Pedijatrijska neurologija i neurohirurgija - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Pedijatrijska neurologija i neurohirurgija

Pedijatrijska neurologija i neurohirurgija

Kada je riječ o pedijatrijskim neurohirurškim poremećajima, stručnost specijalista od ključne je važnosti. Još od 1991. Acibademov Centar za pedijatrijsku neurohirurgiju predstavlja primjer u ovom području medicine i postaje referentni centar za najsloženije slučajeve iz Turske i inostranstva. Osnovan je kao sveobuhvatni centar u kojem sarađuju stručnjaci različitih medicinskih specijalnosti i u kojem se liječe sve neurološke patologije kod djece, koje obuhvataju i kongenitalne anomalije, epilepsiju, spastičnost i tumore mozga. Danas je to međunarodno priznati centar koji osigurava njegu vrhunske kvalitete pedijatrijskim slučajevima s neurološkim oboljenjima od kojih više od 25% pristiže iz inostranstva.

Dijete nije tek malena verzija odrasle osobe. Razlike između novorođene bebe i odrasle osobe liče na razlike između miša i žirafe. I ne radi se samo o veličini, već obliku, anatomiji i funkciji. Funkcijski centri mozga odraslog čovjeka dobro su uspostavljeni, ali za razliku od mozga odrasle osobe, mozak djece u procesu je razvoja. To znači da su neke od zona koje se lako mogu operisati kod odraslih, zabranjene zone kod djece.”

Prof. Dr. Memet Özek, dječji neurohirurg, ACIBADEM Zdravstvena grupacija

Ekipu na Odjelu za dječju neurohirurgiju Acıbadem čine iskusni i predani ljekari, medicinske sestre i tehničari. Svim našim pacijentima pristupa se multidisciplinarno, zahvaljujući Odjelima za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, dječju neurohirurgiju, ortopediju, dječju neurologiju, dječju hirurgiju, onkologiju, radiologiju te odjelu dentalne medicine. Multidisciplinarni pristup osigurava da medicinski stručnjaci svih srodnih specijalnosti zajedno pregledaju pacijenta kako bi odredili plan i faze liječenja, uzimajući u obzir sve dostupne mogućnosti.

Prof. dr. Memet Özek upoređuje dobar hirurški tim s gudačkim kvartetom. “Sva četiri muzičara mogu biti virtuozi kao pojedinci, ali zajedničko sviranje u harmoniji je ono što ih čini gudačkim kvartetom. A da bi to postigli, moraju danonoćno vježbati mjesecima, pa i godinama. Radimo s istim hirurškim medicinskim sestrama i tehničarima već 10 godina i 27 godina s istim pedijatrijskim anesteziologom. To unosi sklad u naš rad, što posljedično donosi bolje rezultate za naše najmlađe pacijente.”

Dijagnosticiranje neuroloških poremećaja

Tačna dijagnoza prvi je preduslov za uspješno liječenje. Centar za pedijatrijsku neurohirurgiju Acıbadem opremljen je svim najnovijim tehnologijama za precizno dijagnosticiranje neurohirurških stanja kod djece. Za preciznu i tačnu dijagnozu koriste se tehnologije PET, SPECT, EEG, CT, USG.

Acıbadem posjeduje neke od najnaprednijih 3 Tesla MRI uređaja dostupnih na svijetu: Siemens Vida i GE Premier. Obujam cijevi od 70 cm omogućuje udobno skeniranje najmlađih pacijenata s klaustrofobijom. Uređaji pružaju veću učinkovitost i poboljšani radni proces uz poboljšanu kvalitetu snimaka i to do osam puta. Aktualna MRI tehnologija toliko je napredna da može prikazati sve moždane poremećaje na MRI snimku. Svi krvni sudovi jasno su vidljivi kao i njihove pozicije u tumoru. Štaviše, može pokazati u kojoj mjeri krvni sudovi hrane centre odgovorne za određenu funkciju. Dobro opremljena radiološka jedinica koja koristi MRI visoke rezolucije od 3 Tesla može u većini slučajeva postaviti preciznu dijagnozu samo MRI pregledom, a to je u Acıbademu rutinski postupak.

Uređaj potpomognut računarom za trodimenzionalnu analizu hoda koristi se za otkrivanje i utvrđivanje poremećaja hoda, posebno onih povezanih s neurološkim, ortopedskim i reumatološkim problemima.

