MRIdian (ViewRay) - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay prvi je radioterapijski uređaj na svijetu s integriranim sistemom magnetne rezonance. Omogućava liječenje tumora koji su se prije smatrali neizlječivim.

Šta je MRIdian (ViewRay)?

Donedavno, ljekari su se služili magnetnom rezonancom (MRI) kako bi mogli vidjeti tumore i linearnim akceleratorima (LINAC) nužnim za njihovo liječenje. MRI Linac revolucionarno je rješenje koje kombinuje obje tehnologije u istom uređaju. MRIdian iz firme ViewRay prvi je sistem za terapiju zračenjem na svijetu koji vođen MR-om može istovremeno snimati i liječiti onkološke pacijente. Ovo je rješenje za radioterapije koje integriše Linac s MRI tehnologijom u kompaktnom dizajnu, skupa sa softverom za lociranje, ciljanje i praćenje položaja i oblika tumora za vrijeme terapije zračenjem.

Kako MRIdian (ViewRay) funkcioniše?

Kao i kod konvencionalne radioterapije, pacijent se postavlja na stol. MRI se izvodi za ciljana tkiva. Područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu se jasno vizualizirati uz pomoć MRI. Snimanje u stvarnom vremenu pomaže ljekarima u nadzoru procesa tokom zračenja. U slučaju otkrivanja klinički važnog pomicanja mete ili zdravog tkiva, ljekari mogu prilagoditi cilj i ponovno započeti liječenje još dok je pacijent u poziciji za liječenje. Prije svake terapije provodi se magnetna rezonanca. Takvim pristupom osigurava se liječenje prilagođeno dnevnoj anatomiji pacijenta.

Uloga pacijenta za vrijeme MR-Linac radioterapije je aktivna. Tijekom procesa, pacijent može pratiti tumor na zaslonu te prilagoditi svoje disanje kako bi se tumor zadržao unutar označenog okvira. Nakon terapije, pacijent može odmah otići kući.

Razlike između MRIdian i konvencionalnih LINAC terapija

MRIdian je najnovija tehnologija koja se koristi u savremenoj radioterapiji. Nova terapijska metoda proširuje granice radijacijske onkologije. Zbog svoje mogućnosti uočavanja mekih tkiva i stalnog nadzora rezultata zračenja u stvarnom vremenu, MRI vođena radioterapija omogućava liječenje manjih ili teško dostupnih tumora, tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se pomiču (na primjer, prilikom disanja).

U poređenju s konvencionalnom radioterapijom, MRIdian nudi sljedeće napredne karakteristike:

 • Omogućava kontinuirano snimanje u stvarnom vremenu;
 • Ljekari sada mogu jasno uočiti tumore, čak i one u mekim tkivima;
 • Omogućava pristup teško dostupnim ili pokretnim tumorima u grudima ili abdomenu;
 • Može pratiti kretanje tumora i zdravih tkiva za vrijeme zračenja;
 • Omogućava prilagodljivo planiranje radioterapije u stvarnom vremenu;
 • Omogućava video snimanje tokom procesa liječenja i omogućava uvid u napredak.
 • Omogućava isporuku većih i preciznijih doza zračenja;
 • Omogućava izbjegavanje invazivnih i skupih markera, ekspandera tkiva.

Prednosti sistema MRIdian (ViewRay)

Određenim pacijentima sistem MRIdian Linac obezbjeđuje značajne prednosti u liječenju:

 • Poboljšava vizualizaciju tumora u stvarnom vremenu;
 • Uz znatno preciznije postavljene granice, zračenje okolnog zdravog tkiva je manje;
 • Smanjen je broj terapija;
 • Smanjen je broj nuspojava za pacijenta;
 • Veća sigurnost i efikasnost terapije zračenjem;
 • Bolji rezultati u liječenju teško izlječivih tumora.

Šta se sve može liječiti sistemom MRIdian (ViewRay)

MRI-LINAC može se upotrijebiti za liječenje tumora u čitavom tijelu. Posebno je prikladan za bolesnike s rakom pluća, karcinomom prostate, karcinomom abdomena, tumorima i metastazama jetre, posebno karcinomom gušterače. Opseg primjene uključuje takođe i: bolesti dojke, periaortne limfne čvorove, pluća, bubrege, mokraćni mjehur, limfne čvorove u karlici, područje glave i vrata, žučni kanal, želudac, cerviks, nadbubrežne žlijezde, očne duplje, kosti, slezenu, ginekološke probleme, grudni koš, aortni luk, gušteraču, srce, prostatu, mezenterij, abdomen (meko tkivo), vratne limfne čvorove, rektum, parotidnu žlijezdu, karlicu, kičmu, jednjak, štitnjaču, debelo crijevo, jetru, ekstremitete, medijastinalne limfne čvorove, matericu, mozak, žučnu kesu, limfne čvorove jezika, nazofarinks, jajnike, rebra, timus.

