Liječenje raka u Turskoj (Onkologija) - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Liječenje Raka (Onkologija)

Liječenje Raka (Onkologija)

TIMSKI PROTIV RAKA!

Znamo da borba s rakom može biti nešto najteže s čime se neko može suočiti. To je posao koji traje 24 sata koji može iscrpiti i mozak i tijelo.

Tokom ovog teškog putovanja, za uspješne rezultate potrebno je mnogo truda i posvećenosti. Mi u ACIBADEM zdravstvenoj grupaciji, obezbjeđujemo sve potrebne tretmane zahvaljujući našem multidisciplinarnom pristupu, iskusnom timu i naprednim tehnologijama.

Multidisciplinarni pristup baziran na posvećenosti i timskom radu, predstavlja suštinu u liječenju raka!

Najefektnija rješenja u liječenju raka dobijena su zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu. Konsultacija ljekara različitih oblasti izrazito je važna u dijagnosticiranju i liječenju raka i zahtijeva blizak timski rad.

U multidisciplinarnim strukturama, specijalisti iz različitih struka se sastanu, donesu zajedničku odluku i dijele odgovornost. Kao rezultat, onkološki centri koji rade unutar multidisciplinarne strukture postižu uspješnije rezultate u liječenju i praćenju raka.

ACIBADEM bolnice – vrhunske tehnologije za liječenje oboljelih od raka

ACIBADEM zdravstvena grupacija u Tursku  je donijela najnoviju tehnologiju. Koristeći ovu vrhunsku tehnologiju, tehnološke uređaje, ogromno znanje i bogato iskustvo, našim pacijentima nudimo najnovije tehnologije koje se koriste širom svijeta za dijagnosticiranje i liječenje raka.

Šta su rak i onkologija?

Rak je sveobuhvatni naziv za više od stotinu različitih bolesti koje se javljaju u slučaju nekontrolisanog rasta ćelija nastalog uslijed nedostataka u radu mehanizma našeg tijela. Grana medicine koja se naziva onkologijom, koristi se imenom koje predstavlja kombinaciju grčkih riječi “oncos” (teret, volumen, masa) i “logos” (studija), i proučava mase ili tumore uzrokovane tim abnormalnim ćelijama s ciljem boljeg razumijevanja, identifikovanja i liječenja raka.

Vrste raka

Kako je već navedeno, ima mnogo vrsta raka koje se razlikuju prema tome kako i u kojem dijelu tijela dolazi do abnormalnog rasta ćelija. Postoje i glavne kategorije koje obuhvataju određene vrste raka.

  • Karcinomi: Poznati su kao najčešća kategorija raka; karcinomi tvore ćelije koje prekrivaju unutrašnje i vanjske površine našeg tijela. Većina zabilježenih slučajeva raka dojke ubrajaju se u ovu kategoriju, ali takođe mogu biti označeni i kao sarkomi. Bolnice Acibadem primjenjuju različite načine dijagnosticiranja karcinoma dojke te na taj način omogućavaju tačniju identifikaciju bolesti i olakšavaju iskustvo kroz koje pacijentice trebaju proći.
  • Sarkomi: Slučajevi označeni ovom kategorijom nastaju u koštanom, mišićnom i hrskavičnom tkivu, kao i u krvnim sudovima. Acıbadem Centri za liječenje raka posjeduju tehnološke resurse za liječenje raka prostate i bubrega u ovoj kategoriji uz pomoć robotske hirurgije.
  • Leukemija: Ovim općim nazivom označeni su slučajevi raka koji nastaju u krvotvornom tkivu koštane srži. Jedna od najčešćih vrsta karcinoma kod djece jest leukemija, uz tumore središnjeg nervnog sistema i limfome. Naši medicinski stručnjaci specijalizirani za slučajeve raka kod djece mogu pomoći u identifikaciji i liječenju ovih bolesti, te tako olakšati cijeli proces.
  • Limfomi i mijelomi: Ove vrste raka javljaju se u ćelijama imunološkog sistema. Dok limfomi obično nastaju u limfnim čvorovima ili drugim dijelovima limfnog sistema, slučajevi mijeloma javljaju se u plazmi u našim bijelim krvnim zrncima, te sprječavaju  imunološki sistem pacijenta u borbi protiv infekcija.