Stanja koja liječimo

Multidisciplinarni tim Centra za pedijatrijsku neurohirurgiju Acıbadem liječi sve neurohirurške patologije kod djece, i posebno je specijaliziran za:

 • Tumore koji su smješteni duboko u mozgu (tumori smješteni u talamusu i moždanom deblu)
 • Operacije epilepsije
 • Operacije spastičnosti
 • Endoskopsko liječenje hidrocefalusa (kao alternativa operaciji šanta)

Urođene anomalije mozga

Urođene anomalije mozga znače da se dijete rodilo s malformacijama mozga ili kičme. U pedijatrijskoj neurohirurgiji postoji pet vrsta urođenih/kongenitalnih anomalija: hidrocefalus, ciste na mozgu, encefalokela, kraniosinostoza i cerebralne vaskularne malformacije.

 • Hidrocefalus je izraz koji je izveden iz riječi “hydro = voda” i “cephalus = glava”. Definiše se kao “nakupljanje vode u ljudskom mozgu i povećani pritisak”. Kolokvijalno se naziva i “pretjerano nakupljanje vode u mozgu”. Ovdje se riječ “voda” koristi za cerebrospinalnu tečnost (likvor). U našem mozgu postoje komore koje su međusobno povezane kanalima i razlikuju se po veličini. Te komore se nazivaju “ventrikuli”. Ukupno ima četiri komore (dvije lateralne komore, 3. komora i 4. komora). Hidrocefalus se može razviti zbog prekomjernog nakupljanja likvora u jednoj ili više komora, i posljedičnim povećanjem pritiska. Jasno, ovo stanje šteti moždanom tkivu.
 • Kongenitalne ciste mogu se razviti po cijelom mozgu. U slučaju da uzrokuju pritisak na moždano tkivo, ciste treba operisati nakon rođenja. Najčešći tip su arahnoidne ciste koje nastaju kao posljedica pucanja arahnoidne membrane. Ciste nisu tumori; to su vrećice ispunjene tečnošću, koje se pojavljuju u jednom od tri sloja tkiva koji prekrivaju centralni nervni sistem.
 • Encefalocela je vrsta urođene anomalije neuralne cijevi koja zahvata mozak. Nastaje kada dio lobanje nije dobro formiran, a dio moždanog tkiva i povezanih struktura štrči izvan lobanje.
 • Kraniosinostoza podrazumijeva prerano zatvaranje sutura lobanje. Posljedica procesa su deformacije nastale u lobanji djeteta. Ako kosti lobanje ne mogu držati korak s brzim rastom mozga u preliminarnim fazama života dojenčeta, razvija se kliničko stanje koje se naziva povećani intrakranijalni pritisak. Ovo stanje podrazumijeva da se mozak ne može povećati i da se može zaglaviti u lobanji. Ako se stanje ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi, može uzrokovati nepovratna neurološka, kognitivna i bihevioralna oštećenja.
 • Cerebralne vaskularne malformacije su lokalizirani spletovi abnormalnih krvnih sudova koji uzrokuju promjene u protoku krvi. Ove vaskularne mase nisu tumori, ali se ponekad mogu uvećati i uzrokovati razne simptome. Za razliku od drugih abnormalnosti, ne zahtijevaju hitno liječenje. Međutim, cerebralne vaskularne malformacije moraju se dijagnosticirati i pratiti zbog povećanog rizika od krvarenja u mozgu.

Simptomi urođenih/kongenitalnih anomalija

Hidrocefalus

Novorođenčad (do mjesec dana): pretjerani rast glave, ispupčena fontanela, tanko vlasište, proširenje krvnih sudova u glavi, povraćanje, nemir, devijacija očiju prema dolje i/ili gore (zalazak) neki su od mogućih simptoma.

Djeca (1 mjesec ili starija): pretjerani rast glave, glavobolja, mučnina, povraćanje, vrućica, diplopija, nemir, kašnjenje u hodanju ili govoru, komunikacijski poremećaji, gubitak senzornih i motoričkih funkcija, napadi. Kod starije djece poteškoće s budnošću ili buđenjem.

