Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna hirurija - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Pedijatrijska-dječija kardiologija i kardiovaskularna hirurgija

Pedijatrijska-dječija kardiologija i kardiovaskularna hirurgija

Sačuvajmo srca skupa!

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, posvećeni smo stvaranju razlike kada govorimo o njezi najmlađih srčanih bolesnika. Više od 30 godina liječimo kongenitalne malformacije i stečene srčane smetnje kod djece, uz najbolju moguću njegu i medicinsku izvrsnost. ACIBADEM je vodeća medicinska ustanova u Turskoj i regiji, i kao takva osigurava najsavremenije dijagnostičke i terapijske mogućnosti za cijeli spektar pedijatrijskih srčanih oboljenja, čak i najtežih i najsloženijih slučajeva, uz izuzetne rezultate i stopu uspješnosti. ACIBADEM pokriva svaki aspekt pedijatrijskih srčanih bolesti, uključujući neonatalne operacije srca, složene zahvate i reoperacije. Naša iznimna briga za pacijente temelji se na znanju, iskustvu i najnovijim dostupnim tehnologijama. Napredna medicinska oprema omogućava našim stručnjacima da brzo i tačno dijagnosticiraju složena medicinska stanja i liječe ih s uspješnošću koja prelazi 95%. Djeca i njihove porodice ovdje stižu iz cijelog svijeta.

Poznato je da sveobuhvatne usluge koje pružaju multidisciplinarni timovi u dobro opremljenim specijaliziranim ustanovama daju najbolje rezultate. Isto vrijedi i za djecu sa srčanim oboljenjima. Pedijatrijske timove za njegu srca u našim bolnicama ACIBADEM Bakirkoy i ACIBADEM Atakent čine iskusni pedijatrijski kardiolozi, kardiovaskularni hirurzi, anestetičari i specijalisti intenzivne njege, radiolozi i tehničari, specijalisti neonatologije i rehabilitacije, socijalnog rada i psihologije. Specijalizirani timovi stalno su u kontaktu s drugim odjelima u svim našim bolnicama, osiguravajući brz pristup svakom specijalisti koji bi mogao biti potreban, pod istim krovom. Posebno educirane medicinske sestre rade u našim operacijskim salama, na intenzivnoj njezi i s najmlađim pacijentima. Svaki član naših pedijatrijskih timova uložio je godine rada i napora kako bi bolje razumio specifične fizičke i emocionalne potrebe naših malih srčanih bolesnika, kako im osigurati najbolju njegu i najbolju šansu za život: skupa spašavamo srca!

Pedijatrijske-dječije bolesti srca koje liječimo

Bolesti srca kod djece razlikuju se od onih u odraslih. Postoje dvije glavne vrste srčanih poremećaja u djece: kongenitalne (urođene srčane mane) ili stečene kasnije u životu. Navodimo neke od njih:

Zašto Acibadem Centri za pedijatrijske bolesti srca?

Ukratko o našim centrima i timu:

 • Kumulativno iskustvo našeg tima: 15 000 pacijenata u 30 godina;
 • Više od 600 pacijenata svake godine, uključujući i najsloženije kongenitalne bolesti srca;
 • Stopa uspješnosti od preko 95%;
 • ACIBADEM je referentni centar za složene kongenitalne bolesti srca i druge pedijatrijske bolesti srca;
 • Ljekari svjetske klase, sofisticirana tehnologija i pristup usmjeren na pacijenta.

Za pacijente iz cijelog svijeta

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca znamo da putovanje u drugu zemlju zbog liječenja može biti stresno i naporno iskustvo za vas i vaše dijete. Zato smo dizajnirali Međunarodni centar za pacijente kao “one-stop” rješenje koje pomaže od prvog zahtjeva do konačnog povratka u domovinu. Ljekarski pregledi, putovanje i smještaj, transferi aerodrom-hotel-bolnica organizirani su prema potrebama i željama pacijenata. Usluga prevodilaca dostupna je 24 sata. Odaberu li ACIBADEM Turkey i naše sveobuhvatne usluge, međunarodni pacijenti mogu biti sigurni da će njihovo zdravstveno putovanje biti savršeno organizirano i udobno.

