Rak dojke - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Rak Dojke

Rak Dojke

Rak dojke, simptomi, faze i liječenje

Rak dojke najčešći je tip raka kod žena. Acıbadem osigurava medicinsku njegu izuzetne kvalitete, usluge dijagnosticiranja i terapije s izvrsnim rezultatima.

Udružujemo se u partnerstvo u borbi protiv raka dojke i to partnerstvo započinjemo od faze rane dijagnoze do kraja vašeg liječenja. S više od 20 godina iskustva, ekipom od 50 specijaliziranih zdravstvenih radnika, tehnološkim inovacijama svjetske kalse i multidisciplinarnim pristupom, tu smo da pobijedimo rak dojke.

Šta je rak dojke? 

Rak dojke nastaje kada ćelije počnu abnormalno rasti i razmnožavati se izvan kontrole. Te ćelije čine tumorsku masu koja može biti benigna (nekancerozna) ili maligna. Benigni tumori su abnormalne izrasline koje se ne šire izvan dojke i nisu opasni po zdravlje. Rak dojke odnosi se na maligni tumor koji nastaje u kanalima ili režnjevima dojke i ima potencijal da se proširi na druge dijelove tijela (metastaze).

Kako izgleda rak dojke? 

Zapravo, rane znakove raka dojke lakše je osjetiti nego vidjeti. Redovni samopregledi pomažu ženama da se upoznaju s normalnim izgledom i osjećajem svojih grudi te da brzo uoče sve promjene. Rak dojke često se može osjetiti kao kvržica u dojci. Iako mnoge vrste raka dojke mogu uzrokovati kvržicu, to nije slučaj kod svih. Osim toga, kvržice na dojkama vrlo su česte, ali većina njih nije rak. Ciste, fibroadenomi ili adenoza, na primjer, benigna su stanja koja mogu uzrokovati nastanak kvržice. Osjećaj koji rak dojke daje na dodir, je krut. Otkrijete li kvržicu koja vam je nova, čvrsta i nepomična, trebate se obratiti ljekaru.

Uzroci nastanka raka dojke

Tačni uzroci koji utiču na nastanak raka dojke još uvijek su nejasni. Glavni rizici kojih smo svjesni jesu spol te dob, odnosno starenje. Dvije trećine oboljelih od raka dojke su žene starije od 50 godina, a većina ostalih je u dobi od 39 do 49 godina. Nasljedne genske mutacije uzrokuju do 10% slučajeva raka dojke. Nasljedna mutacija gena supresora tumora BRCA1 ili BRCA2 značajno povećava rizik od razvoja bolesti. Osim toga, mogućnost da žena, čija je majka, sestra ili kći imala rak dojke, takođe oboli od raka dojke, dva do tri puta je veća. Danas se svi koji imaju porodičnu anamnezu mogu genetski testirati i procjeniti rizike te donijeti odluku o svom zdravlju temeljenu na pravim informacijama. 

Uz faktore rizika koje ne možemo kontrolisati, postoje neke životne navike koje možemo promijeniti te tako poboljšali svoje izglede. Prekomjerna težina, na primjer, povećava rizik od raka dojke, posebno kod žena u menopauzi. Žene koje koriste kontracepcijske pilule, hormonsku zamjensku terapiju, nemaju djece ili su dobile prvo dijete nakon 30. godine takođe mogu biti dio rizične grupe. Nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola takođe povećavaju rizik. U isto vrijeme, redovna tjelovježba i fizičke aktivnosti smanjuju rizik od dobijanja raka dojke.

Mogu li muškarci dobiti rak dojke? 

Bolest se najčešće javlja kod žena, ali i muškarci mogu dobiti rak dojke. Muškarci čine manje od jedan posto svih otkrivenih slučajeva. Rak dojke kod muškaraca nastaje u tkivu dojke, baš kao i kod žena. Porodična anamneza, neki genetski poremećaji, izloženost estrogenu ili zračenju, uz gojaznost i konzumacija alkohola, mogu doprinijeti većem riziku od nastanka raka dojke kod muškarca. Važno je znati da i muškarci mogu dobiti rak dojke. Zbog nedostatka svijesti muškarci često zanemaruju rane znakove bolesti te se tek u kasnijim fazama savjetuju s ljekarom. Otkrije li se rano, rak dojke kod muškarca ima sličnu prognozu i stopu preživljavanja kao i kod žena.

Rani znakovi raka dojke

Najveći postotak žena ne osjeća nikakve fizičke znakove raka dojke tokom postavljanja dijagnoze. Tumor, dok je još mali, najčešće ne pokazuje alarmantne znakove. Stoga je redovitost samopregleda ključna za rano otkrivanje.