Kongenitalne/urođene ciste

 • Glavobolja
 • Mučnina i povraćanje
 • Zaostajanje u razvoju
 • Pretjerani umor ili niska energija
 • Napadi
 • Hidrocefalus kao posljedica opstrukcije normalne cirkulacije cerebrospinalne tečnosti
 • Problemi s vidom

Encefalocele

 • Hidrocefalus: nakupljanje cerebrospinalne tečnosti u mozgu
 • Problemi s vidom
 • Mikrocefalija: abnormalno malena glava
 • Spastična kvadriplegija: paraliza udova
 • Zastoj u rastu i mentalnom razvoju (retardacija)
 • Ataksija: nekoordinirano kretanje mišića
 • Zastoj u razvoju
 • Napadi

Kraniosinostoza

Promjene oblika glave i lica obično su vidljive i najčešće su prvi i jedini simptom. Još jedan znak je izostanak ili premalena fontanela. U rijetkim slučajevima sinostoza može dovesti do povećanog pritiska unutar lobanje. Ovo je najčešće slučaj kada se višestruke kranijalne suture prerano spoje.

Kako se urođene anomalije mogu dijagnosticirati?

Tokom trudnoće specijalista perinatologije prati pacijentkinju tokom ultrazvučnih pregleda, i pazi na eventualne anomalije u moždanom tkivu. Ovisno o nalazima ultrazvuka, može biti potrebna magnetna rezonanca fetusa. Tokom magnetne rezonance fetusa trudnica se podvrgava magnetnoj rezonanci kako bi se pregledao fetus. To je jedan od načina da se otkrije kongenitalna anomalija i postavi tačna prenatalna dijagnoza. Nakon porođaja na Odjelu dječje neurohirurgije izvodi se operativni zahvat.

Hirurško liječenje urođenih anomalija

Kod urođenih anomalija mozga, hirurgija predstavlja glavnu opciju liječenja. Posebno kod pojedinih vrsta malformacija gdje se operacija mora izvesti u roku od prvih 36 sati nakon porođaja.

Hidrocefalus

 • Neuroendoskopske procedure (Endoskopska ventrikulostomija treće komore): Ako su anatomski putevi iz bilo kojeg razloga začepljeni, endoskopom se stvara novi kanal i na taj način uspostavlja cirkulacija cerebrospinalne tečnosti. Endoskopi su visokotehnološki sistemi kamera promjera od 2 do 4 mm. Ukoliko anatomija dopušta i nema kontraindikacija, naša klinika preferira prvenstveno ovu hiruršku tehniku i djeca mogu nastaviti živjeti bez stranog tijela.
 • Ventrikuloperitonealna (VP) hirurgija šanta: Operacija šanta rješenje je za pacijente koji ne ispunjavaju uslove za endoskopske postupke. Šantom se tečnost/likvor odvodi iz mozga u drugu tjelesnu šupljinu (obično trbušnu). Za drenažu se koristi tanka i dugačka elastična silikonska cijev koja se naziva “šant”. Sistem ima “pumpu (ventil)” ispod vlasišta kako bi se osigurao jednosmjerni protok kontrolirane brzine. Time se eliminira i povišeni pritisak u mozgu. Međutim, ovaj sistem bi trebao funkcionirati kontinuirano, jer se cerebrospinalna tečnost neprestano proizvodi u mozgu. Budući da se šant nalazi u potkožnom tkivu, može se vidjeti samo kod beba. Kod djece i odraslih cijev se palpacijom može napipati u potkožnom tkivu.

Kongenitalne/urođene ciste u mozgu

 • Kraniotomija: tokom ovog postupka uklanja se dio lobanje kako bi se neurohirurgu omogućio pristup cisti. Ovo je invazivnija metoda liječenja, ali omogućuje neurohirurzima da precizno provjere i odstrane ciste.
 • Šant: Specijalista neurohirurgije umetne cjevčicu u cistu, koja zatim ostaje na mjestu i omogućuje tečnosti otjecati i apsorbirati se u trbušnoj šupljini.

Encefalocele

Jedini, neizbježni način liječenja encefalocele je hirurgija. Štaviše, operaciju treba uraditi u prva 3 mjeseca nakon rođenja. Ako postoji sloj kože koji prekriva tkivo, hirurška intervencija se može odložiti za nekoliko mjeseci. Ako ne postoji sloj kože koja bi štitila encefalocele, operaciju treba izvesti ubrzo nakon rođenja.

Kraniosinostoza

Neurohirurzi iz Acıbadema općenito primjenjuju minimalno invazivne endoskopske hirurške metode za liječenje kraniosinostoze, ali u nekim slučajevima endoskopska hirurgija nije i najbolje rješenje. Na primjer, kod starijih beba ili beba s više od jedne zatvorene suture moguće je primijeniti različite hirurške metode. U endoskopskoj operaciji kraniosinostoze, hirurg pravi mali rez, dovoljan da se umetne hirurški instrument, uz koji se koristi minijaturna kamera za praćenje operacije.