Simptomi srčanih problema kod djece

Kod kongenitalnih srčanih bolesti, oko 30% sve oboljele djece zahtijeva liječenje u prvom mjesecu života. Stoga je neophodna rana dijagnoza i pravovremeno liječenje. Posebno je važno da roditelji prepoznaju simptome srčanih bolesti i obrate se ljekaru što je prije moguće. Dobro je znati da je rizik od razvoja kongenitalnih srčanih bolesti 2 do 3 puta veći kod beba s majkom ili ocem koji imaju isti poremećaj. Rani znakovi srčanih problema u djece razlikuju se ovisno o stanju, ali najčešći simptomi su:

 • Plavičasta (cijanotična) boja na usnicama, u ustima i ispod noktiju beba,
 • Ubrzano ili otežano disanje,
 • Česti razvoj respiratornih bolesti,
 • Nespremnost za dojenjem ili brzo umaranje tokom dojenja,
 • Nedostatak apetita i slabo hranjenje,
 • Brzo zamaranje.

U nekim slučajevima, kongenitalne srčane bolesti koje su manje ozbiljne možda neće imati karakteristične simptome tokom prvih godina života. Kod starije djece, znakovi i simptomi kao što su lupanje srca, otežano disanje, brzi umor, bol u grudima, vrtoglavica ili nesvjestica tokom vježbanja mogu biti alarmantni pokazatelji srčanih problema.

Dijagnosticiranje pedijatrijskih srčanih bolesti

Kongenitalne bolesti srca često se mogu dijagnosticirati prije rođenja, već u 16. gestacijskoj sedmici trudnoće. Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda slična ultrazvuku. Omogućava detaljne pretrage djetetova srca dok je još u maternici. Ako se otkrije bilo kakav problem, dijete se pomno prati i u međuvremenu se planiraju tretmani koji će se primijeniti nakon rođenja. Dijagnosticiranje kongenitalnih srčanih mana tokom trudnoće pomaže u smanjenju komplikacija kod dojenčadi.

Srčani problemi mogu se dijagnosticirati i kasnije u djetinjstvu. Ako sumnjate na srčanu bolest kod svog djeteta, dječji kardiolog obavlja fizikalni pregled i razne pretrage koristeći napredne dijagnostičke alate. Sveobuhvatni dijagnostički proces može uključivati:

Elektrokardiogram (EKG): neinvazivni test koji ispituje funkciju srca. Koristi uređaj za mjerenje električne aktivnosti koja prolazi kroz srce i bilježi otkucaje srca na EKG papir. Postupak pomaže u procjeni otkucaja srca i otkrivanju poremećaja ritma.

Rendgen grudnog koša: pokazuje je li srce povećano i ima li u plućima viška tekućine. Stepen zračenja koje se koristi u rendgenskim snimkama grudnog koša vrlo je nizak i nema nuspojava.

Ultrazvuk srca (ehokardiografija): Ultrazvuk se koristi za praćenje živih slika srca i za procjenu funkcije srčanog mišića. Koliko krvi teče kroz arterije i vene može se izmjeriti pomoću zvučnih valova s ​​Doppler ultrazvukom aorte. Ove dvije tehnike daju korisne informacije o strukturi i funkciji srca. 

Transezofagealna ehokardiografija (TEE): Kod nekih pacijenata možda ćemo morati dobiti bolje slike pomoću posebne ultrazvučne sonde kroz usta i niz jednjak.

Ergometrijski test: Kardio test se radi dok dijete hoda po traci za trčanje brzim tempom. Otkriva probleme u radu srca izazvane vježbanjem.

CT srca (kompjuterizirana tomografija): Koristi se u određenim slučajevima za detaljnu vizualizaciju srca i krvnih žila djeteta. U složenim slučajevima potrebno je CT skeniranje za preciznije anatomske detalje.

MRI srca: Osigurava jasne slike srca i krvnih žila u grudima pomoću magnetske tehnologije, bez zračenja.

Kateterizacija srca i angiografija: Napredna metoda pregleda koja koristi tanku cijev (kateter) umetnutu u krvnu žilu i rendgenske snimke (fluoroskopija) za usmjeravanje do srca. Omogućava izravnu vizualizaciju anatomskih detalja.

Elektrofiziološko ispitivanje srca (EP studija):  test koji se koristi za dijagnosticiranje nepravilnih otkucaja srca ili aritmije. Slično metodi kateterizacije srca, posebni kateteri se koriste za pregled srca i pomoć pri identifikovanju područja abnormalne električne aktivnosti unutar srčanog tkiva.

