Transplantacija kose - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Centar za transplantaciju kose

Centar za transplantaciju kose

Centar za transplantaciju kose Acibadem savršeno je rješenje za transplantaciju kose. Naše iskusno medicinsko osoblje specijalizirano je za tu oblast i radi u uslovima koji osiguravaju najveću brigu i dobrobit za Vaše zdravlje.

Šta je to transplantacija kose?

Gubitak kose može biti stresno iskustvo za svakoga bez obzira na godine i spol, no gubitak kose posebno je čest kod muškaraca. Za sve one koji gube ili su izgubili kosu iz bilo kojeg razloga, transplantacija kose smatra se jednim od tretmana u estetskoj hirurgiji koji može promijeniti život. 

Transplantacija kose oduvijek je bila popularna među poznatim, slavnim osobama, a priče o  transplantaciji kose Ilona Maska (Elon Musk) ili Vejna Runija (Wayne Rooney) danas su vijesti koje se mogu pročitati bilo gdje. Zahvaljujući razvoju mnogih medicinskih tehnologija korištenih u praksi posljednjih godina, transplantacija kose brzo je postala popularno rješenje jer je sada pristupačnija nego prije, dok je oporavak brži a sam proces manje bolan.

Transplantacija kose je područje estetske hirurgije koje se i dalje razvija i u kojem se izdvajaju tri različita postupka transplantacije. U osnovi, postupak se može definisati kao prenošenje zdravih folikula dlake s određenih dijelova glave na dijelove koji imaju tanku dlaku ili je uopšte nemaju. Budući da je transplantacija trajno rješenje, tretman je relativno brz a oporavak lak, dok vrijeme oporavka može varirati zavisno od metode koja je korištena. Ako osjećate psihičku nelagodnost zbog gubitka kose, to ne bi trebao biti razlog koji Vas može spriječiti da posjetite Centar za transplantaciju kose Acıbadem, jer se uz vrhunske tehnologije koje koristimo, negativni učinak gubitka kose može lagano riješiti.

Transplantacija kose u Turskoj

Zbog svog lako dostupnog položaja, prelijepih povijesnih mjesta i krajolika, te velikog broja kako povoljnih tako i luksuznih smještajnih jedinica, u zavisnosti od Vaše želje i izbora, Turska je postala dokazani lider s vodećim statusom u turizmu i zdravstvenom turizmu. U kombinaciji s činjenicom da je Turska domaćin modernih zdravstvenih centara i stručnjaka za transplantaciju kose, zasigurno postaje jedan od najpopularnijih izbora za operacije transplantacije kose u posljednje vrijeme. S obzirom na to da su troškovi transplantacije u Turskoj znatno niži kada se uporede s cijenama u Velikoj Britaniji, SAD-u i Evropi, opcija za transplantaciju kose u Turskoj najčešće je prvi izbor. 

Koliko košta transplantacija kose? Naravno, nigdje u svijetu nema utvrđene cijene za transplantaciju kose. Međutim, procjena je da takva operacija u Velikoj Britaniji može iznositi od 5000 do 15000 funti, dok u SAD-u trebate izdvojiti između 4000 i 20000 američkih dolara. Ista operacija u Turskoj košta puno manje, i uključuje trošak smještaja u jednom od ponuđenih hotela, troškove prijevoza, prevoda i postoperativne njege. Osim toga, u Turskoj možete ostati i nakon operacije te uživati u čudesnim gradovima i krajolicima po nevjerovatno povoljnim cijenama.

Zašto odabrati Centar za transplantaciju kose Acıbadem?

Popularnost Turske među pacijentima iz cijeloga svijeta koji trebaju obaviti transplantaciju kose također je dovela do određenih negativnih posljedica. Posljednjih godina u cijeloj zemlji osnovane su brojne klinike za transplantaciju kose. Zbog velikih razlika i nedosljednosti u opsegu cijena, takozvani stručnjaci uz nedostatak informacija koje pacijenti trebaju dobiti na uvid, otežavaju pacijentima pronalaženje pouzdanog mjesta za transplantaciju kose u kojem rade iskusni hirurzi u higijenskom okružju kojim se garantira dobrobit pacijenta. Zahvaljujući svom profesionalnom medicinskom osoblju i hirurzima koji su specijalizirali u području estetske hirurgije i transplantacije kose, Centar za transplantaciju kose Acibadem nudi medicinski dokazane metode transplantacije kose. Trideset godina iskustva i mreža povezanih zdravstvenih usluga širom države, koja se sastoji od 21 bolnice i 13 zdravstvenih centara s preko 3500 ljekara i 4500 medicinskih sestara, čine Acıbadem prestižnim, utemeljenim imenom u području transplantacije kose, ne samo u Turskoj, već i u Bugarskoj, Makedoniji te Holandiji uz bolnice koje osiguravaju različite zdravstvene usluge.

