Grudna (Torakalna) Hirurgija

Grudna (Torakalna) Hirurgija

Grudna (torakalna) hirurgija Acıbadem Healthcare Group koristi najnovije dijagnostičke tehnike i metode liječenja u pružanju kompletne njege odraslim i pedijatrijskim pacijentima iz cijelog svijeta.

Odjeljenje torakalne hirurgije pokriva veliki raspon hirurških usluga dijagnosticiranja i liječenja kompleksnih problema koji se mogu javiti u toraklanom dijelu uključujući pluća i jednjak. Torakalni hirurzi u Acıbadem-u koriste multidisciplinarni pristup i sarađuju sa specijalistima onkologije i radiologije.

Neke od najčešćih procedura/operacija koje se izvode u našim bolnicama uključuju:

1. PLUĆA: Operacije resekcije, rekonstrukcije, popravke i biopsije pluća.
2. GRUDNI KOŠ: Operacije na grudnom košu, koje uključuju resekciju i rekonstrukciju za neoplazmu, torakalne i popravke udubljenih i ispupčenih grudi i druge deformitete grudnog koša, kao i upravljanje traumatski nestabilnim grudnim zidom.
3. DISAJNI PUTEVI: Operacije koje uključuju resekciju, rekonstrukciju i popravku dušnika i bronhija za neoplazmu, ograničenja i traume. Operacije neophodne za kontrolu disajnih puteva, uključujući traheostomiju, intubaciju dušnika i endoluminalnu proceduru.
4. DIJAFRAGMA: Operacije koje uključuju resekciju, rekonstrukciju i popravku dijafragme.
5. MEDIJASTINUM: Operacije medijastinuma koje uključuju biopsiju i resekciju neoplazme, drenažnu infekciju, medijastinalne limfadenektomije, medijastinotome i medijastinoskopiju.
6. SRČANA KESA: Operacije perikarda uključujući resekciju, rekonstrukciju i drenažu.
7. ENDOSKOPIJA: Endoskopske procedure uključuju fleksibilnu i krutu instrumentaciju za traheobronhijalno stablo i jednjak.
8. LIMFNI ČVOROVI: Operacije za biopsiju grlića materice, medijastinalnih i pazušnih limfnih čvorova.
9. HIPERHIDROZA: Operacije na torakalnim simpatičkim nervima.
10. GRUDNI OTVOR: Operacije ispravljanja nepravilnosti torakalnog otvora.
11. PLUĆNA MARAMICA: Operacije za upravljanje pleuralnog mezotelioma, problema pleuralnog prostora, uključujući pleuralno zapušavanje, torakostomiju, zatvaranje pleuralnog izliva, upravljanje pneumotoraksa, pleurektomija, dekortikacija i drenaža i resekcija empijema.
12. EMFIZEM: Operacije za funkcionalne ispravke i komplikacije emfizema.
13. TRAUMA: Operacije za traumatske povrede grudi ili organa u grudima i njihove posljedice.

Hirurški pristup Odjeljenja za torakalnu hirurgiju u Acıbadem-u

Minimalno invazivna hirurgija (VATS) za rano otkrivanje tumora pluća

Ukoliko se rano otkrije, rak pluća je izlječiv. Najpogodnija terapija i liječenje raka pluća mogu se dobiti nakon detaljnog ispitivanja pacijenta za koje je zadužen tim iskusnih ljekara sastavljen od medicinskog onkologa, onkologa radiologa, pulmologa, specijaliste grudne hirurgije, radiologa, patologa i specijaliste za nuklearnu medicinu. Nakon potvrde da će se operacijom problem riješiiti u potpunosti, zahvatu pristupaju hirurzi s velikim iskustvom u liječenju raka pluća. Na odjeljenju za torakalna oboljenja u bolnicama Acıbadem Healthcare Group, prilikom intervencija hirurzi koriste pomoć VATS sistema (Video-assisted thoracic surgery).

VATS pristup u torakalnoj hirurgiji

VATS je minimalno invazivni hirurški pristup u liječenju rane faze tumora pluća u kojem se koriste mikro instrumenti i prave tri mala reza na 2 ili 3 cm dužine. Mikro video kamera ubacuje se kroz jedan od rezova kako bi hirurg mogao da vidi grudni koš. Vađenje plućnih čvorića vrši se pomoću tzv. torbe, bez otvaranja grudnog koša.

Prednosti minimalno invazivne VATS procedure:

  • Kraći boravak u bolnici
  • Postoperativni bol je manji
  • Manje ožiljaka
  • Kraće vrijeme oporavka

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search