» MRIdian – ViewRay
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay prvi je radioterapijski uređaj na svijetu s integrisanim sistemom magnetne rezonance. Omogućuje liječenje tumora koji su se ranije smatrali neizlječivim.

Šta je MRIdian (ViewRay)?

Donedavno, ljekari su se služili magnetskom rezonancom (MRI) kako bi vidjeli tumore i linearne akceleratore (LINAC) nužne za njihovo liječenje. MRI Linac je revolucionarno rješenje koje kombinira obje tehnologije u istom uređaju. MRIdian iz firme ViewRay prvi je sistem za terapiju zračenjem vođen MR-om na svijetu koji može istovremeno snimati i liječiti onkološke pacijente. Ovo je rješenje za radioterapije koje integrira Linac s MRI tehnologijom u kompaktnom dizajnu, skupa sa softverom za lociranje, ciljanje te praćenje položaja i oblika tumora za vrijeme terapije zračenjem.

Kako MRIdian (ViewRay) funkcioniše?

Poput konvencionalne radioterapije, pacijent se postavlja na stol. MRI se izvodi za ciljana tkiva. Područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu se jasno vizualizirati uz pomoć MRI. Snimanje u stvarnom vremenu pomaže ljekarima u kontroli procesa za vrijeme zračenja. U slučaju otkrivanja klinički važnog pomjeranja mete ili zdravog tkiva, ljekari mogu prilagoditi cilj i ponovo započeti liječenje još dok je pacijent u poziciji za liječenje. Prije svake terapije provodi se magnetna rezonanca. Takvim pristupom osigurava se liječenje prilagođeno dnevnoj anatomiji pacijenta.

Pacijent ima svoju aktivnu ulogu za vrijeme MR-Linac radioterapije. Tokom procesa može pratiti tumor na ekranu i prilagoditi svoje disanje kako bi ga zadržali unutar označenog okvira. Nakon terapije, pacijent može odmah ići kući.

Razlike između MRIdian i konvencionalnih Linac terapija

MRIdian je najnovija tehnologija koja se koristi u savremenoj radioterapiji. Nova terapijska metoda proširuje granice zračenja u onkologiji. Zbog svoje sposobnosti da dobro uoči meka tkiva te prati rezultate zračenja u stvarnom vremenu, MRI vođena radioterapija omogućuje liječenje manjih ili teško dostupnih tumora, tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se pomiču (prilikom disanja). U poređenju s konvencionalnom radioterapijom, MRIdian nudi neke napredne odlike:

• Integrisani MRI sistem omogućuje kontinuirano snimanje u stvarnom vremenu;

• Omogućuje jasno uočavanje tumora, čak i onih u mekim tkivima;

• Omogućuje pristup teško dostupnim ili pokretnim tumorima u grudima ili abdomenu;

• Prati kretanje tumora i zdravih tkiva za vrijeme terapije zračenjem;

• Omogućuje prilagodljivo planiranje radioterapije u stvarnom vremenu;

• Omogućuje video snimanje tokom procesa liječenja i omogućuje uvid u napredak.

• Omogućuje isporuku većih i preciznijih doza zračenja;

• Omogućuje izbjegavanje invazivnih i skupih markera, ekspandera tkiva.

MRIdian (ViewRay) – prednosti

Određenim pacijentima sistem MRIdian linac osigurava značajne prednosti u liječenju:

• Poboljšava vizualizaciju tumora u stvarnom vremenu;

• Granice su precizno postavljene i zračenje okolnog zdravog tkiva je manje;

• Smanjen je broj terapija;

• Smanjen je broj nuspojava za pacijenta;

• Veća sigurnost i efikasnost terapije zračenjem;

• Bolji rezultati u liječenju teško izlječivih tumora.

Sistem MRIdian (ViewRay) može liječiti:

MR-Linac se može koristiti za liječenje tumora u cijelom tijelu. Osobito je prikladan za bolesnike s rakom pluća, karcinomom prostate, karcinomom abdomena, tumorima i metastazama jetre, posebno karcinomom gušterače. Raspon primjene uključuje i: bolesti dojke, periaortne limfne čvorove, pluća, bubrege, mokraćni mjehur, limfne čvorove u karlici, područje glave i vrata, žučni kanal, želudac, cerviks, nadbubrežne žlijezde, očne duplje, kosti, slezenu, ginekološke probleme, grudni koš, aortni luk , gušterača, srce, prostata, mezenterij, abdomen (meko tkivo), vratni limfni čvorovi, rektum, parotidna žlijezda, karlica, kičma, jednjak, štitnjača, debelo crijevo, jetra, ekstremiteti, medijastinalni limfni čvorovi, materica, mozak, žučna kesa, limfni čvorovi jezika, nazofarinks, jajnici, rebra, timus.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search