AMINA HALILIĆ, NJEGA SRCA, BOSNA - Acıbadem Healthcare Services (BA)
AMINA HALILIĆ, NJEGA SRCA, BOSNA

AMINA HALILIĆ, NJEGA SRCA, BOSNA

Nije mogla da se liječi u Švicarskoj, ali je izliječena u Turskoj

Robotska hirurgija je korišćena u Turskoj za liječenje djevojčice iz Bosne i Hercegovine, stare 16 godina, koja je imala probleme sa srčanim zaliskom.

Roditelji 16-godišnje Amine Halilić, koja je imala oštećen zalistak u srcu, prvo su je odveli u Švicarsku.

Tamo joj je rečeno da je jedini način za njeno liječenje da se uradi operacija na otvorenom srcu. Njena porodica je odbila operaciju, jer bi to značilo da će se rezati njena grudna kost. Nakon što su bili upućeni u Međunarodni centar za prebacivanje pacijenata bolnice Acibadem (Acibadem Hospital’s International Patient Transfer Center), porodica je stigla u Tursku. Aminin mitralni zalistak je rekonstruiran operacijom uz pomoć robotske hirurgije, i to kroz nekoliko malih rezova.

Prema Prof. Dr Cemu Alhanu, članu nastavnog osoblja pri Odsjeku za kardiovaskularne bolesti Medicinskog fakulteta bolnice Acibadem: “Svake godine se skoro 20 000 osoba podvrgne operaciji srčanih zalistaka. Operacija srčanih zalistaka se obično izvodi tako što se otvara grudna kost, što produžava process zacjeljivanja kod pacijenata. S druge strane, operacija može da se uradi uz pomoć robotske hirurgije, sa nekoliko malih rezova, od kojih nijedan nije duži od 8mm. S obzirom da se za ovaj način izvođenja operacije koriste vrlo mali rezovi, pacijenti imaju manje bolove nego poslije zahvata na otvorenom srcu. Smanjeno je vrijeme koje se provodi u bolnici i ne ostaje veliki ožiljak. Zbog toga što su rezovi manji, kao i zbog manjeg gubitka krvi, pacijenti se mogu otpustiti kući poslije 1-2 sedmice, čak i nakon najkomplikovanijih hirurških zahvata. Što je najvažnije, zato što nije sječena, grudna kost ne predstavlja nikakav problem, koji može biti izazvan njenim pomjeranjem ili infekcijom kao posljedicom operacije.”

SRČANI ZALISCI KOJI SE NE MOGU REKONSTRUIRATI ZAHVATOM NA OTVORENOM SRCU, MOGU SE REKONSTRUIRATI ZAHVATOM UZ POMOĆ ROBOTSKE HIRURGIJE

Navodeći da “operacija rekonstrukcije srčanog zaliska – normalno komplikovana tehnika i jedna od onih od kojih se mnogi hiruzi uzdržavaju od izvođenja – danas je postala mnogo manje komplikovana zahvaljujući zahvatima koji se rade uz pomoć robotske hirurgije.” Prof. Dr Cem Alhan je nastavio govoreći da je “ono što je odista tužno je da su srčani zalisci zamijenjeni kod mnogih pacijenata čiji su srčani zalisci mogli biti rekonstruirani. Iako je tačan broj nepoznat, moja je procjena da bi kod oko polovice od 20 000…, ili 10 000 osoba srčani zalisci mogli biti rekonstruirani. Kad se pacijentu stavi mehanički srčani zalistak, to znači da on mora da uzima lijekove za razrjeđivanje krvi čitavog svog života, dok su pacijenti kojima je urađena rekonstrukcija srčanog zaliska pošteđeni potrebe da uzimaju  lijekove za razrjeđivanje krvi čitavog svog života, kao i potrebe da im se rade mnogobrojne analize krvi. Rezultat je da je i njihov kvalitet života bolji, a i sa ekonomske tačke gledišta, troškovi njihovog liječenja su uveliko smanjeni. Kod vještačkih zalistaka također postoji i povećan rizik od infekcija i stvaranja krvnih ugrušaka. S obzirom da se anatomija zalistaka vrlo jasno vidi na 3D snimcima, kao i na snimcima sa visokom rezolucijom (HD), kakvi se dobijaju pomoću tehnologije da Vinči (da Vinci), danas se može uraditi rekonstrukcija mnogih zalistaka koja se nije mogla uraditi u zahvatima na otvorenom srcu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search