UNIVERZITET ACIBADEM OBUČAVA BUDUĆE MEDICINSKE INŽINJERE - Acıbadem Healthcare Services (BA)
UNIVERZITET ACIBADEM OBUČAVA BUDUĆE MEDICINSKE INŽINJERE

UNIVERZITET ACIBADEM OBUČAVA BUDUĆE MEDICINSKE INŽINJERE

MEDICINSKI FAKULTET UNIVERZITETA  ACIBADEM IMA ZA CILJ STVORITI INOVATIVNE TEHNOLOGIJE U MEDICINI I ZDRAVSTVENIM USLUGAMA I OBUČITI BUDUĆE ZNANSTVENIKE.PROFESOR ATA AKIN ,DEKAN FAKULTETA ODGOVORIO  JE NA SVA NAŠA PITANJA.

ŠTA JE MEDICINSKI INŽENJERING?

Proces formiranja medicinskog inženjerstva seže do pedesetih godina prošloga stoljeća, a to su bile godine u kojima je povećana upotreba tehnologije. Profesor Ata Akın naglašava da su primjeri ovih tehnologija, koji uključuju radiografske uređaje i električnu opremu korištenu u operacijskim sobama, izazivali određene probleme i kaže:

 “Problemi koji su se javljali korištenjem starijih tehnologija doveli su do pojačane potrebe za stručnjacima koji su se specijalizirali samo na ovom polju.Tokom tih godina, nekoliko univerziteta u SAD-u stvorilo je koncept koji se naziva medicinskim i biološkim inženjeringom. Nakon 10 godina naziv “medicinski i biološki inženjering” je  skraćen kao “biomedicinski inženjering” uz dodavanje prefiksa “bio” na riječ “medicinski”. Stoga je polje, koje je izašlo pod imenom medicinski inženjering, kasnije nazvano biomedicinskim inženjeringom. Ovo novo ime bilo je korišteno u razdoblju između šezdesetih i krajem  devedesetih godina. Početkom 2000-ih zabilježeno je da područje biomedicinskog inženjerstva uglavnom uključuje inženjerstvo, a ne mnogo lijekova. Univerziteti u SAD-u i Engleskoj bili su prvi koji su donijeli odluku o povratku koncepta medicinskog inženjerstva. Studenti medicinskog inženjerstva Acıbadem univerziteta dobivaju opće obrazovanje tokom prve dvije godine i provode posljednje dvije godine specijalizirano za razna područja. Pored obuke iz biologije, anatomije, fiziologije, inženjerstva tkiva i biomaterijala, studenti će dobiti i druge obuke od kojih je svaka u skladu s modelom obrazovanja. Trenirat ćemo kreativne, maštovite inženjere koji znaju komunicirati s doktorima i ostalim članovima tima, bolje razumijevati doktore, imati strast za poslom, te biti dobro opremljeni teorijskim znanjima “.

NOVI LABORATORIJI

Novi laboratoriji koji će sveučilište uskoro otvoriti i staviti u službu namijenjeni su da pružanju studentima medicinskog inženjerstva pored teorijskog i primijenjeno znanje.

  1. Medicinski uređaji i robotika: Ovaj laboratorij omogućit će studentima medicinskog inženjerstva primjenu onoga što nauče u osnovnim obrazovanjima koje će imati tokom prve tri godine. Laboratorij će biti opremljen elektroničkim i digitalnim krugovima, biomedicinskim tehnologijama, video i robotskim sistemima. Naglašavajući da su robotski sistemi vrlo česti, profesor Ata Akın izražava da će u laboratoriju biti moguće izvoditi i robotske eksperimente.
  2. Grafika i animacijski laboratorij: Podcrtavajući činjenicu da se grafike i animacije naširoko koriste u mnogim medicinskim područjima kao što su 3D snimanje, preoperativno planiranje i informacije o pacijentima, profesor Akın objašnjava funkcije laboratorija: “Grafike i animacije su neophodne za ovo područje. Želimo uključiti i pametne sisteme u ovo jer je u izradi vrlo vrijedna baza podataka pacijenata. Na primjer, bilježe se svi podaci koji pripadaju pacijentu koji redovno radi pregled. Njegovi doktori prate stanje bolesnika i upozoravaju pacijenta kada postoji problem. Postoje pametni sistemi koji također mogu obavljati tu dužnost. Ako se nivo glukoze u krvi  pacijenta povećava u zadnje tri godine,sistemi mogu upozoriti doktora.Upravo zbog toga ovakve sisteme nazivamo “pametnim sistemima”.
  3. Laboratorij za implantaciju: profesor Ata Akın navodi da su u suradnji s nekim drugim ustanovama za formiranje ovog laboratorija i da su se prijavili na TÜBİTAK (Znanstveno-tehnološko vijeće Turske) : “Naš univerzitet cijeni akademike koji oblikuju i primjenjuju implantate. Na primjer, nije moguće zamijeniti rastvorenu kost u pacijentovoj  čeljusti s drugim dijelom kosti iz drugog područja pacijentovog tijela. Tretman zahtijeva izradu posebnog implantata čeljusti titana. Imamo stručnjake koji mogu rekonstruirati lomljene lubanje ili noge i stavljati ćelije u njih kako bi se osigurala kompatibilnost tkiva, kao i one koji proizvode prilagođene zubne implantate. Želimo objediniti sve ove stručnjake i otvoriti prilagođeni dizajnerski laboratorij implantata uz podršku različitih institucija. Trenutno smo u fazi planiranja. “
  4. IMS Laboratorij (Inovativna medicinska rješenja): Navodeći da je ovaj laboratorij još uvijek u fazi osnivanja, profesor Akın kaže: “Namjeravamo stvoriti model za obuku naših studenata i proizvodnju inovativnih tehnologija kroz suradnju univerziteta i raznih kompanija. Već smo sklopili sporazume o suradnji i pokrenuli potrebne operacije. Laboratorij će također ponuditi studentima mogućnost boravka kod kuće.”PREDNOSTI UNIVERZITETA MEDICINKOG INŽENJERSTVA U ACIBADEMU
    • Uz konvencionalnu obuku biomedicinskog inženjerstva, odjel pruža znanja o upravljanju bolničkim tehnologijama i načinu primjene bolničke administracije.
    • Postoji mnogo mogućnosti za primijenjeno učenje. Studenti dobivaju pristup bolnicama, radioterapiji i fizioterapeutskim centrima, te onkologiji i jedinicama intenzivne njege na zračenju u prvoj godini. Mogu unaprijediti svoje znanje tako što će raditi sa simulatorima u CASE-u i provoditi stažiranje u Acıbadem Healthcare Group bolnicama i kompanijama grupe Acıbadem Labcell, Acıbadem Labgen i Acıbadem Mobil.
    • Odjel je vrlo napredan u području inženjerstva tkiva, regenerativne medicine i biomaterijala, koji se ne mogu naći na mnogim univerzitetima. Univerzitet ima i laboratorije i stručnjake u tim područjima.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search