ŽENE OBOLIJEVAJU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA OD KAMENA U ŽUČI - Acıbadem Healthcare Services (BA)
ŽENE OBOLIJEVAJU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA OD KAMENA U ŽUČI

ŽENE OBOLIJEVAJU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA OD KAMENA U ŽUČI

KAMEN U ŽUČNOM MJEHURU KOJI SE DVA PUTA VIŠE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA NE POKAZUJE NIKAKVE SIMPTOME U POČETKU.ODGODA U LIJEČENJU SMANJUJE KVALITETU ŽIVOTA.

Kamen u žuči, koji predstavlja  jedan od problema koji najviše utječu na probavni sistem , razvija se kod svake desete osobe.Budući da žučni kamenci obično ne pokazuju simptome, obično se otkrije slučajno tokom ultrazvučnog pregleda abdomena.Međutim, kada pokazuju simptome, najčešći simptom je teška bol u trbuhu. Ova bol obično proizlazi nakon konzumacije masne hrane, kao i jaja, čokolade i kafe.Profesor Nihat Yavuz, glavni hirurg u Acıbadem Kadıköy bolnici, navodi da kašnjenja u liječenju žučnih kamenaca mogu biti opasna za život i upozorava nas da ne zanemarujemo  bol u trbuhu ni u kom slučaju.

ORGAN KOJI POMAŽE  U ABSORPCIJI VITAMINA

Žučni mjehur, koji se nalazi ispod jetre, ima duljinu od 7 do 10 cm i kapacitet od 50 ml. Ovaj organ ima oblik kruške i skladišti i kondenzira žuč koja se proizvodi u jetri i šalje je u abdomen kada je to potrebno.Ova žuč, koja osigurava probavu masti u crijevu, posebno je korisna u apsorpciji vitamina kao što su A, D, E i K u tijelu.

Žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da imaju epitelne žlijezde, posebno nakon 30. godine. Smatra se da se to javlja zbog trudnoće, prehrane i hormona.

POSTOJI VIŠE RAZLOGA ZBOG KOJIH ŽENE DOBIJAJU ŽUČNI KAMENAC

Dob i spol su važni faktori i u razvoju žučnog kamenca. Žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da imaju epitelne žlijezde, posebno nakon 30. godine.Smatra se da se to javlja zbog trudnoće,prehrane i hormona.  Rizik se također povećava i prekomjernom težinom, raznim lijekovima, hormonskom terapijom, lošom prehranom, upalnim crijevnim bolestima, operacijama želuca i određenim bolestima krvi.

KAMEN U ŽUČI MOŽE UZROKOVATI JAKE BOLOVE U ABDOMENU

70 do 80% žučnih kamenaca ne pokazuje nikakve simptome. Dakle, oni se mogu otkriti samo slučajno tokom redovih zdravstvenih pregleda.Profesor Yavuz navodi da, iako simptomi žučnih mjehura variraju, najčešći od tih simptoma je teška bol u trbuhu koja počinje odjednom i značajno smanjuje kvalitetu života pacijenata i kaže:

 “Bol započinje u desnom gornjem ili srednjem  dijelu abdomena i širi se na desno rame ili leđa. Nestaje za dva ili tri sata. Ponekad, bol je popraćena mučninom. Ako bol nastaje i upale počinju, groznica također može pratiti simptome. Neki pacijenti nemaju bol ,ali imaju neke od simptoma kao što su slabo probavljanje, nadutost, mučnina i povraćanje. “

OPERACIJA KOJA SE NE SMIJE ODLAGATI

Jedina metoda liječenja žučnih kamenaca je operacija. Profesor  Nihat Yavuz  upozorava na odgađanje operacije žučnih kamenaca i navodi probleme koji se mogu pojaviti u slučaju kašnjenja :

“Žučni kamenci   mogu blokirati žučne kanale i dovesti do upale žučnog mjehura, što zauzvrat postaje opasno po život,jer može doći do pucanja žučnog mjehura.Ovo kamenje također može proći do crijeva i uzrokovati blokadu u njemu. Nadalje, mogu dovesti do terminalnih stanja kao što je opstruktivna žutica koja se odlikuje akumulacijom žuči u tijelu.Sitni kamenci  mogu blokirati žučne kanale i dovesti do upale gušterače i infekcije žučnih kanala.”

OPERACIJA KOJA NE OSTAVLJA OŽILJKE

Moguće je da se  operacija  izvodi putem “single port” metode koja ne ostavlja ožiljke. Profesor Yavuz navodi da se kroz jednostruku metodu, koja se primjenjuje laparoskopski , žučni kamenac može ukloniti jednim rezom na pupku i kaže:

“Najvažnija prednost metode je činjenica da daje puno bolje rezultate jer ne ostavlja ožiljke . Nadalje, ima mnogo pozitivnih faktora  na kvalitetu života, kao što je manje postoperativne boli, otpuštanje iz bolnice  u roku od 12 do 24 sata i povratak u normalan život za  četiri ili pet dana. “

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search