Simptomi raka kod muškaraca i žena

Rak se uglavnom manifestira na slične načine, i kod muškaraca i kod žena. Neki uobičajeni simptomi mogu se manifestovati u brzom mršavljenju bez pokušaja da se smršavi, upornoj boli, iscrpljenosti, kontinuiranom kašlju, anemiji, krvarenju, sitnim površinskim povredama koje ne srastaju, groznici, stalnom zamoru te nepredviđenim promjenama na koži.

Postoje i određene vrste raka koje se samo ili uglavnom mogu javiti kod muškaraca ili kod žena. Rak testisa i prostate, na primjer, inherentno se javlja kod pacijenata muškog pola. Simptomi u slučajevima raka prostate mogu se prepoznati po pojavi krvi u mokraći ili boli tokom uriniranja, odnosno, ako pacijent ima kvržice ili bolove u području skrotuma u slučajevima raka testisa. Žene pak češće oboljevanju od raka dojke nego što je to slučaj kod muškaraca, te češće oboljevaju od karcinoma pluća i kolorektalnog karcinoma. Iako neobično vaginalno krvarenje može biti znak raka maternice, rodnice ili vulve; promjene apetita i bol u trbuhu ili nadutost takođe mogu biti simptomi brojnih različitih vrsta raka te provjeru treba obaviti stručnjak.

Liječenje raka

Liječenje raka može se prilagoditi u skladu s brojnim različitim promjenama, ovisno o slučaju. Vrsta raka, stadij u koji je rak prešao, drugi faktori u tijelu pacijenta i dostupnost medicinskih sredstava u ustanovi za liječenje mogu pomoći kod donošenja odluke kako pristupiti liječenju. Od terapija za liječenje raka najčešće se koristi hemoterapija. Hemoterapija obuhvata lijekove koji se bore protiv ćelija raka, ali uz velike nuspojave. Hirurgija, imunoterapija, terapije zračenjem te hormonske terapije predstavljaju održive opcije u pojedinim slučajevima.

Liječenje raka u Turskoj

Acıbadem predstavlja značajno ime, ne samo u Turskoj već i širom svijeta, i sa svim svojim stručnim medicinskim osobljem svojim pacijentima nudi brojne opcije u borbi protiv različitih vrsta raka. Zahvaljujući svojim resursima, Acibadem jamči za svaki dio procesa koji se odnosi na aspekte identificiranja, liječenja i njege i u svojim najsavremenijim zdravstvenim centrima osigurava pristupačno liječenje za sve, zahvaljujući centralizovanim i lako dostupnim lokacijama te konkurentnim cijenama usluga u ovom području djelatnosti.

Medicinska onkologija je oblast nauke koja obuhvata ne samo liječenje oboljelih od raka, nego i zaštitu od raka, skrininge i uspostavljanje rane dijagnostike.

Pored toga, u dijagnosticiranju i liječenju raka, saradnja različitih oblasti poput hirurgije i radiologije je neizostavna. Pristup pacijentima planira se multidisciplinarno, u skladu s naučnim podacima.

U medicinskoj onkologiji, planiranje liječenja mijenja se u zavisnosti od:

  • vrste ćelija raka,
  • organa na kojem se prvi put pojavio
  • područja na koja se proširio.

Vrste liječenja u medicinskoj onkologiji

Hemoterapija (terapija lijekovima): Cilj hemoterapije jeste da uništi kancerogene ćelije koje rastu na nekontrolisani način zbog nekih promjena unutar strukture same ćelije. U ACIBADEM onkološkim centrima za liječenje pacijenata primjenjujemo najnovija dostignuća u ovoj oblasti.