Odluči li se pacijent za bilo koju vrstu liječenja ili, u ovom slučaju za transplantaciju kose, on mora biti siguran da će liječenje dati najbolji mogući rezultat. Imajući ovaj princip na umu, Centar za transplantaciju kose Acibadem osigurava najbolje opcije za transplantaciju kose zahvaljujući najsavremenijim medicinskim tehnologijama i iskusnim hirurzima, uz posebnu želju da Vaše putovanje radi zdravstvenog tretmana u Tursku ostane u lijepom sjećanju. 

Metode i procesi transplantacije kose

Tehnologija kojom se sprovodi transplantacija kose u relativno kratkom vremenskom razdoblju brzo je napredovala. U prošlosti, za operacije presađivanja kose, posebno prije 1940-ih, korištene su izuzetno ograničene hirurške metode za transplantaciju kose, a stručnost u tom području nije postojala u obliku ili mjeri u kojoj je prisutna danas. Godine 1939. japanski dermatolog, Šođi Okuda (Shoji Okuda), opisao je prve eksperimente s transplantacijom kose u svijetu savremene medicine. Iako se o tom postupku ne zna puno, koristio je metodu za presađivanje kose koja se danas naziva FUE metoda transplantacije kose. Sve u svemu, Okuda je malim, kružnim rezovima vadio folikule dlake te ih presađivao na ćelavo područje glave svog pacijenta. Prema njegovim izjavama, operacija je bila uspješna.

Sljedeći događaj vrijedan pomena vezan za transplantaciju kose, dogodio se početkom 1950-ih. Drugi vješti dermatolog Norman Orentrajh (Norman Orentreich), kojeg smatraju ocem moderne transplantacije kose, počeo je vršiti različite eksperimente. Pokušao je u svojoj metodi premjestiti skupine folikula dlake. Također je otkrio da premješteni folikuli mogu rasti na nezdravim ili ćelavim dijelovima. Kako je njegova metoda uključivala skupine iščupanih folikula i velike ožiljke, rezultati nisu bili toliko prirodnog izgleda da bi to bilo ko poželio. Narednih decenija, stručnjaci širom svijeta osmislili su nove metode kako bi postigli bolje rezultate čineći da ožiljci na tjemenu budu manji. U današnjoj tehnologiji transplantacije kose tri su metode postale popularne među hirurzima. To su metode FUE, FUT i DHI.

FUE (Ekstrakcija pojedinačnih folikula)

Ekstrakcija pojedinačnih folikula, skraćeno FUE metoda transplantacije kose, jedno je od najnovijih postignuća u razvoju metoda za transplantaciju kose. Nadovezujući se na prve nalaze Šođi Okude (Shoji Okuda), ova tehnika uklanjanja pojedinačnih folikula pomoću igala i dermalne ekstrakcije po prvi put je izvedena 1989. godine. Međutim, bilo je potrebno vrijeme da čitav proces postigne popularnost kakvu ima danas. U decenijama koje su uslijedile, ekstrakcije i incizije na koži korištene u ovoj tehnici postajale su sve sitnije. Činjenica da je FUE metoda osiguravala preciznost bila je dovoljna da je specijalizirani hirurzi izaberu jer je krajnji rezultat i prirodni izgled učinio ovu metodu najpopularnijom među tri najistaknutije metode za transplantaciju kose. 

Postoje tri različite vrste FUE metode za transplantaciju kose. To su:

Sapphire FUE (Safirna FUE)

Kod ove tehnike, umjesto željeznih igala, za ekstrakciju folikula koristi se alat od dragog kamenja. Safirne oštrice na alatu omogućuju još precizniju ekstrakciju, smanjeno ljuštenje te kraće vrijeme oporavka, koje traje otprilike sedam dana.

Mikro FUE

Metoda Mikro FUE najpreciznija je među svim FUE metodama. U Mikro FUE tehnici koriste se tanke igle promjera 0,6-0,8 mm, pričvršćene na mikro motor. Trajanje operacije kraće je u poređenju s drugim metodama zahvaljujući mikro motoru koji se koristi.

Long Hair FUE

Metoda Long Hair FUE poželjna je za pacijente koji ne žele potpuno obrijati glavu prije hirurške intervencije. Nakon puštanja dlake da raste pozadi i sa strane glave, obrije se pravokutni dio kose sa zadnje strane tjemena, uklone se folikule dlake s ovog dijela i prebace na željene dijelove vlasišta. Ovaj pravokutni dio kose može se sakriti češljanjem duže kose koja se nalazi na vrhu i sa strane glave dok koža potpuno ne zaraste.

