Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet: - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:

Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:

MARIINA  PRIČA O SKOLIOZI:IZ ISLANDA DO TURSKE

Maria, djevojka koja je plesala, bavila se sportom i igrala nogomet, imala je samo 16 godina kada su ona i njezina porodica  čuli za dijagnozu “skolioze” po prvi put u životu. Uhvatili su ih strah i šok.Odmah su tražili mogućnosti liječenja.Istraživanjem na internetu i facebooku došli su do zaključka da postoji mogućnost operacije koja bi omogućila rast kičme.Operacija je izvodiva u SAD-u i u Turskoj.Zahvaljujući dr.Ahmetu Alanay,ortopedu i traumatologu u Centru za spinalnu medicinu Acibadem Maslak Bolnice Maria i njena porodica vratili su se kući sa osmjehon na licu.Turska, koja je posljednjih godina privukla pozornost u zdravstvenom turizmu,daje nadu i pacijentima iz Evrope i širom svijeta.Posebno se ističe zbog iskustva doktora,najnovijim tehnološkim uređajima i pristupačnim troškovima liječenja.Jedan od takvih primjera je 16-godišnja pacijentica Maria Arnarsdot iz Islanda.Kada je skolioza dijagnosticirana kod Marie njena porodica uradila je detaljna istraživanja i  odlučila se za Tursku umjesto za SAD.Liječenje je urađeno u Acibadem Maslak Bolnici.

“Čuli smo za skoliozu po prvi put u žiotu i ostali šokirani”

Maria, koja se već dugi niz godina bavila sportom,odlazila na gimnastiku,igrala nogomet aktivno 4 godine,počela je osjećati bol.Bol je naročito osjećala u predjelu struka i u nogama dok je trčala.Roditelji su je odveli doktoru na pregled na Islandu zbog zakrivljenosti kičme i boli koja se postepeno počela povećavati i tokom disanja.Doktori su preporučili operaciju kičme,tzv.spajanje/fuziju kičme.Ipak,porodica je htjela da čuje i drugo mišljenje.

“Do tada nismo imali pojma šta je skolioza.Bili smo vrlo zabrinuti ,uplašeni i šokirani.”

Čak su se i registrovali na 4-sedmični kurs obuke u Londonu,kako bi što više saznali o ovoj bolesti.

Brojne uspješne operacije i isplativost

Tražeći rješenje,porodica je putem facebooka komunicirala  sa brojnim ljudina,koji su imali iste ili slične probleme.Metoda tetheringa , koja je preporučena da se uradi nije izvodiva u Evropi.Moguće je uraditi samo u SAD-u i u Turskoj.

Kao rezultat dugih i pedantnih istraživanja, konsultirali su se dr. Ahmet Alanay, profesorom ortopedije i traumatologije u Centru za kičmu  Acıbadem Maslak bolnice. Otac djevojčice, rekao je:

 “Prošle smo godine posjetili doktora koji je primijenio ovaj postupak u SAD-u i rekao da je Maria prikladna za liječenje, ali naše osiguranje to ne pokriva. Liječenje u SAD-u bilo je vrlo skupo. Kada smo istraživali alternative , obje skupine na Facebooku i internetu, svi su preporučili doktora Ahmeta Alanaya.Kada smo ga upoznali, osjetili smo da se možemo osloniti na njegovo iskustvo i da bi oni mogao pomoći našoj kćerki da se oporavi. Štoviše, njegov pristup bio je vrlo jasan i pošten. On nam nije  nametao svoje usluge, već je jasno objašnjavao bolest, liječenje i Mariino stanje “

Nastavit ću da se bavim sportom

Maria i njeni roditelji  nisu imali pojma da je Turska napredovala u liječenju mnogih bolesti,sve do momenta dok nisu bili prisiljeni da dođu i uvjere se.Nisu otišli u Tursku zbog jezika i kulture,nego zbog iskustva doktora Ahmeta Alanaya.Nisu bili razočarani.Maria,koja se brzo oporavlja nakon uspješne operacije,otpuštena je kući i izjavila je da se osjeća jako dobro i da će nastaviti da se bavi sportom.

“Ovo središte je na vrhuncu sa svojom strukturom i uslugama. Štoviše, svi, od doktora i medicinskih sestara do svih ostalih zdravstvenih radnika, prijateljski su nastrojeni i odmah zadovojavaju sve naše potrebe”, kaže ona.

Prof.Dr.Alanay: “Metoda koju koristimo 3,5 godine”

Prof.dr. Ahmet Alanay je izjavio da je tehnika tetheringa, koja se uspješno primijenjuje zadnjih 3,5 godine, bila metoda probiotika u skoliozi i istaknuo je:

“Podržali smo ovu metodu koje nije bila primijenjivana u Evropi,nego samo u nekoliko centara u SAD-u.Prije 3,5 godine po prvi put ova metoda je primijenjena i u Turskoj i dobili smo odličan rezultat.Nakon toga smo brzo napredovali sa potrebnom opremom.Mariina operacija je bila veoma uspješna.Ova metoda će postati još istaknutija za liječenje skolioze u budućnosti.

Doktor Ahmet Alanay je izjavio:

“Počeli smo predstavljati svoja dostignuća u liječenju ovom metodom i na Međunarodnim kongresima.Iz tog razloga su počeli sve više da dolaze i pacijenti iz Evrope.Mnogi su shvatili da je Turska puno bolja u poređenju sa zapadnim bolničkim konceptom,zbog tehnologija koje koristimo kao i zbog iskustva doktora.U liječenju sklioze Turska je sada u velikoj potražnji.”

Tethering: Veća sposobnost kretanja, minimalno krvarenje, brzi oporavak!

Zahvaljujući ovom poseban načinu liječenja ,dječija kičma nije spojena.Iz tog razloga djeca mogu rasti i njihovo kretanje nije ograničeno.

Zakrivljenost se smanjuje istezanjem posebnog poliesterskog kabla postavljenog na kičmu. Kako pacijent raste i postaje viši, zakrivljenost kičme  oporavlja se iz dana u dan.

Krvarenje i bol se minimiziraju i postiže se vrlo brzo ozdravljenje, jer se kamera uvodi kroz 6 malih rupa u zatvorenoj metodi. Pacijent se vraća u normalni dnevni život ubrzo nakon što je otpušten kući.

U ovom postupku, koji spašava pacijenta od dugog operacijskog ožiljka na leđima, nalazi se mali rez 3-4 cm koji nije sasvim vidljiv.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search