Endometriosis - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Endometriosis

Endometriosis

Ovdje smo da pobijedimo endometriozu

Endometrioza je jedna od najčešćih ginekoloških bolesti žena u cijelom svijetu. Broj žena koje imaju endometriozu raste iz godine u godinu. Smatra se da 200 miliona žena boluje od endometrioze. Endometrioza nije smrtonosna bolest, no može uzrokovati umor, jake bolove tokom menstrualnog ciklusa i spolnog odnosa, bolove tokom mokrenja te neplodnost. Zahvaljujući svojoj priznatoj stručnosti u ovoj oblasti medicine, Acıbademov Centar izvrsnosti za liječenje endometrioze u svojoj ponudi osigurava najsveobuhvatniju terapiju i liječenje endometrioze. Bez obzira koliko slučaj bio komplikovan, Acıbademov iskusni tim stručnjaka uz napredne dijagnostičke i hirurške tehnologije osigurava sve što je potrebno. Pacijentice koje boluju od endometrioze u potrazi za rješenjem putuju po cijelom svijetu, ali se na kraju liječe u Acıbademu.

Šta je endometrioza?

Endometrioza ili “čokoladna cista” bolni je poremećaj kod kojeg tkivo slično zidovima maternice ili “endometrija” oblaže unutrašnjost materišta. Endometrioza utiče na jajnike, jajovode i potrbušnicu male zdjelice. Može se zadebljati i krvariti, te uzrokovati dodatne simptome, smanjujući kvalitetu života pacijentice. Jedna od 10 žena s menstrualnim ciklusom boluje od endometrioze.

Simptomi endometrioze

Simptomi endometrioze mogu biti različiti:

  • Hronični umor
  • Jaka bol tokom menstrualnog ciklusa i spolnog odnosa
  • Bol tokom mokrenja
  • Poremećaji pri pražnjenju crijeva
  • Neplodnost
  • Jako krvarenje
  • Proljev
  • Zatvor
  • Mučnina tokom menstruacije

Endometrioza utiče na gubitak kvaliteta života i zdravlja žena, jer teški ili hronični simptomi utiču na njihove svakodnevne aktivnosti, seksualne odnose i općenito na život. Međutim, ti se simptomi možda uopće neće pojaviti, što može spriječiti postavljanje dijagnoze. Zbog toga je za dijagnosticiranje endometrioze potreban ultrazvuk ili neki drugi dijagnostički alat.

Diagnosticiranje endometrioze

Simptomi endometrioze slični su drugim ginekološkim problemima. Tačna dijagnoza endometrioze zahtijeva specijalizirano znanje i iskustvo te fizičke pretrage i snimanje. Kada se endometrioza ne može dijagnosticirati, te se posljedično loše ili nikako ne liječi, to može uzrokovati druge poremećaje zdjelice, na kraju i neplodnost. Rana dijagnoza koju će postaviti iskusni ginekolog i opstetričar specijaliziran za operaciju endometrioze i endometrijske ciste štedi vrijeme i energiju pacijenticama, te povećava njihovo povjerenje u liječenje.

Hirurško liječenje endometrioze

Hirurško liječenje endometrioze uzima se u razmatranje kada su simptomi ozbiljni i/ili se liječenje, odnosno terapija pokaže neadekvatnom. Hirurgija je poželjna metoda liječenja kada postoji anatomsko oštećenje zdjeličnih organa ili opstrukcija crijevnog i urinarnog trakta. Općenito, poželjnija je konzervativna metoda u kojoj se očuvaju maternica i tkivo jajnika (hirurški se uklanja samo tkivo endometrija). Operacija se izvodi laparoskopskom i robotskom hirurgijom.

Najvažniji aspekti u operaciji endometrioze koji utiču na uspješan ishod jesu veliko znanje i iskustvo hirurga. Izvođenje ove operacije od strane neiskusnog ljekara može se zaključiti u visokoj stopi komplikacija tokom operacije (krvarenje, oštećenja sistema za cirkulaciju, oštećenja mokraćnog trakta, crijeva i fistula) te recidiva bolesti u ranom postoperativnom razdoblju. To također može biti posljedica nekompletne operacije. Uspješna operacija reflektira se spontanom trudnoćom, životom bez boli te niskom stopom recidiva.

Zašto trebate odabrati Acıbademov Centar za liječenje endometrioze?

Acıbademov pionirski centar za liječenje endometrioze dostupan je ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu. Acıbademov Centar za liječenje endometrioze naziva se “Multidisciplinarnim centrom izvrsnosti za liječenje endometrioze” i potvrđen je SRC akreditacijom. Acıbadem je prvi u Turskoj, drugi u Evropi te šesti multidisciplinarni centar izvrsnosti za liječenje endometrioze u svijetu. Ova neprofitna organizacija za dobrobit pacijenata ima svoje sjedište u SAD-u i odobrava akreditacije za hirurške ustanove i medicinske stručnjake.

Od svake bolnice SRC očekuje 100 uspješnih operacija endometrioze godišnje. Štaviše, postoje različiti ključni zahtjevi za prijavu za ovu akreditaciju. Acıbadem ima čast biti druga bolnica sa SRC akreditacijom u ovom dijelu Evrope. Osim toga, direktor centra Taner Usta, profesor ginekologije i opstetricije, prihvaćen je kao glavni hirurg od strane SRC-a. Taner Usta, direktor Centra izvrsnosti za liječenje endometrioze bolnice Acıbadem Altunizade, stručnjak je za endometriozu, bol u zdjelici i robotsku hirurgiju, a svoje ogromno iskustvo stekao je na obukama u Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj. Taner Usta u Acibademu koristi novi medicinski koncept za liječenje hronične boli u zdjelici pod nazivom “specijalna neuropelveologija”.

Acibademov Centar za liječenje endometrioze omogućuje svim pacijenticama najbolji dostupni tretman. Veliko iskustvo i iznimno rafinirane vještine naših ljekara čine veliku razliku i ishoduju uspješne rezultate u liječenju endometrioze

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search