Koje se vrste karcinoma mogu liječiti sistemom MRIdian?

MRIdian se najčešće koristi u liječenju:

 • karcinoma glave i vrata
 • karcinoma pluća
 • karcinoma prostate
 • karcinoma jetre
 • ginekoloških karcinoma
 • gastrointestinalnih karcinoma
 • karcinoma gušterače
 • karcinoma žučnih kanala (kolangiokarcinom)
 • karcinoma dojke
 • karcinoma bubrega
 • sarkoma mekih tkiva

MRIdian omogućava jasan uvid u meka tkiva i tumor u stvarnom vremenu uz njihov nadzor. Po potrebi, time se obezbjeđuje mogućnost ponovnog planiranja već otpočetog postupka liječenja. MRIdian se može koristiti za liječenje svih tumora ali je posebno koristan na mjestima u tijelu te organima koji se donekle pomiču: tumori koji se nalaze u trbuhu, torakalnoj regiji, itd. Tumori u tim regijama pomiču se čak i tokom normalnog disanja. Stoga se područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu jasno prikazati (jasno su vidljiva) zahvaljujući sistemu MRIdian. Ako sistem opazi klinički značajno pomicanje mete ili zdravoga tkiva, ljekari mogu prilagoditi metu te ponovno započeti terapiju dok je pacijent još na stolu. Dobijeni nalazi svake sesije liječenja se prate, a nova MRI pretraga može se izvesti prije sljedeće terapije. Ovim postupkom obezbjeđuje se terapija prilagođena dnevnoj anatomiji pacijenta.

Zahvaljujući sistemu MRIdian tumor se može pratiti i nadzirati te tako osigurati adekvatnu, pravovremenu terapiju u ciljanom položaju. Sistem omogućava liječenje teško dostupnih tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se mogu pomicati tokom normalnih tjelesnih funkcija poput disanja. Stoga je MRI vođena terapija jedinstveno, efikasno rješenje u poređenju s drugim tehnologijama. Štaviše, MRIdian terapija donosi znatno bolje rezultate s malo ili nimalo nuspojava ili komplikacija.

Šta mogu očekivati nakon terapije sistemom MRIdian?

Nakon što se vaš onkološki konzilijum odluči za liječenje s MRIdianom, postupak se sastoji od 4 koraka: simulacija, planiranje, liječenje i praćenje. MRIdian terapija može trajati od jedne do pet sesija. S MRIdianom je moguće povećati dozu zračenja i sačuvati zdravo tkivo nepovređenim. Stoga se MRIdian radioterapija finalizira s manje frakcija od konvencionalne radioterapije. Zavisno o lokalizaciji i vrsti tumora, jedna sesija može trajati između 25 i 60 minuta. Nakon svake terapije možete otići u svoju hotelsku sobu ili kući. Nakon sedam dana ponovo dolazite u bolnicu na kontrolni pregled i pretrage. U skladu s dobijenim nalazima i vrstom tumora, planira se daljnje liječenje. Na primjer, ako se MRIdian koristi za slučaj raka gušterače, pacijent će možda morati biti operiran nakon terapije. S druge strane, ako pacijent boluje od lokaliziranog karcinoma prostate, može se izliječiti MRIdianom te mu dodatno liječenje neće više trebati.

Ima li MRIdian nedostatke?

Sve vrste radioterapija mogu uzrokovati pojedine nuspojave. Nuspojave MRIdiana otprilike su slične drugim terapijama zračenjem. Obično su privremene i mogu rezultirati problemima disajnog, probavnog, mokraćnog ili reproduktivnog sistema. Osim toga, neki će pacijenti vjerovatno patiti od umora, mučnine, iritacije kože i gubitka kose. Međutim, MRIdian vidi i prati zdrava tkiva i tumore u stvarnom vremenu, te stoga zrači tumore s najvećom tačnošću i minimalno oštećuje zdrava tkiva. Za vrijeme terapije, zračenje je usmjereno isključivo na tumor. Ako je tumor izvan područja liječenja, sistem automatski zaustavlja zračenje čime se smanjuje rizik od toksičnosti. Moguće nuspojave zavise o području liječenja. Na primjer, nakon liječenja raka prostate, neki se pacijenti suočavaju s privremenim problemima s mokrenjem ili s čestim pražnjenjem crijeva.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search