» Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka!
Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka!

Pažnja! Ovo ne smijete zanemariti ni jednog trenutka!

10 VAŽNIH PRAVILA ZA ŽIVOT SA OSOBOM POZITIVNOM NA COVID-19!

Sve je više slučajeva koronavirusa u našim domovima. Navodeći da infekcija Covid-19 koja se svakodnevno sve više širi na globalnom nivou, prelazi u stanje kada imamo barem jednu zaraženu osobu u gotovo svakoj kući, profesor za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju dr Çağrı Büke iz Acibadem Health Group kaže da “uzimajući u obzir da 80 procenata oboljelih kojima je Covid-19 dijagnosticiran putem PCR testa mogu biti zbrinuti u kućnim uvjetima, treba imati na umu da se Covid-19 najlakše prenosi u kućnom okruženju. Ova činjenica nas tjera na preispitivanje zajedničkog života pod istim krovom sa osobom pozitivnom na koronavirus”. Stoga, šta je to što treba da se uzme u obzir i ni za trenutak ne smije da se zanemari kada živimo sa osobom pozitivnom na koronavirus? Profesor za infektivne bolesti i klinčku mikrobiologiju dr Çağrı Büke navodi 10 zlatnih pravila koja sadrže važne savjete i upozorenja.

Neophodno je da se boravi u odvojenim prostorijama 

Osoba sa pozitivnim testom na Covid- 19 mora neko vrijeme boraviti u izolovanoj prostoriji. Vrata sobe uvijek trebaju da budu zatvorena, a oboljeli treba da objeduje u toj prostoriji rezervisanoj za nju/njega neko vrijeme, odvojeno od ostalih članova porodice.  

Obavezno nositi masku kada se ulazi u prostoriju 

Niko ne bi trebalo da ulazi u sobu oboljelog ukoliko to nije zaista neophodno, a oboljeli ne bi trebalo da napušta prostoriju osim iz opravdanih razloga. Ukoliko je neophodno ući u sobu oboljelog, potrebno je nositi masku tako da ona u potpunosti prekriva nos i usta. Ovo pravilo ne smije biti zanemareno ni jednog tenutka, kao ni pravilo o poštovanju fizičke udaljenosti. 

Obavezno čišćenje kupatila nakon svake upotrebe 

Ukoliko je moguće, oboljeli treba da koristi posebno kupatilo sa WC šoljom i kadom. Ukoliko to nije moguće i ostali članovi porodice koriste isto kupatilo, onda je WC šolju, lavabo, kadu, slavine, površine i podove potrebno očistiti sredstvom za dezinfekciju nakon svake upotrebe.

Nemojte dijeliti rublje i pribor za jelo 

Rublje, pribor za jelo i drugi predmeti kao što su čaše za vodu koje koristi oboljeli od koronavirusa, ne smiju se dijeliti. Njegovo/njeno rublje treba prati odvojeno u mašini za pranje rublja, a pribor za jelo treba da se pere u mašini za pranje posuđa ili ručno pod tekućom vodom koristeći deterdžent.

Ruke je potrebno oprati nakon dodirivanja površina u zajedničkim prostorijama 

Ruke treba oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi neposredno nakon dodirivanja bilo koje površine u zajedničkim prostorijama, prije i poslije jela, nakon korišćenja kupatila, prije i poslije kuhanja i dodirivanja predmeta u zatvorenom prostoru. Sredstvo za dezinfekciju ruku može se koristiti i za higijenu ruku. 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku kod kuće 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku i to tako da ona u potpunosti prekriva usta i nos kada treba da ide u kupatilo ili druge zajedničke prostorije.

Površine teba često čistiti 

Kvake na vratima, električne prekidače i druge površine koje se mogu dodirnuti treba očistititi sredstvom za dezinfekciju i deterdžentom nakon svakog kontakta. 

Treba koristiti zaseban ručnik 

Budući da upotreba zajedničkih ručnika predstavlja visok rizik za prijenos virusa, svaki član porodice treba da koristi zaseban ručnik. Naročito kada je u kući osoba zaražena koronavirusom, ručnik se nikada ne smije dijeliti. Treba obezbijediti zaseban ručnik ili koristiti papirne ubruse. Iskorišćene papirne ubruse i toaletni papir treba odložiti  u posebnu vrećicu koju je potrebno dobro zatvoriti.

Jastučnice treba mijenjati svaki dan 

Jastučnice osobe zaražene koronavirusom treba mijenjati svaki dan i prati u mašini za pranje rublja na najmanje 60stepeni Celzijusa, a posteljinu treba mijenjati svaka tri dana i prati na najmanje 60 stepeni Celzijusa. 

Kuću treba redovno provjetravati 

Sobu u kojoj boravi zaraženi koronavirusom i sve druge prostorije u kući treba provjetravati po nekoliko minuta svakog dana. Takođe, Covid-negativni članovi porodice ne treba da dozvole posjete oboljelom. Posjete predstavljaju visok rizik za prijenos virusa u zatvorenom prostoru! Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Büke dodaje:,, Ove mjere treba da se primjenjuju još neko vrijeme nakon što test na Covid-19 bude negativan; ukoliko se ne radi test, ove mjere treba sprovoditi 48 sati nakon što simptomi u potpunosti nestanu ili otprilike 14 dana od početka pojave simptoma.Međutim, treba imati na umu da se virus ponekad može zadržati i duže.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search