neke inovativne metode i tehnike. Sistem Esomed za rano dijagnostikovanje raka prostate omogućuje pregled pacijenta u odjeći, što u mnogim slučajevima eliminiše potrebu za proktološkim pregledom.

Ciljana MR/UZV fuzijska biopsija u velikoj mjeri doprinosi tačnosti i pouzdanosti kod prikupljanja uzoraka tkiva prostate, budući da se sumnjiva područja detektuju s velikom preciznošću pomoću multiparametarske MR. U prošlosti, dijagnostikovanje kod pacijenata je moglo kasniti jer se iglom za biopsiju nije moglo precizno pristupiti željenom području. Tokom postupka ciljane MR/UZV fuzijske biopsije, trodimenzionalne kopije ultrazvučnog rektalnog snimka kombinuju se (povezuju) s onima dobijenim nakon MR skeniranja, čime se osigurava uzorak s prave tačke uz milimetarsku preciznost.

Potvrde li patološki rezultati prisustvo raka prostate, uslijediće preporuke za daljnje testove i pretrage kako bi se utvrdila proširenost raka na druge dijelove tijela. Druge pretrage mogu uključiti skeniranje MR, CT, PET skeniranje ili skeniranje kostiju. Brz i tačan dijagnostički proces u potpunosti je osiguran jer se u Acibademu ne čeka ni na jedan od najsavremenijih dijagnostičkih uređaja potrebnih za rano otkrivanje raka prostate. 

Vrste raka prostate

Najzastupljeniji tip (više od 95%) karcinoma prostate naziva se adenokarcinom i potiče iz ćelija prostate. Adenokarcinomi obično sporo rastu i nisu agresivni karcinomi, iako imaju neke varijacije. Duktalni adenokarcinom generalno je agresivniji i širi se brže od slučajeva acinarnog adenokarcinoma.

Takođe postoje i neke rijetke vrste raka prostate koje potiču iz različitih ćelija žlijezde, poput karcinoma malih ćelija, karcinoma pločastih ćelija, prijelaznog ćelijskog ili urotelijskog karcinoma, neuroendokrinih tumora, sarkoma mekih tkiva. Vrsta, oznaka i faza raka prostate, određuju strategiju liječenja.

Faze raka prostate 

Nakon potvrđene dijagnoze, opseg bolesti se utvrđuje prema fazama, što dalje određuje koliko je bolest uznapredovala. Utvrđivanje faze raka prostate ključno je za planiranje liječenja pacijenta i dalje prognoze. Generalno, u fazama 1 i 2, širenje tumora ograničeno je na prostatu. U fazi 3 tumor je narastao izvan prostate, obično do sjemenskog mjehura, te se i naziva lokalno uznapredovalim rakom prostate. Četvrta faza raka prostate znači da se bolest proširila na okolne limfne čvorove ili organe. U nekim slučajevima može metastazirati i u kostima. Metoda za dijagnostikovanje raka prostate koju rutinski koristimo u Acibademu naziva se Gallium-68 PSMA PET. Ova metoda osigurava izuzetnu tačnost u identifikovanju metastaza ili recidiva u usporedbi sa standardnim snimkama dobijenim putem kompjuterske tomografije (CT) i scintigrafije. Radiofarmak Gallium-68 PSMA veže se direktno na membranu tumorskih ćelija u prostati. Omogućuje procjenu tumora, kao i procjenu proširenosti na limfne čvorove ili kosti.

Liječenje raka prostate

Liječenje raka prostate planira se individualno, ovisno o vrsti, veličini i agresivnosti tumora, kao i o dobi pacijenta, sklonostima i općem zdravstvenom stanju. Proces liječenja može uključiti jednu ili više sljedećih opcija:

