Transplantacija jetre - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Transplantacija Jetre

Transplantacija Jetre

Transplantacija jetre spasonosna je opcija kod zatajenja jetre. Acibadem-ov Centar za transplantaciju jetre referentni je centar za sve komplicirane slučajeve u Turskoj i inostranstvu.

Transplantacija jetre

Transplantacija jetre jedini je trajni lijek pacijentima s završnom bolešću jetre. Zdrava jetra odgovorna je za važne funkcije, uključujući metabolizam, detoksikaciju, imunološku funkciju, koagulaciju. Osoba ne može živjeti bez jetre, a njene funkcije mašina ne može zamijeniti. Stoga je bolesnicima s hroničnim zatajenjem jetre i nekim akutnim bolestima jetre potrebna transplantacija zdravog organa. Tokom operacije transplantacije jetre, bolesna jetra uklanja se iz tijela i zamjenjuje zdravim organom donora. Operacija obuhvaća ponovno spajanje krvnih sudova i žučnih kanala s ciljem da se omogući ispravan rad novog organa. Metoda koju u Acibademu koriste je ortotopska transplantacija jetre, a koja se u svijetu smatra ‘zlatnim standardom’.

Transplantacija jetre jedna je od najkomplikovanijih hirurških intervencija. Zahtijeva vrhunsku stručnost tokom cijelog procesa. Kompetentna procjena pacijenta, operacija, intenzivna njega te postoperativno praćenje jednako su važni za uspješan ishod liječenja. 

Koliko je vremena potrebno za transplantaciju jetre?

Širom svijeta broj ljudi koji čeka na transplantaciju jetre premašuje broj organa doniranih od preminulih donora. Stoga se ti pacijenti nalaze na listi čekanja na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Svaka država određuje stroge kriterije odabira, poklapanja te dodjele dostupnih organa. Većina zemalja dopušta samo svojim građanima upisati se na liste čekanja. Vrijeme čekanja ne mora biti isto u svim zemljama. Međutim, većina pacijenata čeka godinama, a neki od njih možda nikada neće ni dobiti jetru od preminulog donora. U Turskoj se na listu čekanja mogu prijaviti samo turski državljani. Pacijenti iz inostranstva mogu se prijaviti za transplantaciju od živog donora ako imaju donora koji je spreman donirati.

Živa donacija jetre

Jetra je jedini organ koji se može regenerirati. Može nastaviti funkcionirati čak i ako se ukloni 70% ukupnog tkiva. To omogućuje transplantaciju jetre od živog donora. Za neke pacijente to može biti alternativa dugim listama čekanja. Nakon operacije, dva dijela jetre kod donora i primatelja ponovno će izrasti i osigurati normalnu funkciju jetre za oboje.

Glavna prednost transplantacije jetre od živog donora jeste kratko vrijeme čekanja. Primatelji ne moraju čekati odgovarajućeg umrlog donora te tako izbjeći da im se zdravlje dodatno pogorša. Osim toga, donor se može detaljno pregledati i pripremiti za operaciju. Donacija od živog donora daje bolje rezultate budući da su donor i vrijeme operacije pažljivo odabrani.

Transplantacija jetre živog donora složena je i tehnički zahtjevna operacija koja predstavlja rizik za donora i primatelja. Stoga su opsežna predoperativna procjena i iskustvo medicinskog tima presudni za ishod operacije. 

Transplantacija jetre kod djece

Transplantacija jetre kod djece sasvim je drugačija nego kod odraslih. Razlike, prije svega, treba tražiti u razlozima za transplantaciju. U odraslih pacijenata zatajenje jetre često je uzrokovano hepatitisom, alkoholnim steatohepatitisom ili masnom jetrom. Djeca obično trebaju transplantaciju jetre zbog kongenitalnih anomalija, a najčešći uzrok je bilijarna atrezija. Osim toga, uske žile i žučni kanali te uzak prostor za jetru predstavljaju dodatni izazov hirurzima.

U Acibademu se transplantacija jetre za pedijatrijske bolesnike i dojenčad obavlja rutinski, uz izvrsne rezultate. Neki od naših pacijenata komplikovani su slučajevi koje drugi centri odbijaju kao ‘neprikladne za transplantaciju jetre’. Kod djece s metaboličkim bolestima uspješno provodimo kombiniranu transplantaciju jetra-bubreg. 