Prije operacije dijete se stavlja u opću anesteziju. Neurohirurzi prave jedan ili dva mala reza na tjemenu. Zatim se tanka cijev s dodanom video kamerom i drugim alatima umetne kroz rez. Kamera omogućuje hirurzima da vide unutrašnjost djetetove glave dok izvode operaciju. Tokom operacije neurohirurzi uklanjaju usku traku kosti duž zatvorene suture. Nakon operacije, pacijenti se uglavnom zadržavaju u bolnici između dva i tri dana. Nakon operacije, bebe će možda trebati nositi posebnu kacigu koja za cilj ima oblikovati glavu. Ova kaciga može se nositi od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Cerebralne vaskularne malformacije

Hirurgija cerebralnih vaskularnih malformacija obično se izvodi uz navigaciju i mikroskop potpomognute računarom. Neurohirurzi nastoje u potpunosti ukloniti vaskularnu malformaciju i izbjeći rizik od rupture. Optimalna hirurška metoda određuje se na temelju veličine, oblika, položaja malformacije i općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

 

Pedijatrijski tumori mozga

Tumori mozga kod djece po mnogo čemu se razlikuju od tumora mozga kod odraslih. Neki od tumora koji se vide kod djece gotovo se nikada ne vide kod odraslih. Acibademov tim dječjih neurohirurga uglavnom se fokusira na tumore moždanog debla i talamusa ili tumore smještene duboko u mozgu. Vitalna područja su veličine palca i lokalizirana su u samom središtu mozga. Bez njih čovjek ne bi mogao samostalno disati, pokretati ekstremitete, koristiti mimiku lica, pa čak ni gutati hranu. Zbog svojeg uticaja na ova vitalna područja, ovakvi tumori zahtijevaju ozbiljno vještačenje. Stavimo li po strani stručnost hirurga, preoperativna priprema slučaja od presudne je važnosti.

Stručnjaci u ACIBADEM-u, zahvaljujući najsavremenijem uređaju za magnetnu rezonancu visoke rezolucije snage 3 Tesle, precizno mogu uočiti položaj tumora, kao i strukture odgovorne za vitalne funkcije, te pristupiti operaciji bez straha od neželjenih oštećenja. Tehnike mapiranja i praćenja mozga takođe se koriste u ovako preciznim operacijama. 

Svi tumori mozga, bilo da su maligni ili benigni, imaju veliki uticaj na život pacijenta. Postoji niz malignih bolesti kod pedijatrijskih tumora mozga. Prije svega, bez obzira na vrstu tumora, potreban je iskusan multidisciplinarni tim koji se sastoji od radiologa, specijaliste radijacijske onkologije, medicinskih onkologa i dječjih neurohirurga. Na redovitom sedmičnom konziliju, tim specijalista dijeli informacije o svim novim pacijentima i planira preoperativne, intraoperativne i postoperativne faze, kao i sve dodatne mogućnosti liječenja. Tumori mozga, čak i ako su benigni, mogu se ponovno pojaviti, a maligni metastazirati i proširiti se na druge organe. Acibademovi ljekari sarađuju i dijele informacije o svim scenarijima i planiraju kako bolest zadržati pod kontrolom.

Simptomi tumora mozga

Prvi i najčešći znak tumora mozga kod djece je stalna glavobolja. Osim glavobolje, kod ovih pacijenata mogu se primijetiti i sljedeći simptomi;

 • Povraćanje (projektilno povraćanje, osobito nakon ustajanja iz kreveta ujutro)
 • Usporeni pokreti, gubitak snage i plegije u rukama i stopalima
 • Paraliza lica
 • Napad (epileptični napad, izlučivanje pjene iz usta, gubitak svijesti)
 • Devijacija očiju, ograničenost pogleda u desnu ili lijevu stranu
 • Nemogućnost gledanja prema gore
 • Vid smanjene oštrine
 • Poteškoće s gutanjem
 • Poremećaj govora
 • Nemir, nedostatak apetita, kontinuirani plač (kod beba)
 • Izbočena fontanela
 • Kontinuirana pospanost
 • Ukočenost vrata

Hirurško liječenje tumora mozga

Najčešće rješenje za tumore mozga kod djece vrlo će vjerovatno biti hirurško liječenje. Međutim, za određene tumore sa sporom stopom rasta umjesto operacije može se preporučiti praćenje ili biopsija.

