Da Vinci - ACIBADEM Bosna i Hercegovina
Da Vinci

Da Vinci

Kako se koristi da Vinci robot?

Da Vinci robotski hirurški sistem je napredna robotska platforma osmišljena da proširi hirurške mogućnosti i ponudi mogućnost otvorene operacije. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Da Vinci robotski hirurški sistem 2000. godine. Hiljade hirurga širom svijeta obučeno je za rad na da Vinci robotskim sistemima i dosad je zabilježeno više od 7 miliona hirurških zahvata uz korišćenje da Vinci robotskih hirurških sistema.

Tri su glavna integrisana podsistema da Vinci robotskog hirurškog sistema koji uključuju hiruršku konzolu, bočna kolica za pacijenta i elektronska kolica.

Hirurška konzola omogućuje hirurgu uvid u hirurško područje i kontrolu nad endoskopskim instrumentima i endoskopom (uređaj koji omogućuje pregled pacijentovih unutrašnjih organa i šupljina).

Bočna kolica za pacijenta s mehaničkim rukama koje podupiru endoskopski instrument i kameru za vrijeme operacije.

Elektronska kolica dio su sistema koji sadrži prateće hardverske sklopove. Elementi ove opreme su elektronska hirurška jedinica (ESU), pumpe za usisavanje/irigaciju, insuflator i izvor svjetla za endoskop.

Ergonomski dizajn robotskog sistema da Vinci omogućuje hirurgu operirati iz udobnog, sjedećeg položaja na konzoli, pogleda usmjerenog i ruku postavljenih u skladu s instrumentima. Hirurg može kontrolirati instrumente ili kameru kako želi, uz ručno upravljanje.

Da Vinci robotski sistem osigurava 3D prikaze visoke razlučivosti, i osigurava hirurgu kristalno jasan pogled na hirurško područje uvećano do 10 puta u odnosu na ono što ljudsko oko može vidjeti.

Osim toga što hirurzima omogućuje vrhunski uvid, znatno veću spretnost, preciznost i ergonomsku udobnost, da Vinci robotski hirurški sistem omogućuje većem broju hirurga izvođenje minimalno invazivnih zahvata koji uključuju složenu i delikatnu disekciju ili rekonstrukciju.

Koje operacije robot Da Vinci može izvesti?

Velik broj hirurških stručnjaka kaže da u nekim operacijama mogu lakše manevrisati u skučenom prostoru i mogu postići veću pokretljivost koristeći da Vinci robotske ruke, čak i u poređenju s vlastitim rukama. U izvještajima se može vidjeti da su i uspješniji od drugih u određenim operacijama, posebno kolorektalnim (crijeva ili debelog crijeva), glavi ili vratu i srčanim zaliscima. Iako se operacije na otvorenom srcu još uvijek izvode, hirurzi sve češće i radije koriste minimalno invazivne tehnike.

Kod operacija premosnice koronarne arterije, jedan od dva minimalno invazivna hirurška pristupa je robotski pomognuta operacija hirurškog robotskog sistema da Vinci. Dovoljno je samo nekoliko manjih rezova koje hirurzi koriste za umetanje hirurške opreme i kamere za nadzor. U torakoskopskoj operaciji srca ljekari koriste posebne alate tokom operacije kako bi zahvaljujući video asistiranoj torakoskopskoj kameri mogli pratiti operaciju na većem monitoru. Za popravku mitralnog zaliska takođe se može koristiti hirurški robotski sistem da Vinci.

Za mnoge zahvate na kolorektalnom području, želucu, gušterači, jetri, žučnom mjehuru i crijevima, hirurzi koriste minimalno invazivnu laparoskopsku ili robotski pomognutu hirurgiju robotskog sistema da Vinci umjesto velikih rezova na koži i mišićima.

Transoralna robotski pomognuta hirurgija (TORS) takođe ne zahtijeva rezove, ali koristi robotsku tehnologiju kao što je Da Vinci robot za izvođenje operacija koje obuhvataju rak usne šupljine, nepca, krajnika i nekancerogena stanja povezana sa ždrijelom, ustima, jezikom i grlom.

Zahvaljujući minimalno invazivnim tehnikama video-pomognute torakoskopije ili da Vinci robotske pomognute hirurgije, hirurzi mogu izvesti mnoge postupke u liječenju karcinoma pronađenih u bilo kojem dijelu grudnog koša, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), plućne bolesti koje uključuju benigne tumore ili hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), hernije, traumatske ozljede i slično.

Robotski hirurški sistem da Vinci može se koristiti za liječenje ginekoloških problema kao što su jaka bol u karlici, endometrioza, fibroidi, abnormalno krvarenje, prolaps karličnih organa i karcinoma.

Koje je prosječno vrijeme potrebno za izvođenje da Vinci robotske histerektomije?

Da Vinci robotska histerektomija osigurava jako precizan 3D prikaz operativnog područja. Postupak histerktomije sproveden da Vinci robotskim hirurškim sistemom koji osigurava preciznije pokrete ljudske ruke, omogućena je upotreba hirurških instrumenata iz teško pristupačnih uglova i položaja.

Da Vinci robotska histerektomija osigurava brojne potencijalne prednosti u poređenju s tradicionalnim pristupom vaginalnoj, laparoskopskoj ili otvorenoj abdominalnoj histerektomiji, osobito kada se izvode zahtjevniji zahvati poput radikalne histerektomije za ginekološke karcinome.

Pod općom anestezijom da Vinci robotska histerektomija obično traje 1-3 sata. (Zavisi od hirurga i složenosti slučaja). Pacijent se hospitalizira najmanje jednu noć kako bi ljekari mogli pratiti daljnji napredak u oporavku. Većina pacijenata vraća se svakodnevnom životu unutar jedne sedmice ili najkasnije deset dana.

Za složene histerektomije i druge ginekološke zahvate, operacija pomognuta da Vinci robotskim hirurškim sistemom može biti najefikasnija i najmanje invazivna opcija liječenja. Kroz malene rezove od 1-2 cm, hirurzi koji koriste robotski sistem da Vinci mogu ostvariti veći stepen preciznosti i kontrole, te minimizirati bol i rizike povezane uz velike rezove, i u isto vrijeme povećati vjerojatnost bržeg oporavka i izvrsnih rezultata.

Prednosti da Vincijeve robotske histerektomije uključuju manji gubitak krvi tokom operacije, manje rezove te posljedično i manje ožiljke, manje postoperativne boli, smanjeni rizik od infekcije, kraći boravak u bolnici, kraće liječenje i brzi povratak u svakodnevni život.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search