» CyberKnife – liječenje
CyberKnife – liječenje

CyberKnife – liječenje

CyberKnife predstavlja naprednu tehnologiju za neinvazivnu, bezbolnu radiohirurgiju i izuzetnu milimetarsku preciznost u liječenju tumora bez obzira na poziciju u tijelu.

Šta je CyberKnife?

U biti, CyberKnife predstavlja napredni linearni akcelerator (LINAC) dizajniran za liječenje raka. Može liječiti maligne i benigne tumore i neka druga stanja za koje je terapija zračenjem prikladna. CyberKnife se sastoji od linearnog akceleratora težine 140 kg koji proizvodi 6 MV x-zraka, postavljenog na industrijskog robota sa 6 zglobova, i robotiziranog kreveta za pacijente koji se može kretati u 6 smjerova. Uz kompjuterski kontrolisanu robotsku tehnologiju, uređaj se okreće oko pacijenta kao da pleše i usmjerava jake doze zračenja iz stotina uglova. Osjetljivost robota je visoka i iznosi 0,2 mm. S ovim sistemom, kancerogena područja u mozgu i po cijelom tijelu mogu se liječiti jakim dozama zračenja. Zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od posljedica zračenja. 

Kako CyberKnife fukcionira?

Nakon što se na pacijenta postavi plastična maska ​​ili imobilizator, CyberKnife se primjenjuje bez hirurškog zahvata. Tokom terapije pacijent se postavlja na robotski kontrolisani stol koji se može kretati u 6 pravaca. Sistem za snimanje locira tumor, prati i nadzire pokrete pacijenta kako bi po potrebi promijenio položaj. Precizno i sigurno određuje dozu zračenja u liječenju tumora pluća i jetre koji se tokom disanja pomjeraju. Tokom terapije pacijent ne treba zadržavati dah već može normalno disati. Sistem upoređuje slike kompjuterizirane tomografije i magnetske rezonance snimljene prije terapije s trenutno dobijenim snimcima. Dobijene koordinate tumora se uz pomoć računara trenutno procjenjuju, a doza zračenja se prilagođava. Na terapiju ne utiču sitni pokreti pacijenta. Zračenje je ograničeno na tumor, a oštećenja okolnog zdravog tkiva svedena su na minimum. Učinak i rezultati pristižu postupno u određenom vremenskom razdoblju, a tumor se smanjuje.

Stereotaksična ablativna radioterapija (SABR) 

CyberKnife se koristi u primjeni stereotaksične radiohirurgije (SRS) i stereotaksične ablativne radioterapije (SABR). SRS je alternativa operaciji u kojoj nema hirurških rezova. Umjesto toga terapija se, hirurškom preciznošću, provodi ciljanim zračenjem u području kancerogenog tkiva. Cilj je jakim dozama zračenja potpuno uništiti tumor tokom jedne sesije. Kada se terapija provodi u više od jedne sesije (obično 3-5 sesija), to je onda stereotaksična radioterapija (SRT). Za razliku od metode GammaKnife, dizajniranom uglavnom za radiohirurgiju moždanih lezija, CyberKnife je prikladan za liječenje tumora bez obzira na položaj. Naziv terapije je stereotaksična radioterapija tijela (SBRT) ili stereotaksična ablativna radioterapija (SABR). SABR iznimno precizno koristi jake doze zračenja na ciljanom području, te uzrokuje minimalna oštećenja okolnog zdravog tkiva.

CyberKnife- prednosti

 • Izvanredna, milimetarska preciznost. Osjetljivi sistem provodi terapiju unutar jednog milimetra te smanjuje oštećenja zdravog tkiva na minimum.
 • Primjenjiv na čitavo tijelo. CyberKnife omogućuje liječenje tumora ili lezija u cijelom tijelu.
 • Alternativa operaciji. CyberKnife se posebno koristi kod višestrukih tumora koji zahtijevaju složenu operaciju te u liječenju tumora koji se ne mogu hirurški ukloniti.
 • Sinhroniziranost pokreta. CyberKnife prati pacijentovo disanje i pokrete tumora, pravi precizne korekcije i u skladu s tim određuje zračenje.
 • Brže liječenje. Obično se za liječenje zračenjem određuje od 1 do 5 sesija.
 • Liječenje je bezbolno. Radiohirurški CyberKnife sistem ne izaziva bol tokom terapije. Anestezija nije potrebna.
 • Ambulantno liječenje. Korištenjem metode CyberKnife znatno se smanjuje rizik od komplikacija i dugotrajnog oporavka povezanog s tradicionalnom hirurgijom. Nakon liječenja, pacijent se može vratiti kući i nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