Simptomi raka dojke

Rak dojke najčešće se povezuje za pojavu kvržice na dojci ili ispod pazuha. Međutim, postoje i drugi znakovi upozorenja, koji mogu uključiti:

 • Svaku promjenu u veličini, obliku ili teksturi dojke;
 • Deformacije bradavica, poput povlačenja bradavice (okretanje prema unutra) ili inverzija;
 • Promjene na koži, poput udubljenja na površini, narandžine kore, iritacije, osipa;
 • Mramorasto područje ispod kože;
 • Iscjedak iz bradavica koji može biti bistar ili žut, krvav, itd.
 • Bol u dojkama koja ne nestaje sa sljedećom menstruacijom;
 • Svaki drugačiji, neobični osjećaj, naznaka je da se trebate javiti ljekaru.

Simptomi raka dojke nisu isti kod svih i zavise od specifičnog tipa. 

Tipovi raka dojke 

Nisu svi karcinomi dojke isti. Tumor može krenuti iz različitih dijelova dojke. U gotovo 85% svih slučajeva, tumor nastaje u epitelu kanala koji prenose mlijeko do bradavice (duktalni karcinom), a preostalih 15% slučajeva nastaje u režnjevima dojke (lobularni karcinom). U rijetkim slučajevima nastaju u drugim tkivima dojke, ali to su obično vrste sarkoma i limfoma i ne smatraju se rakom dojke. 

U početku je kancerozni rast ograničen na kanal ili lobulu, koji se naziva ‘in situ’ ili neinvazivni rak dojke. S vremenom, in situ karcinomi mogu napredovati i infiltrirati se u okolna tkiva, tvoreći invazivni rak dojke. Invazivni duktalni karcinom (IDC) najčešći je oblik s udjelom u oko 80% svih slučajeva, a slijedi ga invazivni lobularni karcinom (ILC) s udjelom od 10-15%. Postoje i neke rijetke vrste raka dojke, poput Pagetove bolesti koja zahvaća bradavicu; Phyllodes tumori koji se razvijaju u vezivnom tkivu dojke; upalni karcinom dojke, kao jako agresivni oblik itd. 

Osim navedenog, tumori dojke mogu se odrediti prema statusu njihovih hormonskih receptora. Otprilike dvije trećine njih trebaju ženske hormone estrogen ili progesteron kako bi rasle i razmnožavale se. Te ćelije raka imaju receptore koji im omogućavaju hvatanje i korištenje hormona. Klasificirani su kao ER-pozitivni ili PR-pozitivni. U tim slučajevima, hormonska blokada može zaustaviti rast tumora. Na tumor koji je negativan na hormonske receptore (HR-negativan) hormonska terapija nema uticaja. Rak dojke takođe može biti HER2-pozitivan ili negativan. Odnosi se na razine proteina koji se naziva ljudski receptor epidermalnog faktora rasta 2. Visok nivo potiče rast raka, koji se naziva HER2-pozitivni rak dojke. Kada nijedan od tri receptora nije otkriven, onda se to smatra trostruko negativnim karcinomom dojke. Budući da svaka vrsta zahtijeva drugačiji tretman, precizno testiranje ključno je za efikasno liječenje. Tačna dijagnoza vrste raka dojke te faza proširenosti u tijelu određuju strategiju liječenja i pomažu ljekarima osigurati najbolju moguću njegu.

Dijagnosticiranje raka dojke

Postojeća znanja i savremena oprema omogućavaju rano otkrivanje raka dojke, ponekad i godinama prije no što se pojave vidljivi simptomi. Proces dijagnosticiranja obično započinje slikovnim testovima. Mamograf koji daje rendgensku sliku dojke i ultrazvuk koji koristi visokofrekventne zvučne talase odavno su prepoznati kao glavni alati za dijagnosticiranje raka dojke. Danas specijalizirani centri na raspolaganju imaju različite tehnike mamografije. Digitalna mamografija omogućava dobijanje slika dojke u digitalnom formatu na ekranima računara. 3D mamografija s tomosintezom daje trodimenzionalne digitalne slike s niskim dozama zračenja. 4D ultrazvuk dojke ili automatizirani ultrazvuk osigurava jasni uvid čak i u gusto tkivo dojke.

Otkriju li se snimanjem sumnjivi nalazi, dio sumnjivog tkiva treba pregledati patolog i to pod mikroskopom. Taj postupak zove se biopsija. Biopsija se mogu provoditi na različite načine, obično pomoću uređaja s iglom i slikovnim navođenjem.

