Brahiterapija - ACIBADEM Bosna i Hercegovina

BRAHITERAPIJA

Brahiterapija je metoda koja se koristi za povećanje stepena lokalne kontrole poremećaja, a to se postiže povećanjem doze zračenja tumora prije i nakon obavljene eksterne radioterapije. Metoda se također može koristiti i za liječenje onih pacijenata čija je situacija pogodna za takav tretman. Brahiterapija predstavlja jedinstvenu metodu postavljanja radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora te se time obezbjeđuje pošteda okolnog tkiva od prekomjernog zračenja.

Tehnike koje se koriste u primjeni radijacione onkologije:

  • IGRT: Slikom kontrolisana preciznost sprovođenja radioterapije
  • IMRT: Intenzitetom modulisana radioterapija
  • Konformalna radioterapija: 3D konformalna radioterapija
  • SRT / SRS: Stereotaksično zračenje / Stereotaksična radiohirurgija

Oblasti primjene radioterapije

U zavisnosti od stanja bolesti, radioterapija se može podijeliti u dvije glavne grupe:

  • Radikalna ili kurativna radioterapija:

Na osnovu dostupnih informacija, primjenjuje se u slučajevima kada se bolest može u potpunosti izliječiti. Može se primijeniti samostalno ili uz operaciju i/ili hemoterapiju.

  • Palijativna radioterapija:

Primjenjuje se u slučajevima kada nije moguće u potpunosti izliječiti bolest. Cilj je sprječavanje i ublažavanje patnje i unaprjeđenje kvaliteta života kod pacijenata koji se suočavaju s ozbiljnim, složenim bolestima. Na primjer, bol u kostima koju pacijent trpi, može se umanjiti radioterapijom. Gubitak krvi može se staviti pod kontrolu pomoću radioterapije aplicirane na hemoragičnim tumorima. Doza zračenja kod ovog tipa radioterapije niža je nego što je to slučaj kod kurativne radioterapije. Sam tretman također kraće traje.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search