U Acibademovom Centru za pedijatrijsku neurohirurgiju ljekari za operacije koriste najtanje endoskope koji omogućuju otupst pacijenata već sljedećeg dana.

Tokom operacije takođe se koristi ultrazvučni aspirator. Pomaže u liječenju tumora u komorama zatvorenom endoskopskom metodom. Štaviše, kao jedna od najnaprednijih tehnologija, laser se može koristiti kroz endoskop. U Acıbademu, umjesto da otvorenom metodom operiraju tumore u onim prazninama koje se nazivaju ventrikuli, hirurzi koriste ovaj specijalizirani endoskop da izrežu tumor. Ovom naprednom tehnologijom aspirator se uvodi kroz endoskop. Stvara malene komadiće, poput brašna, u tkivu mozga i upija ga. Stoga je bolje mljevenje u prah i sisanje nego povlačenje i guranje moždanog tkiva. Dakle, operacija se izvodi čisto i bez povrede pacijenta.

Gama-nož

Terapija gama nožem može se uzeti u obzir za pedijatrijske tumore mozga koji su manji od 3 cm. Za maligne tumore mozga koji zahtijevaju radioterapiju, strategija liječenja uključuje hirurško odstranjivanje tumorskog tkiva u maksimalnom opsegu nakon čega slijedi konvencionalna radioterapija. Međutim, gama-nož se može koristiti u odabranim slučajevima za male tumore koji se vraćaju nakon rutinske operacije i radioterapije.

Spastičnost

Spastičnost je abnormalna napetost mišića uzrokovana neravnotežom signala iz mozga i kičmene moždine prema mišićima. Obično uzrokuje probleme s kretanjem. Glavni razlog spastičnosti kod djece je cerebralna paraliza. Cerebralna paraliza (CP) je grupa trajnih poremećaja kretanja koji se javljaju tokom ranog djetinjstva. Znakovi i simptomi razlikuju se među pacijentima i nisu uvijek isti. Česti simptomi koji se mogu primijetiti su loša koordinacija, ukočeni i slabi mišići i drhtanje. Takođe, tu su i problemi s osjetom, vidom, sluhom, gutanjem i govorom. Ukratko, CP znači oštećenje mozga. Ovo oštećenje obično se događa tokom rođenja ili mjesec dana nakon porođaja i to zbog nedostatka dotoka krvi u mozak. Ako nedostatak protoka krvi potraje 3 minute ili duže, dolazi do neizbježnog i nepopravljivog oštećenja mozga.

Ipak, Acıbademovi ljekari imaju priliku intervenirati i liječiti poremećaje kretanja uzrokovane cerebralnom paralizom. Oko 60% pacijenata sa cerebralnom paralizom ima spasticitet. Nekad je jedini način liječenja spastičnosti bila fizikalna terapija, no danas postoji nekoliko različitih opcija. Mogućnosti liječenja za svakog pacijenta ponaosob procjenjuju se u našim multidisciplinarnim savjetovalištima, gdje ljekari detaljno razgovaraju o svakom pacijentu sa specijalistima fizikalne terapije i rehabilitacije, pedijatrijske neurohirurgije, ortopedije, pedijatrijske neurologije i mnogim drugim stručnjacima. Acibademov Centar za dječju neurohirurgiju izveo je preko 1500 operacija i pomogao pacijentima iz cijelog svijeta.

Simptomi spastičnosti

 • Novorođenče, odnosno dojenče staro do 2 mjeseca: klinička slika napada, poteškoće sa sisanjem, izrazito nepravilan ritam spavanja, dugotrajno plakanje
 • Dojenče do 3 mjeseca starosti: nepokretnost ili nemogućnost koordinacije pokreta ruku i nogu
 • Dojenče staro do 4 mjeseca: skupljanje ruku u šaku – nemogućnost dorzalne fleksije u prstima; nemogućnost držanja, podizanja glave
 • Dojenče staro do 8 mjeseci: prekrižene/makazaste noge kada se beba podigne, gazi na prstima, nemogućnost hvatanja igračaka
 • Dojenčad stara 10 i više mjeseci: kašnjenje u samostalnom puzanju i stajanju, nedostatak odgovora na neki vizualni ili zvučni podražaj

Liječenje spastičnosti

Pedijatrijaska rehabilitacija: Jedna od opcija liječenja spasticiteta koju ljekari često odaberu je pedijatrijska fizioterapija i rehabilitacija. Ova opcija pacijentima može koristiti za:

 • Prevenciju fizičkih poremećaja koji su posljedica spasticiteta;
 • Ublažavanje posljedica spasticiteta upotrebom različitih tehnika;
 • Povećanje funkcionalne sposobnosti i jačanje samostalnosti djeteta u svakodnevnom životu;
 • Odabir medicinskih pomagala koja su djetetu potrebna i edukacija o njihovom korištenju.