Hormonska terapija: Hormonski lijekovi koriste se u liječenju tumora osjetljivih na hormone, poput raka prostate i raka dojke.

Imunoterapija (liječenje pomoću imunog sistema): Supstancije koje naš imuni sistem prirodno proizvodi koriste se radi identifikovanja i uništavanja kancerogenih ćelija, aktivirajući imuni sistem.

Ciljana biološka terapija: Jedno od najvažnijih dostignuća u posljednjoj deceniji u liječenju raka ostvareno je u području bioloških terapija visoke efikasnosti. Ovakvo liječenje ima relativno malo nuspojava i može identificirati ciljeve prisutne u kancerogenim ćelijama, bez posljedica po zdrave ćelije.

Radijacijska onkologija je disciplina koja se bavi ispitivanjem i upotrebom jonizirajuće radijacije, efekata radijacije na tumore, ponašanja tumora, uz sva istraživanja u ovom području. Podjela u primjeni radijacijske onkologije izvršena je na: Radioterapija i Radiohirurgija.

Radioterapija (terapija zračenjem)

Radioterapija se definiše kao tretiranje kancerogenog tkiva ili nekog nemalignog tumora zračenjem. Kolokvijalno se još naziva i „terapija zračenjem“ ili „X-ray terapija“. Cilj zraka koji se koriste u radioterapiji je zaustaviti rast kancerogenih ćelija ili ih eliminisati.

Područja primjene radioterapije

Kurativna radioterapija: Na osnovu dostupnih informacija, primjenjuje se u slučajevima kada se bolest može u potpunosti izliječiti. Može se primijeniti samostalno ili uz operaciju i/ili hemoterapiju.

Palijativna radioterapija: Primjenjuje se u slučajevima kada nije moguće u potpunosti uništiti bolest. Cilj je sprječavanje i ublažavanje patnje i unaprjeđenje kvaliteta života kod pacijenata koji se suočavaju s ozbiljnom, složenom bolešću.

Hirurška terapija bazirana na zračenju, bez skalpela i krvi: radiohirurgija

Osnovni cilj radiohirurgije, jednog od polja primjene radijacijske onkologije, je usmjeravanje velike količine niskoenergetskih zraka na oboljelo područje. Cilj ovih intenzivnih zraka je smanjiti ili uništiti kancerogene ćelije. Istovremeno, okolna zdrava tkiva zaštićena su od štetnih efekata zračenja.

 

Tehnike koje se koriste u primjeni radijacijske onkologije

IGRT: Slikovno navođena terapija

IMRT: Radioterapija promjenjivog intenziteta

Konformalna radioterapija: 3D konformalna radioterapija

SRT/SRS: Stereotaktična radiohirurgija (SRS) odnosi se na kompletno uništavanje tumora u jednoj sesiji pomoću visokih doza zračenja. Kada se ova terapija primijeni u više navrata (uobičajeno 3-5 sesija), naziva se stereotaktična radioterapija (SRT).

Rapidarc®: Rapidarc je visoko razvijena tehnologija koja obezbjeđuje veći komfor i olakšanje pacijentima tako što skraćuje trajanje radioterapijskih sesija sa 15-30 minuta na samo dvije minute.

Brahiterapija: Brahiterapija je metoda koja se koristi za povećanje lokalne kontrole poremećaja povećanjem doze zračenja tumora prije i nakon eksterne radioterapije.

Terapija zračenja jednom dozom: S radioterapijom je poželjno početi ubrzo nakon hemoterapije kod pacijenata kojima je to potrebno, ili bar 3 sedmice nakon operacije kod pacijenata liječenih isključivo hormonskom terapijom.

Uređaji koji se koriste u primjeni radijacijske onkologije:

Trilogy: Trilogy uređaj ljekarima specijalistima omogućava brzu i preciznu intervenciju, primijenjenu u idealnoj proporciji. To znači da pacijent u najkraćem mogućem vremenu dobija najpreciznije moguće liječenje.

