Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka! - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka!

Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka!

10 VAŽNIH PRAVILA ZA ŽIVOT SA OSOBOM POZITIVNOM NA COVID-19!

Sve je više slučajeva koronavirusa u našim domovima. Navodeći da infekcija Covid-19 koja se svakodnevno sve više širi na globalnom nivou, prelazi u stanje kada imamo barem jednu zaraženu osobu u gotovo svakoj kući, profesor za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju dr Çağrı Büke iz Acibadem Health Group kaže da “uzimajući u obzir da 80 procenata oboljelih kojima je Covid-19 dijagnosticiran putem PCR testa mogu biti zbrinuti u kućnim uvjetima, treba imati na umu da se Covid-19 najlakše prenosi u kućnom okruženju. Ova činjenica nas tjera na preispitivanje zajedničkog života pod istim krovom sa osobom pozitivnom na koronavirus”. Stoga, šta je to što treba da se uzme u obzir i ni za trenutak ne smije da se zanemari kada živimo sa osobom pozitivnom na koronavirus? Profesor za infektivne bolesti i klinčku mikrobiologiju dr Çağrı Büke navodi 10 zlatnih pravila koja sadrže važne savjete i upozorenja.

Neophodno je da se boravi u odvojenim prostorijama 

Osoba sa pozitivnim testom na Covid- 19 mora neko vrijeme boraviti u izolovanoj prostoriji. Vrata sobe uvijek trebaju da budu zatvorena, a oboljeli treba da objeduje u toj prostoriji rezervisanoj za nju/njega neko vrijeme, odvojeno od ostalih članova porodice.  

Obavezno nositi masku kada se ulazi u prostoriju 

Niko ne bi trebalo da ulazi u sobu oboljelog ukoliko to nije zaista neophodno, a oboljeli ne bi trebalo da napušta prostoriju osim iz opravdanih razloga. Ukoliko je neophodno ući u sobu oboljelog, potrebno je nositi masku tako da ona u potpunosti prekriva nos i usta. Ovo pravilo ne smije biti zanemareno ni jednog tenutka, kao ni pravilo o poštovanju fizičke udaljenosti. 

Obavezno čišćenje kupatila nakon svake upotrebe 

Ukoliko je moguće, oboljeli treba da koristi posebno kupatilo sa WC šoljom i kadom. Ukoliko to nije moguće i ostali članovi porodice koriste isto kupatilo, onda je WC šolju, lavabo, kadu, slavine, površine i podove potrebno očistiti sredstvom za dezinfekciju nakon svake upotrebe.

Nemojte dijeliti rublje i pribor za jelo 

Rublje, pribor za jelo i drugi predmeti kao što su čaše za vodu koje koristi oboljeli od koronavirusa, ne smiju se dijeliti. Njegovo/njeno rublje treba prati odvojeno u mašini za pranje rublja, a pribor za jelo treba da se pere u mašini za pranje posuđa ili ručno pod tekućom vodom koristeći deterdžent.

Ruke je potrebno oprati nakon dodirivanja površina u zajedničkim prostorijama 

Ruke treba oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi neposredno nakon dodirivanja bilo koje površine u zajedničkim prostorijama, prije i poslije jela, nakon korišćenja kupatila, prije i poslije kuhanja i dodirivanja predmeta u zatvorenom prostoru. Sredstvo za dezinfekciju ruku može se koristiti i za higijenu ruku. 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku kod kuće 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku i to tako da ona u potpunosti prekriva usta i nos kada treba da ide u kupatilo ili druge zajedničke prostorije.

Površine teba često čistiti 

Kvake na vratima, električne prekidače i druge površine koje se mogu dodirnuti treba očistititi sredstvom za dezinfekciju i deterdžentom nakon svakog kontakta. 

Treba koristiti zaseban ručnik 

Budući da upotreba zajedničkih ručnika predstavlja visok rizik za prijenos virusa, svaki član porodice treba da koristi zaseban ručnik. Naročito kada je u kući osoba zaražena koronavirusom, ručnik se nikada ne smije dijeliti. Treba obezbijediti zaseban ručnik ili koristiti papirne ubruse. Iskorišćene papirne ubruse i toaletni papir treba odložiti  u posebnu vrećicu koju je potrebno dobro zatvoriti.

Jastučnice treba mijenjati svaki dan 

Jastučnice osobe zaražene koronavirusom treba mijenjati svaki dan i prati u mašini za pranje rublja na najmanje 60stepeni Celzijusa, a posteljinu treba mijenjati svaka tri dana i prati na najmanje 60 stepeni Celzijusa. 

Kuću treba redovno provjetravati 

Sobu u kojoj boravi zaraženi koronavirusom i sve druge prostorije u kući treba provjetravati po nekoliko minuta svakog dana. Takođe, Covid-negativni članovi porodice ne treba da dozvole posjete oboljelom. Posjete predstavljaju visok rizik za prijenos virusa u zatvorenom prostoru! Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Büke dodaje:,, Ove mjere treba da se primjenjuju još neko vrijeme nakon što test na Covid-19 bude negativan; ukoliko se ne radi test, ove mjere treba sprovoditi 48 sati nakon što simptomi u potpunosti nestanu ili otprilike 14 dana od početka pojave simptoma.Međutim, treba imati na umu da se virus ponekad može zadržati i duže.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search