MATIČNE ĆELIJE OPORAVAK SRCA JE MOGUĆ - Acıbadem Healthcare Services (BA)
MATIČNE ĆELIJE OPORAVAK SRCA JE MOGUĆ

MATIČNE ĆELIJE OPORAVAK SRCA JE MOGUĆ

TRANSPLANTACIJA STEMSKIH ĆELIJA,KORISTI SE U LIJEČENJU MNOGIH OBOLJENJA.MOŽE SE KORISTITI I KOD LIJEČENJA SRCA,KADA SRCE GUBI FUNKCIJU.OVIM TRETMANOM POBOLJŠAVA SE KVALITET ŽIVOTA I POVEĆAVA ŽIVOTNI VIJEK BOLESNIKA.

Srce je kao vrsta pumpe koja služi za opskrbu tkiva kisikom, koji je potreban svim tkivima u tijelu.Krv sadrži sve potrebne hranjive tvari za ta tkiva. Snažan mišićni sloj srca, nazvan “miokardij”, igra važnu ulogu u obavljanju ove funkcije. Međutim, kada miokardij postane nesposoban da zadovolji zahtjeve ovog zadatka, dolazi do zatajenja srca. Liječenje ovog stanja, čiji su glavni uzročnici srčani udari kod odraslih i miokarditis (upala srčanog mišića) kod djece, rješava se transplantacijom srca u slučajevima kada nisu dovoljne uobičajene metode liječenja. Kada se utvrdi da je  oštećenje miokarda nepovratno i uzrokuje da mrtve stanice budu zamijenjene nekontraktivnim vezivnim tkivom koje narušava funkcije srca, profesor Ender Ödemiş, pedijatrijski kardiolog u Acıbadem University Atakent bolnici, kaže: “Metoda zamjene potpuno disfunkcionalnog organa sa zdravim organom se može na prvi pogled pokazati najprihvatljivijim načinom. Međutim, to podrazumijeva mnoge rizike i probleme, od pronalaska donatora do toga da li će tijelo primatelja odbiti transplantirano srce ili ne. Da bi riješili ova pitanja, znanstvenici razvijaju metode za stvaranje kopije pacijentovog srca ili barem zdravih miokardijalnih ćelija koje će se presaditi na mjesto uništenih “.

“Primjena ovog tretmana uključuje različite metode, kao što je ubrizgavanje matičnih ćelija preuzetih iz tijela pacijenta u srce ili u srčanu venu”.

“Transplantacija matičnih stanica je naročito poželjna u slučajevima kada su srčane funkcije postale oštećene i dovele do uvećanja srca i gdje je presađivanje srca jedina opcija, kao i nuspojave nakon infarkta koje su uzrokovale značajne stepene gubitka funkcije srca. “

 Profesor Ercüment Ovalı,uposlenik u Acıbadem Labcell i hematolog, kaže da se terapija matičnim ćelijama temelji na zamjeni bolesnih ćelija zdravim i objašnjava primjenu matičnih ćelija kod srčanih oboljenja:

” Primjena ove terapije uključuje različite metode, kao što je ubrizgavanje matičnih ćelija preuzetih iz tijela pacijenta u srce ili u srčanu venu “.

 MOGUĆNOST OPORAVKA JE VEĆA U RANOJ FAZI OBOLJENJA

Kada se ova terapija koristi u ranoj fazi obljenja srca,matične ćelije smanjuju smrt odumiranje ćelija i pružaju podršku tkivu,stimuliraju reprodukciju ćelija i potpomažu razvoj novih krvnih žila. Pored toga, matične ćelije smanjuju upalu u oštećenim tkivima i spriječavaju neželjeni razvoj vezivnog tkiva u srcu. Nadalje, istraživanja pokazuju da se matične ćelije mogu transformirati u bilo koju vrstu ćelija u tijelu i biti preusmjerene u miokardijalne ćelije, što znači da one mogu zamijeniti barem neke od uništenih ili disfunkcionalnih ćelija u srcu. Profesor Ovalı navodi da, premda je transplantacija srca izvediva i ispravna metoda, traže se alternative zbog svojih rizika i dugih razdoblja oporavka, te da je transplantacija matičnih stanica od velike važnosti u smislu:

“Mnoge studije pokazuju da, posebno u slučajevima kardiovaskularnih poremećaja, primjena matičnih ćelija u ranoj fazi povećava stopu oporavka kod pacijenta pod uslovom da se poremećaj eliminira. Stopa komplikacija kod ove metode je vrlo niska. Ukratko, u slučajevima kada srce više ne funkcioniše zbog izliječivog ili privremenog uzroka koji se neće ponoviti, transplantacija matičnih stanica u srcu može pomoći pacijentu da se trajno oporavi. Primjerice, pacijent koji ima srčani udar zbog blokade koronarnih arterija i koji prolazi kroz operaciju “bypass” postaje slobodan od stanja blokade arterija, ali njegovo srce gubi neke od njegovih funkcija. Kada takav pacijent dobije terapiju matičnim ćelijama, trajni učinak cijelog tretmana na srčane funkcije je puno jači. Međutim, terapija matičnim ćelijama može biti učinkovita i u slučajevima kada razlog za disfunkciju nije poznat,kao što je idiopatska kardiomiopatija,ali učinak nije dugotrajan. Na tome se rade vrlo obećavajuća istraživanja i studije “.

 

PREFERABLE KAO POSLOVNI ODMOR

Prvi korak transplantacije matičnih ćelija je prikupljanje ćelija koje se žele pretvoriti u srčane mišiće od pacijenta. To uključuje uklanjanje ćelija vezivnog tkiva od pacijenta i njihovu reprodukciju u pogodnom trenutku. Profesor Ödemiş navodi da su to signali koje daju određene ćelije kako bi se osigurao put da uđu i postanu miokardijalne ćelije i kaže:

“Nakon što se stekne adekvatna količina matičnih ćelija, matične ćelije se primjenjuju metodom angiografije direktno u srčani mišić ili u koronarne žile “.

Liječenje poremećaja srca terapijom matičnih ćelija, koje ima brojne primjere u svijetu, može se provesti samo na određenim skupinama bolesnika. Profesor Ovalı navodi da se radi o pacijentima mlađoj od 65 godina koji su dobili odobrenje Ministarstva zdravstva i kaže:

“Iako je ova vrsta liječenja donijela veoma značajne rezultate i do sada nisu zabilježene nikakve značajne nuspojave nove studije potrebne su za povećanje učinkovitosti liječenja i otkrivanje dugoročnih rezultata “.

PACIJENTI SU POŠTEĐENI DUGOG LEŽANJA U KREVETU

Općenito, nakon prvih nekoliko primjena opaža se akutni oporavak, ali je važno da oporavak bude trajan. Profesor Ödemiş objašnjava šta možete očekivati nakon liječenja:

“Bilo bi tačnije reći da pacijenti dobivaju mnogo kliničke koristi od liječenja ,umjesto da kažu da su sve prethodne funkcije srčanih mišića obnovljene i da je mišić potpuno oporavljen. Drugim riječima, poremećaj funkcioniranja srčanih mišića nije potpuno uklonjen. Međutim, pacijenti su spašeni od ograničavanja i ležanja u  krevetu i postali sposobni vratiti se u svoje normalne dnevne aktivnosti “.

MNOGO USPJEŠNIH SLUČAJEVA JE VEĆ OBAVLJENO

Prva grupa pacijenata koji su primili terapiju matičnim ćelijama u svijetu su odrasli ljudi koji su imali infarkt miokarda. Profesor Ender Ödemiş navodi kako se metoda koristi i za dječije pacijente koji razvijaju zatajenje srca nakon miokarditisa i kaže: “U znanstvenoj literaturi postoje vrlo uspješne serije slučajeva”.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search