MRIdian®: Ovo je prvi radioterapijski uređaj na svijetu s integrisanim sistemom magnetne rezonance za navođenje snimanja. Ovaj uređaj obezbjeđuje kontinuirano snimanje u realnom vremenu, prije i tokom samog liječenja.

Truebeam®: Ovaj sistem za brzo i precizno liječenje raka, istovremeno čuva zdrava tkiva i organe. Najvažnija odlika TrueBeam® uređaja je to što obezbjeđuje brže, sigurnije i efikasnije liječenje.

CyberKnife®: Ovaj robotski radiohirurški sistem dizajniran je za liječenje tumora uz milimetarsku preciznost. Pomoću ovog sistema, kancerogena regija u mozgu ili tijelu tretira se visokim dozama zračenja. Ovakvim procesom zdrava tkiva maksimalno se štite od neželjenih dejstava zračenja.

Gamma Knife Icon: Gamma knife još je jedna od stereotaksičnih intrakranijalnih tehnika u radiohirurgiji koja se koristi za liječenje moždanih tumora i drugih moždanih abnormalnosti u dijelu terapije zračenjem. U radiohirurgiji s Gamma knife-om, ciljana tkiva tokom sesije izložena su veoma jakoj dozi zračenja. Cilj ovog postupka jeste spriječiti daljnji rast tumora.

Oblasti primjene hirurškog liječenja

U opsegu hirurške onkologije, kurativna hirurgija se također primjenjuje. Međutim, preliminarni uslov za primjenu kurativne hirurgije jeste da je poremećaj ograničen na organ ili limfne čvorove na kojima se prvobitno pojavio. Tumori mogu biti u potpunosti uklonjeni, pod uslovom da su granice tumora precizno utvrđene. Međutim, postoje i slučajevi gdje tumor ne može u potpunosti biti uklonjen. U takvim slučajevima, radi se takozvana debulking operacija, kako bi se smanjio obim kancerogenog tkiva. Štaviše, smanjivanjem broja metastaza uvećavaju se šanse pacijenta za potpuni oporavak.

da Vinci” robotska hirurgija

Laparaskopske operacije koje se izvode pomoću „da Vinci“ hirurškog robota, definišu se kao Robotska hirurgija. Ovakve operacije pružaju pacijentima brojne prednosti. Pored prednosti koje su zajedničke svim laparaskopskim operacijama, poput manje bola, manjih ožiljaka na koži, skraćenog boravka u bolnici; ovdje ima manje krvarenja, dok je stopa uspješnosti ovih operacija sve veća. „da Vinci“ robotska hirurgija nalazi  primjenu posebno u značajnijim granama poput ginekologije, ginekološke onkologije, urologije, kardio i vaskularne hirurgije, opšte hirurgije i ORL hirurgije.

Prvi korak ka ispravnom liječenju: radiološke dijagnostičke metode

Ispravna radiološka dijagnoza osnovni je dio kod donošenja odluke kako treba sprovesti liječenje. Moderne tehnike i napredna tehnologija od primarne su važnosti prilikom radiološkog dijagnosticiranja, uz neizostavno iskustvo radiološkog osoblja.

Uz kvalifikovano radiološko osoblje, posebno je važno da se tehnike primijenjene s naprednom tehnologijom koriste za što preciznije dijagnosticiranje. ACIBADEM zdravstvena grupacija vodi se po tom principu i pažljivo prati razvoj medicinske nauke, konstantno mijenjajući svoju dijagnostičku opremu novom, visokotehnološkom opremom u svim ACIBADEM bolnicama i ambulantnim centrima.

PET/CT

Za brzu i pouzdanu dijagnozu: PET/CT uređaj koristi se za identifikaciju tumora u ranom stadijumu, posebno za liječenje tumora, i kada treba utvrditi da li su tumori maligni ili benigni. Uređaj se također koristi u dijagnosticiranju i liječenju neuroloških i kardioloških poremećaja.