U ambulanti na jednom mjestu, tokom iste posjete, pacijenti imaju priliku obaviti sve potrebne pretrage. Naši iskusni lekari u Acibademu na raspolaganju imaju najsavremeniju opremu za dijagnosticiranje raka dojke, rijetko dostupnu i to u ograničenom broju ustanova u svijetu.

Faze raka dojke 

Faze raka dojke opisuju veličinu i širenje raka po cijelom tijelu. Uobičajena je klasifikacija na skali od 0 do IV, gdje veći brojevi označavaju invazivniji karcinom. Faza 0 se takođe naziva neinvazivnim rakom dojke ili prekancerom. To znači da postoje abnormalne ćelije, ali one su ograničene na mliječne kanale ili žlijezde i nisu zahvatile okolna tkiva (karcinom in situ). S druge strane, rak dojke IV faze označava uznapredovalo stanje u kojem se tumor proširio na udaljene dijelove tijela, čak organe ili kosti.

Uz određivanje faze, ocjenjivanjem raka dojke dobijaju se dodatne informacije o tome koliko se ćelije raka razlikuju od normalnih i koliko se polako ili brzo očekuje da tumor raste. Rak niske faze znači da se abnormalne ćelije čine normalnim i najvjerovatnije će rasti sporo, dok rak visoke faze označava suprotnu tendenciju.

Za pacijente s novom dijagnozom, određivanje faze i ocjenjivanje raka dojke, zajedno s hormonskim receptorom i statusom HER2, od ključne su važnosti i pomoći zdravstvenoj ekipi koja treba odlučiti o najboljim opcijama za daljnje liječenje.

Liječenje raka dojke 

U današnje vrijeme liječenje raka dojke vrlo je efikasno i postaje sve bolje. Liječenje može uključivati operaciju, radioterapiju, hemoterapiju, hormonsku terapiju, ciljanu biološku terapiju ili imunoterapiju.

 • Hemoterapija. Upotreba lijekova za uništavanje ćelija koje brzo rastu, uključujući ćelije raka, u cijelom tijelu. Većina pacijenata dobija ga nakon operacije, ali se može dati i prije operacije s ciljem da se tumor smanji.
 • Hormonska terapija. To su lijekovi koji se koriste za usporavanje rasta ćelija raka blokiranjem hormona ili zaustavljanjem proizvodnje hormona. Samo karcinomi dojke pozitivni na hormonske receptore reaguju na hormonsku terapiju. Obično je to dugotrajno liječenje koje traje 5 do 10 godina kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje raka.
 • Ciljana terapija. Biološke terapije, rezultat napretka u genetici te molekularnoj biologiji, među najvažnijim su postignućima u liječenju raka u posljednje vrijeme. Primjenom pametnih lijekova identifikuju se mete prisutne u ćelijama raka, ali se ne utiče na zdrave ćelije u tkivima. Zdrave ćelije ne napadaju, dok su popratne pojave smanjene u usporedbi sa standardnom hemoterapijom. Ovisno o specifičnoj vrsti raka dojke, dostupne su različite mogućnosti ciljanog liječenja. Ćelije raka se testiraju kako bi se provjerila efikasnost lijeka.
 • Imunoterapija. Ova vrsta liječenja potpuno je nova. Imunoterapijom se aktivira imunološki sistem pacijentice za borbu protiv ćelija raka. Može se primijeniti na pacijentice s trostruko negativnim karcinomom dojke u naprednim fazama.
 • Radioterapija. Zračenje je terapija za lokalno uništavanje kancerogenih ćelija visokoenergetskim rendgenskim zracima, elektronskim zracima i radioaktivnim izotopima. Radioterapija sprečava rast ćelija raka i uništava ih. Pacijenti podvrgnuti terapiji zračenjem u Acibademu imaju pristup linearnim akceleratorskim uređajima s najnovijim tehnološkim odlikama koji osiguravaju maksimalnu sigurnost i efikasnost.

Centar za liječenje raka dojke Acibadem sa svojom ekipom stručnjaka pruža cijeli niz terapija za liječenje raka dojke pod istim krovom, uključujući neke od najsavremenijih opcija dostupnih u nekolicini klinika u svijetu:

