MENISKUSNE SUZE MOGU SE JAVITI U BILO KOJOJ GODINI ŽIVOTA - Acıbadem Healthcare Services (BA)
MENISKUSNE SUZE MOGU SE JAVITI U BILO KOJOJ GODINI ŽIVOTA

MENISKUSNE SUZE MOGU SE JAVITI U BILO KOJOJ GODINI ŽIVOTA

NEMOJTE SE IZNENADITI AKO SE TO DOGODI VAŠEM DJETETU.BOLEST KOJA SE OBIČNO JAVLJA KOD ODRASLIH OSOBA MOŽE SE SUSRESTI I KOD DJECE I TO NAKON 10-TE GODINE

Meniskus suza,bolest koju godinama nazovamo sportskom bolešću mnogi su pogrešno shvatili.Dok većina ljudi misli da je meniskus bolest koja se razvija kod nekih ljudi, pravo je stanje zapravo suza koja se javlja u strukturi koja se naziva meniskus.

Profesor Özgür četik, ortoped i traumatolog u  Acıbadem Bakırköy bolnici, navodi da je meniskus u obliku polumjeseca  i  kaže:

“Koljeno svake osobe ima dva meniskusa,jedan unutarnji i jedan vanjski.Moguće je da se suze razvijaju zbog različitih razloga. Kad se u tim hrskavicama nalazi suza, popraćena je mnogim problemima. Posljednjih godina, broj ovakvih slučajeva počeo se povećavati i kod djece.Ova bolest je javnosti više poznata kao bolest sportaša ,jer oni koji se pojavljuju u medijima sa ovim stanje većinom su sportaši.”

Meniskus se formira u utrobi

Meniskusne suze se mogu pojaviti kod svakoga,naročito kod domaćica.Pored toga,jako često od ove bolesti oblijevaju i djeca nakon 10-te godine.

KAKO SE MENISKUS POVRIJEDI?

Meniskus nećete povrijediti dok trčite ravno.Međutim,kod uganuća koljena ili usljed dislokacije koljena uzrokovanog nekim pokretom vrlo je moguća povreda meniskusa.

Meniskusne  suze kod djece javljaju se u dva oblika .Prvi,kada meniskus pokazuje abnormalni oblik,a još je u maternici.Takvi abnormalni oblici meniskusa nazivaju se diskoidni meniskusi.Kod te djece meniskusne suze se pojavljuju između pete i šeste godine.Redovno vježbanje je od ključne važnosti.

Podizanje svijesti kod roditelja

Meniskusne  suze prate određene probleme. Neki od njih su bol u koljenu, krutost i ukočenost. Dijagnoza se može napraviti nakon što se dijete pregleda fizički i primjenjuju se određene tehnike snimanja. Profesor  Çetik kaže da je jako bitno upoznati porodicu sa stanjem i kaže:

“U slučaju diskoidnog meniskusa, primjerice, kažemo porodicama da meniskus nije uspio da se formira u normalnom obliku i da može biti rastrgan.Ukoliko se već formirala suza pacijent mora biti operisan.Međutim, ako je pacijentu dijagnosticiran  diskoidni meniskus  i  nema suza, operacija nije potrebna.Dakle,operacije se ne izvode zbog oblika meniskusa ,već zbog problema koje taj oblik može uzrokovati.”

Postupak liječenja ne razlikuje se ovisno o dobi

Operacija meniskusa se izvodi kroz zatvorenu operacionu metodu.Slike meniskusa proizvode se uz pomoć kamera  koje se unose u tijelo kroz dvije tačke. Intervencija uključuje vraćanje meniskusa u pravilan oblik i na pravo mjesto.Tokom hirurškog zahvata meniskus se oblikuje u polumjesec u uklanja se suza.Time se eliminišu problemi pacijenta. Meniskusne  suze kod djece starije od 10 godina ,posebno kod djece koja aktivno vježbaju nazivaju se “suzama tipa odraslih” i liječe se istim metodama kao i kod odraslih osoba.

Šta je važno za oporavak ?

Meniskus,koji nije samo slučajna struktura u zglobu koljena ima određene funkcije.Na primjer, osigurava zaštitu zglobnih hrskavica koljena.

Ako se cijeli meniskus  ukloni hirurškim zahvatom, moguće je da degeneracija zglobova započne nakon  5 do 10 godina. Profesor Çetik navodi da  zbog  tog zahvata , koji se kolokvijalno naziva “kalcifikacija”, stručnjaci pokušavaju popraviti suzu meniskusa što je više moguće i kaže:

“Budući da je cirkulacija bolja kod djece i mladih pacijenata u usporedbi sa starijima, mogućnost obnavljanja meniskusa takvih bolesnika mnogo je veća nakon što se meniskus popravlja šavovima. Međutim, takav oporavak zahtijeva da pacijenti izbjegavaju oslanjanje na nogu i hodaju uz pomoć štapa minimalno 1,5 mjesec.Moguće je da pacijenti nastave vježbati nakon tog razdoblja. S  druge strane, u slučajevima kada nema šanse za oporavak uklanja se oštećeni dio.Ovi pacijenti mogu nastaviti vježbati 20 dana nakon operacije.

SMANJENJE RIZIKA

Iako sprečavanje suznih meniskusa nije moguće ,u svakom slučaju rizici se mogu smanjiti. Potrebno je da djeca koja su profesionalno uključena u sportske aktivnosti budu  vođena od strane trenera, jer dobri treneri mogu usmjeriti djecu na vježbe koje pružaju zaštitu od ozljeda umjesto da ih poučavaju da počnu izravno trčati. Naglašavajući važnost podučavanja djece kako se zaštititi od ozljeda, profesor Özgür četik kaže:

“Izbjegavanje ozljeda je neophodno za nastavak sportskih aktivnosti već dugi niz godina. Djeca koja su disciplinirana u zaštiti sebe mogu izbjeći ozljede. Međutim, ne smije se zaboraviti da čak ni to ne smanjuje rizik od meniskusnih suza na nulu “.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search