FUT (Transplantacija pojedinačnih folikula)

FUT tehnika za transplantaciju kose starija je metoda u poređenju s FUE i DHI metodama. Zbog toga se tehnike FUE i DHI danas češće koriste u transplantaciji kose, a metoda FUT više nije poželjna i ne koristi se u modernim i tehnološki naprednim centrima za transplantaciju kose. Razlika između tehnika FUE i FUT za transplantaciju kose je u tome što se pojedinačni folikuli u FUT tehnici uklanjaju i presađuju grupno, umjesto pojedinačnog prijenosa. To ovu tehniku čini najprikladnijom za slučajeve kada je potrebno presaditi veći dio kose te daje bolje rezultate u poređenju s pojedinačnim prijenosom folikula. Međutim, neki nedostaci postoje jer je oporavak duži i bolniji. Hirurški zahvat ostavlja ožiljak u obliku vodoravne trake na zadnjem dijelu vlasišta, iako se ožiljak može prikriti s kosom koja raste.

DHI (Direktna implantacija kose)

DHI metoda najnovija je metoda u svijetu transplantacije kose. Zahvat se izvodi slično kao u FUE metodi u kojoj se folikuli dlake ekstrahuju i presađuju jedan po jedan. Ono što ih razlikuje jeste alat koji se koristi u DHI metodi. Dok provodi operaciju presađivanja, hirurg mora otvoriti male rupe kako bi podmetnuo folikule na ćelavi dio vlasišta pomoću drugog alata. Međutim, DHI metoda kombinuje ekstrakciju i implantaciju folikula dlake u jedan postupak pomoću specijalnog alata, u obliku olovke. Time se znatno skraćuje trajanje operacije.

Faze u procesu transplantacije kose 

Nakon što ste stigli u Tursku i smjestili se u hotel, možete posjetiti Centar za transplantaciju kose Acibadem te započeti s potrebnim pretragama – preliminarnim pregledom te detaljnom analizom. Tako se možete odlučili za najbolju metodu koja će se koristiti tokom operacije. Ovaj postupak također uključuje određivanje koliko će se graftova (graft je dio tkiva koji se transplantira) koristiti. U ovoj fazi možete postaviti bilo koje pitanje i posavjetovati se s medicinskim stručnjacima iz Acıbadema kako biste imali ugodno iskustvo i rezultat po završetku operacije.

Nakon završnih pretraga krvi te pripreme za operativni zahvat, kad budete spremni, krećete u operacionu salu. Nakon nanošenja lokalnog anestetika na Vaše vlasište, hirurg će izvesti operaciju uz primjenu metode za transplantaciju kose za koju je tim stručnjaka tokom preoperativne faze utvrdio da je za Vas najprikladnija. Nakon operacije, već istoga dana možete napustiti bolnicu. Iskusno medicinsko osoblje u Centru za transplantaciju kose Acıbadem pružiće svu potrebnu postoperativnu njegu i posvetiti najveću pažnju za Vašu dobrobit. Ako je potrebno, u sljedećih nekoliko dana možete dogovoriti dodatno savjetovanje kako biste provjerili napredak. Bez obzira na metodu koja se koristi u Vašem slučaju, moći ćete se vratiti svom svakodnevnom životu za manje od sedam dana a na gotovo potpuni oporavak trebate sačekati nekih mjesec dana.

Najčešće postavljena pitanja

•    Je li transplantacija kose trajna?

Područje sa kojeg se vrši transplantacija kose sadrži najjače folikule dlake. Iz tog razloga nećete gubiti kosu na dijelu glave na kojem je obavljena operacija transplantacije kose. Transplatirana kosa će biti trajna.

•    Koja metoda transplantacije kose je prikladna za mene?

Odluka o metodi transplantacije kose bez potrebnog testiranja i pregleda nije moguća. Tokom Vaših preoperativnih konsultacija, vodeći medicinski stručnjaci u području transplantacije kose u Centru za transplantaciju kose Acibadem, odrediće najprikladniju metodu za Vas.

•    Treba li Vam anestezija za transplantaciju kose?

Da, prije operacije anesteziolog na Vaše vlasište nanosi anesteziju. Nadalje ćete biti potpuno budni. Međutim, tokom operacije nećete osjetiti ništa na tjemenu ali i određeno vrijeme nakon operacije.

•    Treba li obrijati glavu prije transplantacije kose?

U većini slučajeva odgovor je da. Međutim, ne morate ništa poduzeti prije dolaska u bolnicu jer će Vam glava, ako je to potrebno, biti obrijana u bolnici prije operacije.

• Raste li kosa na području sa kojeg je presađena?

Tehnički, kako se folikuli dlake uklanjaju s tog područja, oni više neće rasti. Međutim, zahvaljujući naprednim metodama odabira pojedinačnih graftova u FUE i DHI tehnikama, neće biti moguće uočiti nedostatak dlake sa presađenih područja nakon potpunog oporavka. Trebate imati na umu da se ista stvar ne odnosi na FUT metodu transplantacije kose.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search