 • Aktivni nadzor. Za veliki broj pacijenata s rakom prostate liječenje neće biti potrebno. To su muškarci s tumorom koji sporo napreduje ili ‘klinički beznačajnom bolešću’, što znači da rak koji nikada nije izazvao simptome najvjerovatnije nikada i neće nauditi pacijentu ili mu ugroziti život. Stanje pacijenta pomno se prati i postane li bolest stvarna prijetnja, s liječenjem se pravovremeno počinje. Gotovo 2/3 pacijenata na aktivnom nadzoru nikada ne zatreba aktivno liječenje, te se tako izbjegnu sve nuspojave nepotrebnog liječenja.
 • NanoKnife terapija. Ovo je sigurna metoda za žarišno liječenje raka prostate, koja se primjenjuje kao alternativa hirurgiji kod odabranih pacijenata. NanoKnife postupak koristi kratke, niskoenergetske električne impulse za uništavanje ćelija raka. Budući da ova metoda ne uzrokuje zagrijavanje i promjene temperature u tkivima, može se uzeti u obzir za tumore koji se nalaze blizu živaca i mokraćnog kanala.
 • Hirurgija. Najefikasnija je opcija liječenja raka prostate; takođe se može koristiti u kombinaciji s drugim metodama kod pacijenata u uznapredovalim fazama raka prostate. Operacija raka prostate obično podrazumijeva uklanjanje prostate, te otud naziv radikalna prostatektomija. Može biti otvorena ili laparoskopska operacija. U Acibademu se izvodi radikalna prostatektomija kod pacijenata kojima ta metoda odgovara. Kod specifičnih slučajeva ova metoda osigurava efikasno liječenje, očuvanje živaca i pacijentima daje bolje izglede za očuvanje mokraćnih i spolnih funkcija.
 • Robotska operacija prostate. Robotska operacija predstavlja sljedeći nivo laparoskopije. U ovom slučaju, robotskim uređajem zvanim Da Vinci upravlja hirurg koji sjedi za kontrolnim sučeljem. Sistem osigurava jasnu trodimenzionalnu vizualizaciju hirurške pozicije, uvećane na ekranu i do 12 puta. Dodatno, robotski instrumenti na krakovima sistema mogu se okretati pod uglom od 540 stepeni te mogu dohvatiti područja kojima hirurg ne može pristupiti ručno. Pogodnosti za pacijente su manji hirurški rezovi, minimalna bol, minimalni gubitak krvi i brži oporavak. Štoviše, izuzetna preciznost robotskog sistema često omogućuje uklanjanje oboljelog tkiva i očuvanje kritičnih struktura i živaca odgovornih za urinarnu kontinenciju i spolne funkcije. U Acibademu rade neki od najiskusnijih hirurga i timova koji izvode robotske operacije u Turskoj i svijetu.
 • Radioterapija. Koristi se za liječenje lokaliziranog raka prostate, za uklanjanje (smanjenje opterećenja izazvanog tumorom) ili kao palijativna terapija za pacijente s lokalno uznapredovalim ili metastatskim rakom. U Acibademu se koriste najsavremeniji radioterapijski uređaji za slanje radioaktivnih zraka putem snopa kao i brahiterapija (lokalno uvedeni radioaktivni izvor).
 • Žarišne terapije (HIFU, krioterapija). Ovo su neinvazivne tehnike koje se koriste za uništavanje ćelija raka zagrijavanjem ili smrzavanjem. Mogu se primijeniti za liječenje vrlo malih tumora lokaliziranih na prostati, dok okolna tkiva prostate ostaju netaknuta.
 • Liječenje lijekovima. Za razliku od drugih opcija liječenja koje se primjenjuju lokalno, lijekovi koji se koriste za liječenje uznapredovalog raka prostate imaju za cilj stići do svih ćelija raka u cijelom tijelu. Stoga se takvo liječenje naziva sistemskim liječenjem. Dostupne su različite mogućnosti, uključujući hormonsku terapiju s ciljem smanjenja proizvodnje muškog hormona testosterona, koji podstiče rast ćelija raka prostate; hemoterapija koja se daje oralno ili injekcijom; imunoterapija ili ciljana terapija koja se može primijeniti kod određenih pacijenata. Iskusni i stručni medicinski onkolozi u Acibademu izabraće najbolju opciju liječenja za svakog pacijenta na temelju njegove istorije bolesti.
 • Terapija Lutecijum-177 PSMA. Ovo je inovativna opcija liječenja u području nuklearne medicine. Prikladna je za bolesnike s uznapredovalim rakom prostate, poznatim i kao metastatski rak prostate, u situacijama kada su ostale mogućnosti iscrpljene. Specifični membranski antigen prostate (PSMA) poseban je marker koji se nalazi na površini ćelija raka prostate, uključujući i metastaze u cijelom tijelu. Radioaktivni izotop Lutecijum-177 administrira se injekcijom u krvotok pacijenta. Kombinuje se s molekulom sposobnim da lokalizuje i veže se za PSMA receptore na ćelijama raka, gdje god se one nalazile u tijelu. Stoga se ćelije raka selektivno ciljaju te uništavaju zračenjem. Terapija Lu-177 PSMA doprinosi dužem životnom vijeku pacijenta te kvalitetnijem životu čak i kod bolesnika s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju, stanju u kojem bolest više ne reaguje na hormonsku terapiju.

Za visok nivo uspješnosti u liječenja raka prostate, Acibadem primjenjuje timski pristup. Izuzetno kvalificirani stručnjaci u različitim medicinskim disciplinama, koje uključuju ali se ne ograničavaju na urologiju, laboratorijsku patologiju, radiologiju, nuklearnu medicinu, hirurgiju, medicinsku onkologiju i radioterapiju, udružuju svoje snage kako bi osigurali najbolji ishod za svakog pacijenta. Integrirana briga bitna je za liječenje raka prostate i zadovoljstvo pacijenata jer se sve mogućnosti liječenja procjenjuju i obavljaju na jednom mjestu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search