Savjeti za prehranu dijabetičara! - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Savjeti za prehranu dijabetičara!

Savjeti za prehranu dijabetičara!

Iako ste dijabetičar, možete slobodno jesti svoju omiljenu hranu, ali prvo trebate naučiti kako je trebate jesti.

Ako ne možete bez smokava…

Konzumaciju sušenoga voća, poput smokve, svakako trebate izbjegnuti jer sadrži previše šećera. S druge strane, ako ne možete bez smokava, porcija bi trebala sadržati samo jednu smokvu i to obavezno konzumirati s tri oraha i jednom čašom mlijeka ili jednom zdjelom jogurta.

Dijabetes nije bolest za koju važe samo stroga ograničenja

Raširenost dijabetesa sve je veća. Alarmantni znakovi dijabetesa u ranoj fazi mogu pomoći da se što prije postavi dijagnoza a zatim da se bolest spriječi ili uspori. Takođe je uočeno da dijabetes mnogima predstavlja strašnu stvar. To je zato što se smatra da dijabetes uzrokuje velik broj izmjena načina života. Suprotno onome što se uglavnom vjeruje, dijabetes nije bolest koja uzrokuje stroga ograničenja i naporne svakodnevne rituale. Iako ste dijabetičar još uvijek možete jesti ono što želite jesti, ali prvo trebate naučiti kako jesti. Na primjer, mnoge vrste povrća, kao što su grašak i slanutak, ili voće poput banana i crnog grožđa, možete učiniti korisnijim za svoje tijelo, ne trebate ih izbjegavati. Trebate samo uzeti u obzir neke ključne savjete!

Otkrijte spoj crnog grožđa i bijelog sira

Crno grožđe je snažan antioksidans i donosi brojne prednosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka. S druge strane, dijabetičari trebaju postupiti s oprezom, jer crno grožđe sadrži previše šećera. Na primjer, dobar međuobrok može biti malo crnog grožđa i bijelog sira, u porciji ne većoj od čaše za vodu i sve to u kombinaciji s kriškom hljeba od cjelovitih žitarica. Određeno voće, poput smokve, banane i grožđa, može biti opasno kada se konzumira samostalno, jer vrlo brzo povećava nivo glukoze u krvi.

Birajte hladan krompir umjesto vrućeg 

Krompir ima visok glikemijski indeks, a to znači da ima tendenciju da brzo podigne nivo šećera u krvi. Krompir se stoga ne savjetuje dijabetičarima, ali umjesto pomfrita ili pirjanog krompira možete konzumirati hladnu krompir salatu. Ohlađeni krompir ima niži glikemijski indeks od vrućeg krompira. Pojedete li dva manja kuhana krompira u krompir salati obogaćenoj zelenom salatom na primjer, dobićete zdrav međuobrok. Uz glavno jelo uz crveno meso, piletinu ili ribu uvijek možete dodati krompir salatu. No, uvijek morate paziti na količinu koju pojedete. Previše salate može povisiti glukozu u krvi.

Kombinujte mrkvu s jogurtom

Mrkva ima visok glikemijski indeks, ali to nikako ne znači da trebate propustiti dobrobiti mrkve i izbjegavati je. Na primjer, naribate li pet-šest mrkvi za salatu u jednom obroku, glukoza u krvi će, nesumnjivo, postati visoka, ali zato možete odabrati umak od jedne ili dvije mrkve kojem ćete dodati orahe, bademe, lješnjak i jogurt za okrepu tokom dana. Ovakav pristup koristan je i za dijabetičare. Jogurt, kao važan izvor proteina, čini dužim vrijeme transporta glukoze u krvotok. Međutim, takođe je jako važno biti oprezan s količinama i veličinom porcije, jer vas njen ukus može oduševiti.

Grašak možete jesti uz meso

Grašak je povrće bogato skrobom koje se ne preporučuje dijabetičarima, no 2 do 3 kašike pirjanog zelenog graška (kuhanog s mesom) i jogurtom nisu zabranjene. Budući da je vrijeme probave bjelančevina nešto duže, u kombinaciji s mesom i jogurtom konzumiraće se s ugljikohidratima i proteinima. U tom slučaju može se spriječiti porast glukoze u krvi.

Bananu možete jesti s cimetom i jogurtom

Uopćeno, banana se ne savjetuje dijabetičarima zbog previše šećera. Velika banana jednaka je dvema porcijama voća jer, drugim riječima, sadrži 30 grama ugljikohidrata. No, moguće je usporiti transport šećera u krvotok tokom dana pojedete li pola banane s cimetom i jogurtom. Takođe, ovo je idealan međuobrok za postizanje sitosti jer može pomoći kada želite pojesti nešto slatko.

*Informacije na našoj internet stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s ljekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Zdravstvene grupacije Acıbadem.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search