Savjeti za zdravo srce - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Savjeti za zdravo srce

Savjeti za zdravo srce

Slijedite naše jednostavne ali efikasne preporuke za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Tako možete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tajna zdravog srca…

Bolesti srca i krvnih sudova mogu se spriječiti. Prema studijama, promjene načina života mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za cijelih 82 posto. Obratite pažnju na sljedeće savjete za zdrav kardiovaskularni sistem.

Recite zbogom pušenju jednom zauvijek

Prestanite pušiti ili nemojte početi pušiti ako ste već prestali. Ako trebate pomoć da prestanete pušiti, obratite se našim savjetovalištu.

Šetajte redovno

Priuštite sebi umjerene vježbe poput brzog hodanja 30 do 60 minuta svakog dana. Pobrinite se da vježbate najmanje 150 minuta sedmično. Da ostvarite ovaj cilj, šetajte 30 minuta dnevno 5 dana sedmično. Ako ste gojazni, svaku sesiju možete produžiti na 60 do 90 minuta.

Smršajte

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od kritičnih faktora rizika za nastanak koronarnih bolesti. U isto vrijeme, to je važan faktor rizika ne samo za bolesti srca, već i za dijabetes melitus i hipertenziju, koji utiru put srčanim bolestima. Naučne studije pokazuju da čak i gubitak od 5 posto viška kilograma povećava kvalitet života, smanjuje rizik od dijabetesa i pozitivno utiče na profil lipida u krvi. Taloženje masti koje karakteriše nakupljanjena mast u trbuhu vrlo je značajno za rizik od koronarne arterijske bolesti. Postoji pozitivna korelacija između indeksa tjelesne mase i mortaliteta. Indeks tjelesne mase <25 kg/m2 je normalan, 25-30 kg/m2 je prekomjerna težina, a >30 kg/m2 implicira gojaznost. Štaviše, omjer struka i kukova iznad normalnih granica ili drugim riječima, abdominalna pretilost povećava rizik od koronarne arterijske bolesti. Normalan omjer struka i bokova je 0,9 kod muškaraca i 0,8 kod žena. Već i gubitak od 3 do 5 kg može u određenoj mjeri pomoći da regulišete krvni pritisak. Ako je potrebno, posjetite dijetetičara za savjet.

Obavite pregled srca

Kontrolne pretrage srca trebate obaviti nakon 40. godine života (za muškarce) i 50. godine života (za žene). Pretrage trebate raditi u intervalima od 2 godine za osobe s niskim rizikom i jednom na godinu za one s visokim rizikom. Razlog tome su promjene metabolizma koje u tom razdoblju mogu uzrokovati nastanak drugih bolesti. Jako je važno obaviti preglede u dobi od 30 godina ako je porodična anamneza pozitivna na srčane bolesti u mlađoj dobi ili ako pacijent ili njegov prvi srodnik ima dijabetes, hipertenziju i visok holesterol.

*Informacije na našoj internet stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s ljekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Zdravstvene grupacije Acıbadem.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search