PET-CT, PSMA - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Nuklearna Medicina

Nuklearna Medicina

Zdravstvena grupacija Acibadem posjeduje svoje Odjeljenje za nuklearnu medicinu u kojem se korištenjem malih količina radioaktivnih materija i praćenjem raspodjele tih materija u tijelu pacijenta uspostavlja dijagnoza i pristupa liječenju. 

Dok se u radiologiji koriste sistemi za snimanje koji prikazuju anatomske detalje, u nuklearnoj medicini se za potrebe dijagnosticiranja prikazuje način na koji organi funkcioniraju.

Usluge dijagnostike i liječenja na Odjeljenju za nuklearnu medicinu

Na Odjeljenju za nuklearnu medicinu Zdravstvene grupacije Acibadem s uspjehom se dijagnosticiraju različite infekcije i upale, bolesti kardiovaskularnog sistema, koštanog sistema, štitnjače, paratireoidne žlijezde, genito-urinarnog sistema, plućne bolesti i bolesti centralnog nervnog sistema i tumori i provode intraoperativni postupci biopsije sentinel limfnog čvora.

Usto, na Odjeljenju za nuklearnu medicinu može se izvesti i scintigrafija cijelog tijela markiranim leukocitima.

Šta je PET-CT Scan?

Pozitronska emisijska tomografija (PET) je slikovna metoda nuklearne medicine koja služi u otkrivanju ranih naznaka malignih oboljenja, bolesti srca i neuroloških poremećaja.

U izradi PET snimka koriste se posebna kamera, računalo i nuklearna medicina. Tokom slikovnih pretraga nuklearna medicina koristi “radiofarmake” koji sadrže male količine radioaktivnog materijala. Radiofarmaci se akumuliraju u tumorima i upalnim područjima. Ovisno o vrsti korištenih radiofarmaka dolazi do vezivanja ciljnih proteina u tijelu. Kada se uporedi s drugim slikovnim metodama, PET metoda omogućuje vašem ljekaru da uoči eventualnu bolest u najranijem stadiju.

Iako se radiofarmak uglavnom ubrizgava intravenozno, ovisno o stanju bolesti koje se ispituje, radiofarmak se može progutati ili inhalirati. Akumulira se u obilježenom području. Posebna kamera detektira emisije gama zraka iz radiofarmaka. Kamera osigurava sliku područja dok računalo osigurava molekularne informacije.

Zahvaljujući korištenju napredne tehnologije, PET može otkriti promjene na ćelijskom nivou i otkriti rani početak bolesti prije bilo koje druge slikovne metode.

PET-CT snimci osiguravaju detaljni 3-D prikaz organa i struktura u tijelu. Slike jasno prikazuju cijeli ispitani dio tijela, netaknuta i područja pod promjenom, te označavaju koliko dobro funkcioniraju organi ili tkiva u snimljenom području.

PET se često kombinuje s CT skeniranjem kako bi se rezultat snimanja poboljšao. Otud i naziv PET-CT skeniranje.

Kada se sve koristi PET-CT?

PET-CT ne samo da osigurava detaljni prikaz strukture unutar tijela, već pokazuje i koliko dobro funkcioniraju određeni dijelovi vašeg tijela.

PET-CT skeniranje pomaže identificirati različita maligna, kardiovaskularna te neurološka oboljenja. Ljekar koristi dobijene podatke za dijagnosticiranje bolesti, praćenje njenog toka ili liječenje.

PET-CT se najviše koristi u dijagnosticiranju karcinoma. PET-CT snimkom ćelije raka obilježavaju se kao svjetlije tačke od zdravih, jer je njihov metabolizam veći od zdravih ćelija. Stoga je PET-CT jako koristan u otkrivanju raka. Takođe, PET-CT skeniranje se koristi za određivanje je li rak metastazirao u tijelu i kakva je reakcija na liječenje. Pomaže u procjeni koliko je dobar preporučeni plan liječenja, te ako je potrebno, daje naznake kako dalje terapijski intervenisati. Takođe, PET-CT skeniranjem može se ustanoviti je li se rak nakon završetka liječenja vratio, i još se može koristiti za procjenu i prognozu stanja.

PET-CT može se koristiti i u planiranju operacije premosnice koronarne arterije ili u funkcionalnoj neurohirurgiji (hirurško liječenje epilepsije).

PET-CT pomaže u procjeni stanja metabolizma i vitalnosti tkiva. Takođe se može koristiti za otkrivanje određenih stanja koja utiču na normalno funkcionisanje mozga, poput demencije.