Intervencijska dječija kardiologija

Umjesto tradicionalne hirurgije, neke se srčane bolesti kod djece mogu liječiti kateterizacijom srca. Ovo je inovativni, nehirurški tretman koji uključuje umetanje tanke, fleksibilne cijevi (kateter) kroz krvnu žilu do srca, pod nadzorom X-zraka. Može se koristiti i za dijagnozu i za liječenje. Kada se postupak primjenjuje za otklanjanje srčane mane, naziva se intervencijska kateterizacija. Omogućava iskusnim ljekarima da liječe određene srčane poremećaje i korištenjem posebnih katetera izbjegnu operaciju. Nakon što kateter dođe do srčane mane, kroz njega se mogu isporučiti sićušni alati za popravak defekta. Na primjer, postoje balonski kateteri koji mogu otvoriti sužene zaliske ili žile, a postoje i kateteri koji mogu zatvoriti rupe između srčanih komora. Terapijski intervencijski postupci mogu uključivati:

 • Balonska angioplastika i valvuloplastika: kateter s balonom na vrhu se umeće kako bi se otvorio suženi srčani zalistak ili žila;
 • Transkateterska zamjena aortnog zaliska (TAVR/TAVI): nova vještačka valvula se ugrađuje pomoću katetera umjesto operacije na otvorenom srcu;
 • Zatvaranje ASD i VSD „inlet“ kateterom: defekti septuma mogu se popraviti tehnikama kateterizacije;
 • Endovaskularni stent: može se koristiti za proširenje uskih žila;
 • Elektrofiziologija i ablacija transkateterske aritmije: Koristi se za liječenje problema srčanog ritma kroz kauterizaciju radiofrekventnom ablacijom malog tkiva koje uzrokuje problem;
 • Hibridni zahvati i MAPCAs okluzija: Hibridni zahvati srca obično se koriste za složena srčana stanja. Mogu kombinovati operaciju i kateterizaciju srca.

Kateterizacija srca izvodi se u anesteziji, ali ne zahtijeva hirurške rezove i omogućava kraći boravak u bolnici i brz oporavak. Nema starosnih ograničenja; može se koristiti za malu djecu, pa čak i bebe odmah nakon rođenja. U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, napredne intervencijske zahvate izvode iskusni dječiji kardiolozi s visokim postotkom uspješnosti. Kad god je to moguće, biraju minimalno invazivne pristupe da smanje bol, skrate boravak u bolnici i oporavak.

Hirurgija i minimalno invazivna kardiohirurgija

Pedijatrijska kardiohirurgija razlikuje se od kardiohirurgije kod odraslih. Zahtijeva iskusne dječije kardiohirurge i tim stručnjaka posebno osposobljenih za rad s djecom. U  ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca uspješno se izvode sve vrste kardioloških operacija, uključujući složene zahvate i reoperacije. Navodimo 3 glavne vrste operacija srca: 

Operacija na otvorenom srcu: Hirurg otvara grudni koš kroz grudnu kost kako bi dobio pristup srcu. Ove vrste operacija obično zahtijevaju posebni uređaj koji preuzima funkciju srca i pluća tokom operacije.

Zatvorena operacija na srcu: I u ovom slučaju treba otvoriti grudnu šupljinu, ali se srce ne zaustavlja. Stoga se operacija može izvesti bez posebnog uređaja koji preuzima funkciju srca i pluća.

Minimalno invazivna hirurgija srca: Ovo je najmanje invazivan hirurški pristup. Hirurg pravi male rezove za umetanje posebnih alata i video kamere. Minimalno invazivne tehnike imaju mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne metode; manje bole, ožiljci su manji i kraće je razdoblje oporavka. Kod djece s dobro razvijenim rebarnim lukom određene srčane anomalije mogu se ukloniti i robotskom hirurgijom.

Liječenje rijetkih i čestih kongenitalnih bolesti srca (CHD)

Otvoreni Ductus Arteriosus (PDA):

Na porođaju, sve bebe rođene su s PDA. Ovo je rupa koja omogućava prolaz krvi između plućne arterije i aorte. Postoji jer prije rođenja krv ne mora prolaziti kroz pluća da bi primila kiseonik. Ova rupa obično se zatvara nekoliko sati nakon rođenja. Ostane li otvorena, onda je to PDA. Najčešće se javlja kod prijevremeno rođene djece.

LIJEČENJE: Zatvaranje prolaza pomoću posebne naprave koja se zove Rashkindov kišobran ili kateterskim zatvaranjem. Dodatno, zatvorena operacija na srcu za ponovno podvezivanje može se izvesti ovisno o dobi pacijenta i opsegu PDA.

Atrijski septalni defekt (ASD):

Defekt atrijskog septuma ili rupa na pregradi između dvije gornje komore (atrija). Mali ASD često se zatvara tokom dojenačke dobi. Veći defekti mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući zatajenje srca na desnoj strani, abnormalnosti srčanog ritma, povećani rizik od moždanog udara i skraćeni životni vijek.