 • Hirurgija. Ovo je obično prvi korak u liječenju, posebno u ranoj fazi raka dojke. Cilj je potpuno ili što je više moguće ukloniti kancerogeno tkivo. Mastektomija je kada se ukloni cijelo tkivo dojke i u prošlosti je bila česta operacija. Danas se primjenjuje u uznapredovalim slučajevima raka dojke ili kada postoji više tumora unutar dojke. U Acibademu je uvijek prvi izbor operacija očuvanja dojke koja se zove lumpektomija. Uključuje isjecanje (eksciziju) tumora s oko 1-2 cm zdravog okolnog tkiva. Nakon toga se dojka obnavlja onkoplastičnim tehnikama kojima se osiguravaju dobri kozmetički rezultati. U slučajevima kada je mastektomija neophodna, naši hirurzi sposobni su koristiti nove metode, poput mastektomije bez bradavica ili mastektomije bez kože. Poput standardne mastektomije, tkivo dojke se isjeca, dok se kompleks koža/bradavica-areola čuva za rekonstrukciju dojke. 
 • Hirurgija uz pomoć robota. Robotski hirurški sustav Da Vinci može se koristiti za mastektomiju bez ikakvih rezova na dojci, i osigurati visok nivo tačnosti. Cijelo tkivo dojke uklanja se kroz mali rez iz pazuha. Nakon toga slijedi postavljanje protetike kroz isti rez. Robotska operacija raka dojke osigurava bolje estetske rezultate jer na dojci nema traga od rane, a rez ispod ruke lako se može prikriti.
 • Radioterapija jednom dozom. Kod određenih pacijentica s rakom dojke, radioterapija se može završiti u samo jednoj sesiji tokom operacije, prije zatvaranja reza. Visokom dozom zračenja u samo ovoj regiji, unutar tumorske lezije, uz zaštitu zdravoga okolnoga tkiva. Intraoperativna terapija zračenjem (IORT) pomoću robotskog uređaja može se primijeniti na tri načina: u postmenopauzalnih pacijentica s malim tumorima i tumorima osjetljivim na hormone u jednoj dozi nakon operacije koja treba očuvati dojku; u pacijentica u predmenopauzi s malim tumorima osjetljivim na hormone kao pojačano zračenje; i kod pacijentica s preventivnom mastektomijom, kako bi se smanjio rizik od recidiva.
 • Neposredna rekonstrukcija dojke. Umjesto odložene rekonstrukcije dojke, mnogim pacijenticama uklonjeno tkivo može se obnoviti tokom iste operacije, korištenjem protetike ili tkiva pacijentice. U Acibademu se primjenjuju najnovije rekonstruktivne tehnike za vraćanje prirodnog izgleda dojki.

Stopa preživljenja raka dojke 

Stopa preživljenja predstavlja postotak oboljelih od raka dojke koji prežive određeno razdoblje nakon postavljene dijagnoze. U obzir se najčešće uzima preživljenje u razdoblju od 5 godina, s obzirom da mogućnost recidiva nakon toga opada. 

Inovacije u svijetu medicine, dijagnostici i liječenju raka, uzrokovale su povećanja stope preživljenja. Danas su terapije za liječenje raka dojke jako efikasne, i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dostižu postotak preživljenja od preko 90% . Međutim, stopa preživljenja ovisi od vrste raka, faze, specifičnih karakteristika te stručnosti medicinskog tima zaduženog za liječenje.

Statistika raka dojke 

Statistika kaže da će nekih 12% žena tokom svoga života oboljeti od raka dojke. Prema podacima  Svjetske zdravstvene organizacije, polovina slučajeva razvija se u žena koje nemaju prepoznatljive faktore rizika, osim spola i dobi (preko 40 godina). Liječenje raka dojke danas može biti vrlo efikasno, uz stope preživljenja od preko 90%.

Zašto birati Acibadem u Turskoj za liječenje raka dojke?

Sve veće mogućnosti liječenja zahtijevaju integrisani pristup, koji će sprovesti ekipe iskusnih stručnjaka u različitim područjima medicine, uzimajući u obzir specifične potrebe svakog pacijenta. 

Acibadem Centar za liječenje raka dojke već 30 godina osigurava usluge pacijenticama iz cijeloga svijeta. Ovdje je usvojen multidisciplinarni pristup za sve pacijente, uz stručnjake iz područja opće hirurgije, medicinske onkologije, radijacijske onkologije, estetske i plastične hirurgije, radiologije, patologije i genetike, specijaliziranih za liječenje raka dojke. Zahvaljujući našem multidisciplinarnom pristupu, infrastrukturi, savremenim tehnologijama i vrhunskim stručnjacima, izuzetno smo uspješni u dijagnosticiranju i liječenju raka dojke. 

Jako smo ponosni što smo domaćini prvog i jedinog visokoobrazovnog akreditovanog instituta za rak dojke u Turskoj – Acıbadem Senology Research Institute. Ovaj naučni centar svojim istraživanjima i akumuliranim znanjem doprinosi globalnom znanju o raku dojke. 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search