Acıbadem posjeduje i jedinicu za analizu kretanja sa zasebnim timom stručnjaka. Laboratorija za analizu pokreta koristi se za razumijevanje tačne situacije svakog mišića kod svakog pacijenta. Analiza hoda jedan je od važnih stadija u kojem se sprovodi evaluacija i procjena mišića, zglobova i koštanog sistema. 3D analiza hoda potpomognuta računarom pomaže u objektivnoj identifikaciji poremećaja hoda, pokazuje vrijeme djelovanja i kontrakcije mišića, pokazuje raspon pokreta zglobova i pomaže ljekarima u planiranju faza liječenja. U ovoj se jedinici dokumentiraju motoričke sposobnosti djeteta i planira daljnje liječenje. Iz dana u dan, stručnjak precizno mjeri promjene i sva poboljšanja u motoričkim sposobnostima, odnosno kretanju djeteta.

Operacija spasticiteta: Hirurško liječenje spasticiteta treba se razmotriti ako rehabilitacija ne daje željene rezultate, ako je njega djeteta zbog spasticiteta i dalje jako otežana, a dijete trpi bolove uzrokovane abnormalnim kontrakcijama mišića. Relevantne operacije mogu uključiti i:

 • Injekcije botulinum toksina
 • Selektivnu dorzalnu rizotomiju (SDR)
 • Selektivnu neurotomiju (selektivna fascikulotomija)
 • Duboku stimulaciju mozga (DBS)
 • Implantaciju baklofenske pumpe
 • Palidotomiju

Epilepsija

Epilepsija je poremećaj centralnog nervnog sistema, praćen abnormalnom moždanom aktivnošću koja uzrokuje epileptične napade koji se ponavljaju. Epileptični napadi su epizode koje mogu varirati od kratkih i gotovo neprimjetnih praznih razdoblja do dugih razdoblja snažnog drhtanja. Te epizode mogu rezultirati fizičkim povredama, ali i nepovratnim oštećenjima mozga, osobito kod djece, čiji je mozak još u razvoju. U većini slučajeva, pedijatar neurolog uspješno liječi epilepsiju lijekovima. Ipak, u 25% slučajeva lijekovi nisu dovoljni i pacijenti i dalje pate od napada. Kod ovih pacijenata neurohirurzi mogu intervenirati različitim tehnikama.

Simptomi epilepsije

 • Ukrućenje tijela
 • Problem sa sviješću
 • Gubitak kontrole mjehura
 • Zaustavljanje disanja
 • Ne reagira na riječi ili buku
 • Zurenje
 • Trzajni pokreti nogu i ruku
 • Ritmično micanje glavom
 • Iznenadni, bezrazložni pad (povezan s gubitkom svijesti)

Hirurško liječenje epilepsije

Pacijenti s epilepsijom nemaju tumor ili cistu u mozgu, ali im se određena regija abnormalno razvija te iako je MRI snimak potpuno normalan, drugim se pregledima može otkriti da napadi potiču iz određenog dijela mozga. Rendgenska slika takođe može biti normalna, ali dio mozga neće ispravno funkcionirati. U takvim slučajevima pacijent postaje kandidat za hirurško liječenje epilepsije.

Za razliku od drugih neuroloških poremećaja, lijekovi su prva opcija za liječenja epilepsije. Ali ako je pacijent otporan na lijekove (epilepsija otporna na lijekove), neurohirurgija može pomoći, budući da je ljudski mozak izvor epilepsije. Kod takvih pacijenata hirurške tehnike uključuju žarišnu resekciju (uklanjanje oboljelog područja mozga), kalozotomiju korpusa (razdvajanje obje hemisfere mozga), hemisferotomiju (razdvajanje oboljele hemisfere od zdrave hemisfere, ako je oštećenje ograničeno na jednu hemisferu) i stimulatore (stimulacija vagus nerva). Podobnost za hirurški zahvat i vrstu hirurškog zahvata epilepsije koji će se primijeniti treba da odredi specijalizirani tim, sposoban ostvariti efikasne rezultate uz maksimalnu zaštitu delikatnih funkcija mozga.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search