LIJEČENJE: Kod nekih bolesnika defekt se može zatvoriti kateterizacijom. Međutim, stanje obično zahtijeva operaciju na otvorenom srcu. Na kraju tretmana cirkulacija se vraća u normalu, a dijete odrasta u zdravu odraslu osobu.

Ventrikularni septalni defekt (VSD):

Defekt ventrikularnog septuma je rupa u pregradi između dva ventrikula srca. U tom slučaju, krv bogata kiseonikom se pumpa natrag u pluća umjesto u tijelo. Posljedica toga je da srce treba jače raditi kako bi osiguralo dovoljno kiseonika. Bez liječenja, komplikacije mogu dovesti do ​​plućne hipertenzije, zatajenja srca, endokarditisa i drugih srčanih problema.

LIJEČENJE: Neki se defekti mogu sami zatvoriti. Stoga ljekar može neko vrijeme promatrati napredak. No, pacijent će najvjerojatnije trebati operaciju kojom će se defekt između ventrikula popraviti.

Atrioventrikularni septalni defekt (AVSD):

Ovo urođeno srčano stanje kombinuje nekoliko anomalija. U sredini srca nalazi se veliki otvor. Zalisci koji odvajaju atrije i ventrikule ne razvijaju se u potpunosti. Oba su u obliku jednog velikog ventila. Krv obogaćena kiseonikom u lijevoj strani srca prelazi na desnu i zbog otvora se ponovno pumpa u pluća.

LIJEČENJE: Djeca s plućnom hipertenzijom imaju ozbiljne simptome i moraju se operirati dok su bebe. Nakon operacije, protok krvi vraća se u normalu. U nekim slučajevima, može zatrebati i druga operacija zbog neadekvatnosti zalistaka (propuštajući mitralni zalistak). Stopa uspješnosti je 97%.

Aortna stenoza (AS):

Ovo je poremećaj srčanog zaliska koji zbog suženja opstruira otvaranje aortnog zaliska. Stoga srce otežano pumpa krv u tijelo. Stenoza ograničava protok krvi iz lijeve komore. Rana dijagnoza je vrlo važna za prevenciju nepovratnih oštećenja srca.

LIJEČENJE: Djecu s aortnom stenozom koja imaju blage simptome ili ih uopšte nemaju, treba pažljivo pratiti u dužem vremenskom razdoblju. Kod umjerenih do teških simptoma rješenje je hirurška intervencija: valvuloplastika (manje invazivna, balon se stavlja u arteriju); valvotomija (za ‘oslobađanje’ kvržica zaliska bez zamjene ventila); zamjena aortne valvule (AVR).

Fallotova tetralogija (TOF)

Fallotovu tetralogiju čine 4 urođene greške: VSD (veliki defekt ventrikularnog septuma); Plućna stenoza (suženje plućne valvule); Jašuća aorta (kada aortni zalistak povezuje i desnu komoru); Hipertrofija desne komore (desna komora je mišićavija od normalne). Fallotova tetralogija najčešća je srčana mana koja uzrokuje cijanozu kod male djece. Bebe tokom plakanja ili hranjenja pokazuju plavkastu kožu.

LIJEČENJE: Može se primijeniti u dvije faze, ovisno o stanju djeteta. Faza 1 uključuje privremeni popravak pomoću šanta, stenta ili uklanjanja mišića. Druga faza je potpuni popravak. Može se izvesti nakon operacije šanta ili, u nekim slučajevima, kao prva operacija. Nakon operacije, cirkulacija se vraća u normalu i cijanoza je potpuno eliminirana.

Stenoza pulmonalne valvule (PS)

Ovo je vrlo rijetko stanje koje se može dijagnosticirati u maternici ili ubrzo nakon rođenja. Predstavlja suženje (stenozu) ušća pulmonalne valvule koje povećava otpor protoku krvi iz desne komore. S vremenom uzrokuje oštećenja srčanog mišića.

LIJEČENJE: Balonska valvoplastika primijenjena kateterom. Stopa preživljavanja je 99%. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija na otvorenom srcu.

Transposition of Great Arteries (TGA)

TGA je jedna od najčešćih cijanotičnih srčanih bolesti kod djece. Kod ove urođene srčane mane, položaji plućne arterije i aorte obrnuti su i povezani s pogrešnim ventrikulima. Deoksigenirana krv pumpa se nazad u tijelo. Bebe s transpozicijom velikih arterija rađaju se plavkaste zbog niskog nivoa kiseonika u krvi.