CyberKnife – liječenje raka

CyberKnife se može koristiti za liječenje bez obzira na to gdje se rak nalazi u tijelu nakon indikacije radioterapijom. Pogodan je za liječenje malignih i benignih tumora, metastaza, arteriovenskih malformacija i nekih funkcionalnih bolesti. Međutim, pacijenti bi se trebali posavjetovati sa svojim ljekarima kako bi utvrdili je li ovaj tretman prikladan. 

Stanja koja liječi CyberKnife uključuju:

 • Primarne i metastatske tumore mozga;
 • Tumore glave i vrata;
 • Tumore kičme;
 • Tumore mekih tkiva (pluća, bubrega, jetre, gušterače);
 • Akustične neurome;
 • Meningiome te tumore baze lobanje;
 • Tumore hipofize;
 • Tumore oka;
 • Rekurentne i rezidualne tumore;
 • Arteriovenske malformacije (AVM);
 • Funkctionalne poremećaje, poput trigeminalne neuralgije
 • Tumor prostate, itd.

Metoda se može koristiti i kod pacijenata koji su prethodno dobijali radioterapiju, ali se bolest vratila u isto područje.

CyberKnife i rak prostate

Liječenje metodom CyberKnife može se koristiti kao opcija u liječenju raka prostate u ranoj fazi, niskog ili srednjeg rizika. U slučajevima s uznapredovalim karcinomom prostate, ova metoda može pomoći u usporavanju progresije bolesti. Hirurgija i radioterapija uobičajene su opcije liječenja raka prostate. CyberKnife je jednako efikasan u poređenju s hirurškim zahvatom i tačniji od konvencionalne terapije zračenjem. Prema kliničkim podacima, SBRT liječenje prostate nudi jako visoke stope preživljavanja pacijenata pet godina nakon liječenja. Osim toga, neinvazivan je, bezbolan i prikladan. Liječenje raka prostate metodom CyberKnife obično se završi u 4-5 sesija u razdoblju od 1-2 sedmice, dok tradicionalna radioterapija traje 8-10 sedmica.

CyberKnife i nuspojave

Zbog svojih specifičnosti CyberKnife obično uzrokuje manje i blaže nuspojave u odnosu na standardne metode radioterapije. Većina pacijenata prođe s malo ili nimalo nuspojava. No, kao i kod svake terapije zračenjem, CyberKnife prate i neki potencijalni rizici. Rizici se mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta, ovisno o vrsti tumora, lokaciji, dozi zračenja te opštem zdravstvenom stanju. U nekim slučajevima registrirani su privremeni zamor, iritacija kože, mučnina te povraćanje. Neki pacijenti takođe mogu naići na specifične probleme ovisno o području koje se liječi. O potencijalnim nuspojavama i načinu na koji se one mogu riješiti trebate detaljno razgovarati sa svojim ljekarom prije terapije.

Zašto izabrati Acibadem?

 • Međunarodno priznata stručnost u području onkologije. Pacijenti iz više od 40 zemalja dolaze u Acibadem onkološke centre radi liječenja. Napredne tehnologije, vrhunski medicinski stručnjaci i multidisciplinarni pristup naši su najbolji alati u borbi protiv raka.
 • Različite mogućnosti liječenja. Radioterapija se brzo razvija kako bi se osigurala veća sigurnost i efikasnost u liječenju onkoloških pacijenata. U Acibademu imamo na raspolaganju najnovije uređaje i mogućnosti liječenja tako da naši ljekari uvijek mogu odabrati najprikladnije rješenje za svakog pacijenta.
 • Sveobuhvatna usluga za međunarodne pacijente. Naš međunarodni centar za pacijente osigurava kompletnu uslugu od 360 stepeni i brine za udobnost naših inostranih pacijenata, od rezervacije termina za liječenje u Acıbademu do pomoći oko putovanja i smještaja.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search