Kriteriji za transplantaciju jetre

Kako bi se razmotrila transplantacija od živog donora, i donor i primatelj trebaju ispunjavati određene kriterije. U Acibadem Centru za transplantaciju jetre kriteriji odabira donora uključuju dob od 18 do 55 godina, dobro opće zdravstveno stanje, normalnu funkciju jetre te odgovarajuću krvnu grupu. Donor bi trebao biti bliski srodnik ili ga mora odobriti Etička komisija, koja se slaže s donacijom bez naknade. Mogući primatelji su pacijenti s ireverzibilnom završnom fazom bolesti jetre čije opće zdravstveno stanje omogućuje operaciju. I donor i primatelj proći će kroz opsežan proces provjere. Mogu se očekivati razne konzultacije i pretrage krvi, radiološke slikovne pretrage, biopsija jetre, slikovne pretrage žučnih kanala, genetske pretrage itd.

Procedura za transplantaciju jetre

Za pacijente koji u Acibadem stižu iz inostranstva, proces transplantacije jetre obično počinje s detaljnim informacijama o transplantaciji organa, zakonskim odredbama u Turskoj, očekivanjima od zdravstvenog postupka, ukupnom učinku na kvalitet života, procesu nakon transplantacije te mogućim komplikacijama. Pacijenti su pozvani dostaviti svoju zdravstvenu dokumentaciju, hirurške izvještaje te rezultate pretraga. Proces se nastavlja detaljnim pregledima i pretragama za donora i primatelja kako bi se procijenila ukupna prihvatljivost. Kad su svi zdravstveni i ostali zahtjevi ispunjeni, u najkraćem roku određuje se termin operacije.

Operacija se izvodi istovremeno za dva pacijenta, a dio jetre donora transplantira se u primatelja. Nakon operacije, oba pacijenta moraju ostati u jedinici intenzivne njege još jedan dan. Ako sve ide glatko, donor obično dobija otpust 4 ili 5 dana nakon operacije. Standardno razdoblje hospitalizacije za primatelje je 12 do 15 dana, ali može varirati ovisno o njihovom stanju. Pacijenti nakon transplantacije obično trebaju ostati u Turskoj 2 do 4 sedmice nakon otpusta radi kontrolnih pretraga.

Stopa uspješnosti transplantacije jetre

Stopa uspješnosti transplantacije jetre neprestano se poboljšava. Razvoj hirurških tehnika, očuvanje organa i imunosupresija doprinose boljim rezultatima. Međutim, stopa uspješnosti jako ovisi o indikacijama za transplantaciju jetre te iskustvu ljekarskih timova. U Acibadem Centru za transplantaciju jetre, godišnja stopa uspješnosti je 92%, a 5-godišnje 89%. Ovi brojevi uključuju komplicirane slučajeve, transplantacije jetre kod djece i kombinovane transplantacijske operacije, uključujući djecu dobi do jedne godine.

Nakon transplantacije jetre

Nakon transplantacije jetre i donor i primatelj trebaju se pridržavati nekih pravila. Mogu nastaviti s normalnim životom nakon razdoblja oporavka, prema uputama njihovih ljekara. Jetra živog donora obično se oporavlja cijela 3 mjeseca. S druge strane, primatelji se moraju pažljivo pratiti tokom prve godine oporavka. Moraju se strogo pridržavati propisanog režima uzimanja imunosupresivnih lijekova kako bi izbjegli odbacivanje novog organa. Primatelji takođe trebaju paziti na prehranu i redovno vježbati. 

Zašto Acibadem za transplantaciju jetre?

U Acibadem Centru za transplantaciju jetre rade neki od najboljih ljekara za transplantaciju u Turskoj i svijetu. Naši pacijenti mogu imati koristi i od:

• Referentnog centra za složene i izazovne slučajeve za pacijente iz Turske i inostranstva;

• Iskustvo u dječjoj transplantaciji jetre i kombiniranoj transplantaciji bubrega i jetre;

• Izvedeno je preko 1000 transplantacija jetre uz stopu uspješnosti iznad svjetskog prosjeka;

• Tehnička infrastruktura i oprema su po najvišim svjetskim standardima;

• Međunarodno priznati i iskusni tim za transplantacije.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search