LIJEČENJE: Operacija je potrebna odmah nakon rođenja ili u prvim mjesecima života. Terapija lijekovima može se propisati dok beba nije spremna za operaciju. Dvije su glavne vrste operacija za TGA. Arterije se prebacuju u svoje uobičajene položaje a druga je operacija preokreta atrija. Druga se rjeđe izvodi jer dugoročno može uzrokovati nepravilnosti ritma zbog fizioloških promjena.

Trikuspidna atrezija (TA)

Kod ovog urođenog srčanog poremećaja, trikuspidalni zalistak nije razvijen. Stoga, krv ne protiče iz desnog atrija u desnu komoru. Kao rezultat toga, desna komora ostaje mala i nije u potpunosti razvijena. Krv je pomiješana i ne može pravilno teći.

LIJEČENJE: Ovisno o stanju djeteta, može biti potrebna jedna ili više operacija za obnavljanje srčane funkcije, uključujući Atrijalnu septostomiju (stvara ili povećava otvor između gornjih komora kako bi se omogućilo da više krvi teče iz desnog atrija u lijevu); Shunting (stvara premosnicu od glavne krvne žile koja vodi iz srca do krvne žile koja vodi do pluća); Povezivanje plućne arterije trakom (za smanjenje protoka krvi iz srca u pluća); Glennova operacija (kada bebe prerastu prvi šant, između 3-6 mjeseci starosti); Postupak Fontan (izvodi se kada dijete ima 2-3 godine).

Plućna atrezija (PA)

Izuzetno rijedak oblik urođene srčane mane. Normalno, kada se srce stisne, desna komora potiskuje krv u pluća. Pacijentu s plućnom atrezijom plućni zalistak nije pravilno formiran. To uzrokuje poremećaj protoka krvi u plućima. Obično je nerazvijen i trikuspidalni zalistak.

LIJEČENJE: Plan liječenja ovisi o težini slučaja. Kateterizacijskim tehnikama može se postaviti šant između plućne arterije i aorte. Često se koristi i Fontan postupak.

Truncus Arteriosus

U tom stanju, jedna krvna žila (truncus arteriosus) izlazi iz srca umjesto normalne dvije žile (plućna arterija i aorta). Osim toga, prisutan je defekt ventrikularnog septuma (VSD). Kao rezultat, krv se miješa.

LIJEČENJE: Većina dojenčadi s ovim defektom operiše se u prvim danima života.

Potpuni anomalni utok pulmonalnih vena (TAPVD)

Rijetka abnormalnost protoka krvi, gdje sve plućne vene nisu pravilno povezane s lijevim atrijem. Stoga se krv koja se vraća iz pluća miješa s plavom krvlju koja se vraća iz tijela. Beba postaje plava zbog nedostatka kiseonika.

LIJEČENJE: Nužan je hirurški zahvat. Bebe s TAPVD-om treba operisati u prvim sedmicama života.

Hipoplastični sindrom lijevog srca (HLHS)

Kod ovog srčanog defekta lijevi dio srca nije dovoljno razvijen, uključujući aortu, aortni zalistak, lijevu komoru, mitralnu valvulu.

LIJEČENJE: Hirurško liječenje je nužno. Plan liječenja obično uključuje 3 faze i postupka: Norwoodov zahvat (što je prije moguće nakon porođaja), Glennov postupak (6 mjeseci kasnije) i Fontanov postupak (18 mjeseci – 3 godine starosti).

Pripreme za boravak vašeg djeteta

Ako imate dijete s dijagnozom urođene srčane mane ili nekog drugog srčanog defekta, ne trebate paničiti. Danas djeca sa srčanim poremećajima imaju vrlo dobre šanse za sretan i produktivan život. Imajte na umu da iskusni ljekarski timovi postižu sve bolje rezultate, posebno u složenim slučajevima.

Ako Vaše dijete treba operaciju srca, važno je da prije operacije bude što zdravije. Temperaturu, kašalj, prehladu, gripu i druge zdravstvene probleme u svakom slučaju morate prijaviti svom ljekaru.

Nakon operacije ne zaboravite da je kućna njega nakon operacije najvažniji dio oporavka. U većini slučajeva pacijent je na strogoj dijeti i strogom režimu lijekova. Roditelji moraju pažljivo slijediti upute ljekara. Bolesnike s urođenom srčanom bolešću često je potrebno pratiti tokom cijelog života.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search