Šta  trebate znati o spastičnosti povezanoj s cerebralnom paralizom... - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Šta  trebate znati o spastičnosti povezanoj s cerebralnom paralizom…

Šta  trebate znati o spastičnosti povezanoj s cerebralnom paralizom…

Cerebralna paraliza, koja uzrokuje trajna oštećenja  u mozgu, javlja se kada postoji ozljeda mozga tokom  ili nakon poroda. Cerebralna paraliza manifestira se u obliku abnormalnosti u kretanju i obliku, a sastoji se od različitih tipova, ovisno o mjestu ozljede mozga.

Što je spastičnost?

Spastičnost je najčešći tip poremećaja kretanja u cerebralnoj paralizi. Ovaj poremećaj kretanja se susreće kod  60% djece rođene s cerebralnom paralizom. Spastična cerebralna paraliza napreduje u obliku ograničenih pokreta i deformacija zbog povećane krutosti  mišića u rukama i nogama. U našoj zemlji, najvažniji uzrok spastične cerebralne paralize kod beba  je nedostatak dovoljne količine kisika tokom  rođenja . Djeca s spastičnom cerebralnom paralizom su ona koja su prije,tokom  ili nakon poroda (tokom  prvih godina) imala stalnu ozljedu mozga i koji su, zbog toga, doživjeli teškoće u kretanju i ukočenost mišića, nazvanu spastičnost. Spastična cerebralna paraliza podijeljena je na podtipove, ovisno o obliku poremećaja kretanja i njegovom položaju u tijelu. U zajedničkom obliku, ruke i mišići se krute u različitim stepenima. U blagom obliku, samo su noge pogođene. Djeca s blagim oblikom nauče se kasnije  i hodati na  nožnim prstima. U teškom obliku, poremećaj kretanja također se opaža u rukama i gornjim dijelovima nogu. Djeca s ovim oblikom spastičnosti ili nauče hodati kasno ili nikada ne nauče hodati. U ozbiljnijim slučajevima, dijete se možda čak ne može uspinjati ni do  kreveta. U nekim slučajevima, djetetu se čak  uopćeni  ne može kretati.

Kako se  dijagnosticirana spastična cerebralna paraliza?

Spastična cerebralna paraliza se dijagnosticira kada se bebe rađaju s poteškoćama, prerane bebe, bebe s malom porođajnom težinom, bebe stavljene u inkubatore nakon rođenja, bebe majki koje su doživjele ozbiljne zdravstvene probleme  tokom  trudnoće i bebe čiji razvoj ukazuje nanedostatke .Glavna metoda u dijagnostici spastične cerebralne paralize je MRI mozga.

Važno je da se porodica obrazuje i informiše o ovj bolesti

Ako smatrate da vaše dijete ima spastičnost povezanu s cerebralnom paralizom, prikupite informacije o tom stanju i kontaktirajte nadležne institucije. Nemojte usporediti svoje dijete s drugom djecom. Potaknite dijete da radi na njegovim vještinama. Saznajte iz iskustava i priča o uspjehu djece s cerebralnom paralizom i njihovim obiteljima; ne zanemarujte svoje potrebe i društveno okruženje. Možete pomoći svom djetetu sve dok ostanete jaki. Postanite dio rehabilitacijskog tima za liječenje i obrazovanje vašeg djeteta. Potaknite svoje dijete na stvari koje on može učiniti sam od sebe. Prikupite informacije o svojim zakonskim pravima u slučaju spastičnosti povezane s cerebralnom paralizom.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search