Koje su sve razlike između CT i PET slikovne metode?

Kompjuterizirana tomografija (CT) koristi X-zrake a PET koristi radiofarmak da pokaže kako organ funkcioniše na ćelijskom nivou. Opće je poznato da bolest najčešće počinje na ćelijskom nivou. Tako je moguće otkriti bolest u najranijem mogućem stadiju. CT i MRI slikovne metode ne mogu prikazati stanje na ćelijskom nivou.

CT metoda prikazuje detaljne slike organa i tkiva u vašem tijelu, dok PET-CT otkriva abnormalne aktivnosti u organima i tkivima preciznije od svih ostalih slikovnih metoda. U stanju je otkriti abnormalne aktivnosti ranije nego druge slikovne metode. Kombinacijom PET i CT slikovnih metoda (PET-CT) omogućuje se najtačnija dijagnoza kao i prikaz stanja u 3D formatu. Zbog te prednosti PET-CT slikovna metoda pruža više informacija o stanju tkiva ili organa i mogućnosti pojave raka.

Zahvaljujući PET-CT slikovnoj metodi, kancerogeno tkivo se otkriva i dobija se slika o njegovom stadiju. Osim toga, tokom dijagnosticiranja i liječenja, ljekar pronalazi pravo mjesto za biopsiju, kako bi pratio djeluje li liječenje tokom cijelog procesa, pomaže ispitati postoji li zaostalo kancerogeno tkivo nakon liječenja ili se nadzire razvojni status te donosi odluka o uključivanju radioterapije.

Kako se pripremiti za PET-CT?

PET-CT snimanje je ambulantni postupak, što znači da se pacijent može vratiti kući nakon obavljenih pregleda. Prilikom zakazivanja PET-CT snimanja, dobićete sve upute i znati šta trebate učiniti. Za najbolje rezultate snimanja trebate slijediti dobijene upute.

Dogovoreno vrijeme

Dolazak na vrijeme izuzetno je važan jer radiofarmak koji se koristi za snimanje funkcioniše u kratkom vremenskom razdoblju. Stignete li prekasno, snimanje će najvjerovatnije biti otkazano.

Šta jesti i piti

Obično se prije snimanja ništa ne smije jesti barem 6 sati, ali pacijent može piti vodu.

Vaši ljekovi i zdravstveni podaci

Sve propisane lijekove ili lijekove bez recepta (OTC) ili komplementarne lijekove trebate prijaviti ljekaru. Ljekara trebate pitati smiju li se koristiti lijekovi ili stalne terapije i na sam dan pregleda. Osim toga, obvezno trebate prijaviti hronične bolesti poput dijabetesa. Konkretno, dijabetes može promijeniti rezultate pregleda, a radiofarmak može uticati na razinu šećera u krvi. Pacijentkinje koje doje ili sumnjaju na trudnoću trebaju to prijaviti ljekaru. 24 sata nakon snimanja dojenje se ne preporučuje jer se smatra rizičnim za bebu.

Alergije

Sve informacije o mogućim alergijama na lijekove ili hranu, uključujući alergijske reakcije na jod trebate prenijeti ljekaru.

Šta trebate izbjegavati

Fizičke vježbe koje iziskuju znatne napore poput trčanja i dizanja tegova ne smiju se raditi 24 sata prije snimanja.

Pacijenti koji imaju problema s klaustrofobijom trebaju se konsultovati s ljekarom.

Odgovarajuća odjeća

Pacijenti trebaju nositi široku, udobnu odjeću bez metalnih patentnih zatvarača ili dugmadi. Odjeća i nakit koji mogu sadržavati metal, poput remena, naušnica, košulja s kopčama ili patentnim zatvaračima, grudnjaka i naočara, utiču na snimanje. Preporuka je da se tokom snimanja nosi bolnički ogrtač. Pacijenti koji imaju ugrađen baj-pas i vještačke kukove trebaju obavijestiti ljekara.

Koje se vrste raka mogu otkriti PET skeniranjem?

Budući da PET-CT skeniranje, koje omogućuje informacija o stanju na ćelijskom nivou, može otkriti ćelije raka koje imaju jači metabolizam od normalnih, zdravih ćelija, uglavnom je najpoželjinija metoda da skrining raka.