PET/CT u ranoj dijagnozi: PET/CT nudi mnogo značajnih prednosti u uspostavljanju rane dijagnoze. Nudi priliku da se mnogi poremećaji identifikuju u početnoj fazi. U vremenu prije PET/CT-a, sve se utvrđivalo jedino biopsijom, bilo da su izrasline u tijelu kancerogene ili ne. Za isti postupak sada se koristi izuzetno precizni PET/CT uređaj.

PET/CT u metastazama: PET/CT također nudi važnu prednost kada treba utvrditi da li se bolest proširila na okolna tkiva ili limfne čvorove kod mnogih tipova raka, drugim riječima, da li postoje metastaze ili ne. Obzirom da je cijelo tijelo istovremeno vizuelno prikazano, zahvaljujući snimcima dobijenim putem PET/CT-a, moguće je i procijeniti da li se rak proširio na još neki organ. Dakle, PET/CT je izrazito koristan kada treba utvrditi, na primjer, da li se tumor na plućima proširio na druge unutrašnje organe, adrenalne žlijezde ili limfne čvorove (bilo da je metastaza prisutna ili ne). Drugim riječima, koristan je za potvrđivanje raširenosti poremećaja poznatog pod nazivom staging.

INTRAOPERATIVNI 3 TESLA MRI

Intraoperativna MR olakšava kompletno uklanjanje tumora obezbjeđujući snimke tokom operacije mozga. Tako se eliminiše rizik druge operacije koja bi bila potrebna ukoliko bi bilo ostataka tumora.

DIGITALNA MAMOGRAFIJA S TOMOSINTEZOM

Mamografski uređaj koji obezbjeđuje dvodimenzionalne i trodimenzionalne snimke odličnog kvaliteta uz najmanju potrebnu dozu zračenja.  Uređaj može osigurati multi-slajsne 2D i 3D tomosintetičke snimke i predstavlja revoluciju u području ranog dijagnosticiranja tumora.


Povezane priče o pacijentima

JASMINKO HUSEINĆEHAJIĆ, ONKOLOGIJA, BOSNA
JASMINKO HUSEINĆEHAJIĆ, ONKOLOGIJA, BOSNA

Došao sam u bolnicu Acibadem Maslak, kako bih našao lijek za rak pluća koji sam imao. Odlučio sam da se prijavim u bolnicu Acibadem sa preporukom mog prijatelja koji je tu bio liječen ranije.  Bio sam impresioniran Acibademom od prvog dana kad sam sletio na aerodrom, od trenutka od koga mi je ozbiljno, ljubazno i […] Saznajte više

Povezane vijesti i članci

Topovska hrana protiv raka
Topovska hrana protiv raka

Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša prehrana zapravo je investicija u vaše zdravlje. Spriječite rak s prehranom od 5 esencijalnih komponenti Način prehrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i […] Saznajte više
10 načina kako spriječiti rak
10 načina kako spriječiti rak

Čovječanstvo se nastavlja boriti protiv raka zahvaljujući napretku tehnologije i medicine. No, iako broj oboljelih od raka raste, raste i stopa preživljavanja. Prestanite pušiti ili konzumirati alkohol i spriječite rak U Turskoj svake godine od raka oboli dvjesta tisuća ljudi. Procjene su da će jedna od svake 2 osobe dobiti rak u sljedeća dva do […] Saznajte više
Simptomi i važnost ranog otkrivanja raka jajnika
Simptomi i važnost ranog otkrivanja raka jajnika

Osjećaj pritiska, nadutosti i bola u trbuhu…Ovi simptomi koje većina žena povremeno osjeti  i zanemaruje mogu da ukažu na veliku opasnost, budući da rak jajnika podmuklo napreduje i manifestuje se ovim simptomima obično u trećem stadiju. Najjače oružje u borbi protiv raka jajnika, koji je jedan od najsmrtonosnijih ginekoloških maligniteta je redovit ginekološki pregled. Navodeći da […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search