Rutinski pregled  spašava  živote - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Rutinski pregled  spašava  živote

Rutinski pregled  spašava  živote

Nažalost, mnoge bolesti koje utječu na reproduktivno zdravlje i plodnost žena napreduju bez da se manifestiraju bilo kakvi simptomi. Stoga je rutinsko pregledavanje jako korisno.Zapravo,rana dijagnoza i liječenje mogu spasiti živote.

Opsežan niz bolesti, od benignih mioma i raka grlića maternice do teških menstrualnih  krvarenja i spolno prenosivih infekcija, napreduju bez ikakvih simptoma. Ove bolesti, koje mogu dovesti do mnogih štetnih učinaka od neplodnosti do gubitka života, mogu se otkriti samo u ranoj fazi i tretirati kada žene prolaze kroz rutinsko pregledavanje. Stoga je vrlo važno da se žene podvrgnu određenim postupcima i pregledima  jednom u par  godina , prije nego što postanu seksualno aktivne  i jednom godišnje, nakon što postanu seksualno aktivne. Profesor Mehmet Ali Vardar, ginekolog / opstetričar u bolnici Acıbadem Adana, kojeg smo konsultirali za mišljenje o tom pitanju, naglašava da žene ne bi trebale zanemariti redovne preglede i  nakon menopauze.

NEMOJTE IZBJEGAVATI PAPA TEST

Prva stvar ,koja nam pada na pamet kada govorimo o ginekološkom pregledu jeste PAPA test,pomoću kojeg se utvrđuje da li postoje neke promjene u ćelijama cerviksa.Profesor Vardar kaže da ćelije grlića maternice stalno rade i reproduciraju i uključuju ćelije različitih struktura.Varar nastavlja:

“Moguće je da ove stanice rastu i šire se.Stoga, ovo područje, u kojem su aktivne promjene kontinuirane, otvoreno je  za abnormalne događaje. Promjene u cerviksu posebno su važne za žene u tridesetima i četrdesetima. Seksualno prenosivi  virus (HPV / Human Papilloma Virus) može se naći u cerviksu i dovesti do promjena  na ćelijama koje opet mogu dovesti do karcinoma. HPV, koja je najčešća zarazna bolest diljem svijeta kod muškaraca i žena koji su seksualno aktivni, može se susresti  kod svake druge osobe.Bolest se može razviti mnogo godina kasnije u odnosu kada je osoba zaražena.Žene koje imaju virus mogu se osjećati savršeno zdravo  bez simptoma narednih  5 do 10 godina. Bolest napreduje tiho i podmuklo dok ne stigne na kanceroznu pozornicu. Papa test omogućava ispitivanje uzorka iz grlića maternice. To osigurava otkrivanje svih abnormalnosti u ćelijama. “

HPV može uzrokovati prekancerozne lezije u cerviksu. Ako se PAPA  testom otkrije bilo kakva promjena, izmijenjene površinske ćelije  uklanjaju se LEEP metodom. To osigurava zaustavljanje napretka prema karcinomu. Žene starijih godina također moraju proći Papa testove. U europskim zemljama preporučuje se da žene redovno  rade  Papa testove do dobi od 60 ili čak 70 godina. To je zato što je moguće da HPV dovede do karcinoma nakon 15 do 20 godina. Ne biti seksualno aktivan ne znači da žena ne može razviti bolest.

MOGU LI SE MIOMI I CISTE PREGLEDATI ?

Miomi  i ciste su među elementima koji su važni u pogledu ginekoloških bolesti, a one se također moraju pregledati. Dok su miomi općenito benigni oblici u maternici, ciste se razvijaju u jajnicima i mogu biti opasne. Vrsta karcinoma  jajnika varira, ovisno o dobi žena. Ova bolest ne pokazuje nikakve simptome tokom  ranog stadija. Otkriva se samo kada se počinje širiti unutar abdomena. Međutim, miomi i ciste mogu se provjeriti tokom  ginekoloških pregleda i  ultrazvuka.

BILJEŠKA

Rutinski  pregledi služe za testiranje i pregled žena, unatoč zdravom osjećaju. Provođenje  ovih pregleda se radi radi evidencije i utvrđivanja da li osoba ima ozbiljne bolesti i zgob rane dijagnoze koja može spasiti živote.Profesor Vardar navodi da žene trebaju proći kroz redovan pregled i  nakon menopauze, a ne samo u razdoblju od 15 do 45 godina.

OBRATITE PAŽNJU NA KRVARENJE VAN MENSTRUALNOG PERIODA

Najčešći tip karcinoma, koji se susreće nakon menopauze, je karcinom  maternice. Simptom bolesti u ranoj fazi  je krvarenje. Profesor Vardar ističe da je zbog te činjenice nužno da se žene posavjetuju s doktorom  čak i u najmanjim slučajevima krvarenja nakon menopauze. Vardar kaže:

 “Karcinom  maternice  je vrsta karcinoma koju možemo liječiti. Ako pacijentica nije zakasnila da se posavjetuje sa doktorom možemo joj spasiti život jednostavnom operacijom maternice.Stoga, za žene je neophodno paziti na vaginalno krvarenje nakon menopauze “.

Žene u svojim tridesetima i četrdesetima trebaju biti oprezne oko krvarenja izvan menstrualnih razdoblja. Općenito, teška menstrualna krvarenja  ukazuju  na benigne uzroke dok krvarenje izvan menstrualnih razdoblja ukazuje na zloćudne uzroke. To je zato što je moguće da karcinom  maternice, jajnika i grlića  maternice uzrokuje krvarenje.

OBRATITE PAŽNJU NA VAGINALNE INFEKCIJE

Rana dijagnoza karcinoma nije jedino pitanje zbog  kojeg  je važan redovni pregled. Također je potrebno da se svake godine pregledaju intrauterni  uređaji (spirale) koje se stavljaju u maternicu za kontracepciju. Spirale koje dugo stoje u maternici mogu dovesti do upale,a ako je dislocirana može doći i do trudnoće.Žene koje imaju spirali i krvarenje van menstrualnog perioda trebaju se posavjetovati sa doktorom.

Profesor Mehmet Ali Vardar ističe da su žene anatomski osjetljive na infekcije mokraćnog sistema  i da ove infekcije dovode do vrlo ozbiljnih problema kada postanu hronične zbog nedovoljnog liječenja. Ukazujući kako žene također trebaju paziti na vaginalne infekcije, profesor Vardar upozorava žene govoreći: ž

“Moguće je da vaginalne infekcije ne pokazuju nikakve simptome u nekim slučajevima i da u nekim slučajevima uzrokuju tek neznatno pražnjenje. Međutim, ove infekcije, koje se nazivaju  klamidija, štete jajovodu i mogu uzrokovati neplodnost. Stoga, sve vrste iscjedaka , osim bijelih, bez mirisa i čistih, zahtijevaju od žena da se posavjetuju s  doktorom”.

Teška menstruacijska krvarenja  značajno utječu na kvalitetu života žena. Poznato je da su  teška krvarenja jedan od najvažnijih razloga za anemiju kod žena. Dok je većina teških slučajeva krvarenja posljedica mioma, neki su povezani sa hormonima i mogu dovesti do iscrpljenosti, razdražljivosti ili poremećaja spavanja kod žena. Otkrivanje i uklanjanje tačnog uzroka dovoljno je da se eliminira problem.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search