PET skeniranje je korisno u otkrivanju raka, otkrivanju metataza, provjeri djelotvornosti onkološke terapije, te detaljnijeg uvida u metodu koju bi ljekar trebao koristiti tokom liječenja i pronalaženju recidiva raka.

Dobijeni rezultati PET-CT skeniranja trebaju se pažljivo tumačiti. Rezultati PET-CT skeniranja ponekad se mogu zamijeniti, pogrešno protumačiti ili se mogu propustiti kancerogena žarišta. Tačnost rezultata mogu osigurati iskusni timovi obučenih stručnjaka.

PET-CT skeniranjem mogu se otkriti tumori mozga, dojke, vrata materice, debelog crijeva, jednjaka, glave i vrata, pluća, limfnog sistema, gušterače, prostate, kože i štitnjače.

Galij 68 PET-CT (Ga-68)

Galij-68 je radiofarmak (medicinsko sredstvo) u nuklearnoj medicini, koje se koristi za snimanje karcinoma prostate i endokrinih tumora (Galij-PET) na Odjeljenju za nuklearnu medicinu. Nakon što pacijent intravenski primi izotop Galij-68 te sačeka nekih 60 minuta da radiofarmak djeluje, pristupa se PET-CT snimanju koje traje 20 minuta.

Metoda Ga-68 PSMA PET-CT znatno je uspješnija od PSA metode, ultrazvuka, kompjuterizirane tomografije i MRI kod ispitivanja relapsa i metastaza kod pacijenata s karciomom prostate. Metoda Ga-68 Dotadate PET-CT efikasnija je u poređenju s klasičnim metodama snimanja kod pacijenata s uvećanom ekspresijom somatostatinskih receptora poput neuroendokrinih tumora, menengioma, feokromacitoma itd.

Galij 68 PET-CT metoda je velikog potencijala i koristi su vidljive posebno kod pacijenata s umjerenim i visokim rizikom od patoloških stanja te pri određivanju stadija bolesti.

Relaps i metastaze koji se identifikuju pomoću metode Ga-68 PET-CT mogu se uspješno liječiti drugim radiofarmakom Lu-177 (lutecij): Ta terapija takođe osigurava duži i kvalitetniji život pacijenta.

Liječenje lutecijumom 177 (Lu-177)

Terapija lutecijumom 177 razvijena je za pacijente s neuroendokrinim tumorom i karcinomom prostate otpornim na hormonsku terapiju.

Terapija Lu-177 usmjerena je isključivo na kancerogeno područje. Specifična literatura navodi da terapija peptidom Lu-77 osigurava duži život i bolji kvalitet života, ublažava simptome i poboljšava biohemijske markere pacijenta s neuroendokrinim tumorom pozitivnim na receptor somatostatina. Nakon što je iskorišten najveći broj opcija liječenja, terapija Lu-177 PSMA osigurava efikasan odgovor čak i kod pacijenata s metastatskim karcinomom otpornim na kastraciju. Terapija se dobro podnosi zahvaljujući svom niskom profilu toksičnosti.

Budući da Lu-177 prodire u tkivo tek 2 mm, nefrotoksičnost je niža. Ova karakteristika omogućuje ograničenu izloženost zračenju koštane srži pacijenta s difuznim metastazama u kostima.

Dokazano je da terapija Lu-177 PSMA ublažava bol zbog metastaza kod većine pacijenata s uznapredovalim stadijom karcinoma prostate. 

Nakon terapije, očitavanja PSA koja se koriste za praćenje raka prostate su niža. U literaturi su navedena mnoga istraživanja koja pokazuju da je život pacijenta s uznapredovalim karcinomom prostate duži i kvalitetniji.

Terapija lutecijumom sprovodi se u 4 do 6 ciklusa u vremenskom razdoblju od 2 do 4 mjeseca. Varijacije ciklusa te ukupni broj ciklusa s intervalima između ciklusa ovise o zdravstvenom stanju pacijenta.

Liječenje radioaktivnim jodom

U jedinici za liječenje karcinoma štitnjače na Odjeljenju za nuklearnu medicinu Zdravstvene grupacije Acibadem, koristi se terapija radioaktivnim jodom.

Prostorije se putem kamere nadgledaju tokom cijelog tretmana. Kad god to požele, pacijenti mogu nazvati medicinsku sestru i potražiti informacije. Medicinske sestre u određenim intervalima posjećuju bolesničku sobu kako bi obavile potrebne provjere. Niko ne smije ući u sobu za pacijente izuzev ljekara i medicinske sestre.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search