Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša prehrana zapravo je investicija u vaše zdravlje.
Način prehrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i količina koju konzumirate.
Zdrava prehrana podrazumijeva upotrebu pet osnovnih grupa prehrambenih proizvoda potrebnih našem tijelu. Kao što mnogi od nas znaju, to su mlijeko, meso-riba, povrće-voće, žitarice i masti. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda, probiotičke namirnice regulišu crijevnu floru. U tu svrhu potrebno je svakoga dana konzumirati jednu čašu kefira i četiri kašike jogurta. Druga grupa namirnica koja štiti crijevnu floru i pomaže rast korisnih bakterija zahvaljujući svojem sadržaju vlakana su mahunarke. Konzumacija mahunarki 2 do 3 dana sedmično osigurava brojne važne prednosti koje, među ostalim, obuhvataju regulaciju glukoze u krvi i prevenciju raka rektuma.
Losos, skuša i srdele, namirnice su s najvećom količinom omega-3 masnih kiselina efikasnih u zaštiti ćelija očiju i mozga. S druge strane, trebate pripaziti na crveno meso koje je bogato željezom, cinkom, magnezijem, kalijem i selenom. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto. Opće je poznata naučna činjenica da česta konzumacija prerađenog mesa, poput kobasica, salama i šunke, može uzrokovati rak.
Važnost povrća i voća u vašoj prehrani posebno je efikasna. Dnevno treba pojesti najmanje 3 do 5 porcija voća-povrća. Što više šarenog voća i povrća jedete, unosite više antioksidansa. Uvijek birajte voće i povrće tamnije boje. Vodite računa o količinama tamnozelenog povrća, poput blitve, špinata i kelja; tamnocrvena hrana, kao što su nar/šipak i borovnica; tamnožuto-narančaste, kao što su marelica, mrkva i bundeva; ljubičasta hrana, kao što je zelen; i bijelo kao što su češnjak i luk.
Žitarice koje sadrže ugljenehidrate, proteine, vitamine B i E te minerale, poput magnezija, željeza i cinka, najvažniji su izvor energije za naše tijelo. Ipak, trebali bismo izbjegavati jednostavne ugljenehidrate kao što su bijelo brašno, riža, šećer, med i džem. Ova hrana brzo podiže razinu glukoze u krvi i podstiče tijelo na lučenje insulina. Lučenjem insulina, višak šećera skladišti se u krvi u obliku masti. Nažalost, povećana količina masti u tijelu otvara put bolestima i raku. Stoga je ključno jesti hranu pripremljenu od neprerađenih žitarica poput cjelovite pšenice, raži, zobi i bulgura.
Biljna ulja štite od raka. S druge strane, nemojte koristiti više od dvije žlice biljnog ulja dok kuhate količinu od jednog kilograma povrća, jer prekomjerno unošenje ulja može uzrokovati stres i oslabiti imunološki sistem. Ne smijete dodavati ulje dok kuhate hranu sa životinjskom masnoćom, kao što su meso, piletina i riba. Dodajte ulje nakon što je jelo kuhano, a ne prije kuhanja što je više moguće. Da spriječite gubitak vitamina E, ulja se mogu izložiti svjetlu i kiseoniku tokom skladištenja.
Ako želite zaštititi svoje tijelo od raka, iduće čudesne namirnice uvijek trebate imati kod kuće.
Proučite ponovno svoje prehrambene navike i postavite nova pravila prehrane u borbi protiv raka. Pridržavajte se idućih pravila za prehranu:
*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj da daju smernice za dijagnozu i lečenje. Nemojte sprovoditi dijagnostičke i terapijske postupke pre savetovanja s lekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.