LASERKA HIRURGIJA U LIJEČENJU KATARAKTE - Acıbadem Healthcare Services (BA)
LASERKA HIRURGIJA U LIJEČENJU KATARAKTE

LASERKA HIRURGIJA U LIJEČENJU KATARAKTE

KATRAKTA,KOJA SE JAVLJA KOD STARIJIH LJUDI JE PROMJENA U STRUKTURI OČNE LEĆE.DANAS SE KATARAKTA MOŽE OTKLONITI NA DOSTA SIGURNIJI NAČIN UZ POMOĆ NOVE TEHNOLOGIJE POD NAZIVOM FEMTOSEKUNDARNI LASER.

Katarakta je najčešća očna bolest koja se susreće kod osoba starije životne dobi.Liječenje katarakte uz pomoć nove tehnologije nazvane femto-katarakt osigurava sigurnije provođenje operacije ove bolesti.Profesor Kemalettin Kazım Devranoğlu oftalmolog u bolnici Acıbadem Maslak, gdje je upotreba femto-katarakta  počela odavno, odgovara  na naša pitanja.

Može li se laser koristiti kod operacija  katarakte?

Slično kao i mnogim drugim područjima, laseri se također mogu koristiti i kod operacija katarakte.Femtosekundarni laseri koriste se u našoj bolnici već odavno.Postupci koji se provode uz pomoć ovih lasera nazivaju se femtosekundarna laserska hirurgija katarakta ili femto-katarakta.Prilikom korištenja femtosekundarnih lasera uključuju se i metode pod nazivom FAKO(FAKOEMULZIFIKACIJA).Femtosekundarni laseri olakšavaju operaciju u tri faze.

U prvoj fazi, laser pomaže u inciziji na rožnici oka, koja se pravi da bi imali pristup oku.Rez mora da bude glatak i tačno odgovarajuće veličine.To se postiže uz pomoć posebnih dijamantnih ili čeličnih noževa.

U drugoj fazi, laser pomaže u uklanjanju vanjskog sloja katarakte. Ova faza je jedna od najvažnijih faza operacije i omogućava da leća koja se postavlja na kraju operacije bude stabilna i ispravno postavljena.Na ovaj način omogućeno je da kvaliteta vida nakon operacije bude na maksimalnom nivou.

Posljednja faza u kojoj je Femtosekundarni laser koristan je razbijanje očne leće koja je izgubila prozirnost. U klasičnim operacijama,sloj se razbija posebnim sredstvima.Kod operacija koje se rade femtosekundarnim laserima leća oka se može fragmentirati u željene veličine(četiri, šest ili osam fragmenata) i lako je ukloniti. Budući da uklanjanje manjih fragmenata katarakte zahtijeva manje FAKO energije, rizik od oštećenja intraokularnih tkiva je minimiziran.

Ukratko, operacije katarakte  koje su izvedene uz pomoć femtosekundarnih lasera olakšavaju posao hirurga i pogreške svode na minimum.

Mogu li ove operacije otkloniti potrebu za nošenjem naočala?

Da,napredak hirurgije sada je omogućio da potreba za naočalama bude uklonjena.Nedostaci koje pacijenti mogu imati prije operacije katarakte ,kao što su miopija,hipermetrija i astigmatizam mogu biti ispravljeni upotrebom posebnih leća tokom operacije.

Koja vrsta anestezije se koristi tokom ovih operacija?

Kod 99% slučajeva operacije katarakte,koja se razvija u životnoj dobi između 55 i 60 godina, za anesteziju se koriste oftamološke anestetičke kapi.Anestezija se izvodi nanošenjem jedne do dvije aplikacije anestetskih kapi u oko.

Za koju skupinu pacijenata tretman femto-katarakte je rizičan?

Operacije u kojima se koriste tretmani femto-katarakte zahtijevaju proširenje oboljelog dijela oka.Pacijenti kod kojih se oči ne mogu proširiti u potpunosti ili oni koji imaju problema sa rožnicom oka ne mogu se liječiti laserom.

Katarakte se češće pojavljuju kod žena

Moguće je da sunčeva svjetlost izaziva katarakte zbog štetnih UV faktora. Mogućnost dobijanja katarakte kod osoba koje žive u vrućim predjelima je veća od ostalih.Dugotrajno korištenje lijekova sa kortizonom također može izazvati katarakte. Intraokularna upala i miopija mogu uzrokovati da se katarakte razviju u ranoj dobi. Poremećaji metabolizma i dijabetes također su faktori koji dovode do ranijeg razvoja bolesti. Drugi slični faktori ranog razvoja katarakta su hronični poremećaji prehrane i pušenje.

Zašto se razvijaju katarakte?

Nakon 45 godina, očna leća postaje teža iz godine u godinu, a prvi problem koji se javlja je dalekovidnost. Kako očna leća postaje teža i starija,tako i transparentnost leće slabi.To rezultira kataraktama.

Mogu li se katarakte pojaviti i kod mladih ljudi?

Da, ali najveći razlozi razvitka katarakte u ranoj dobi su tupe i prodorne traume u oku. Neke od tih trauma su ubod iglom,noktima,opasne kućne nesreće,saobraćajne nesreće i izravno probijanje očne leće stranim predmetom.

Što bi pacijenti trebali paziti nakon operacije?

Prvih sedam dana nakon operacije je nakritičnije razdoblje.Apsolutno je potrebno spriječiti da voda dođe u dodir sa okom. Pacijenti dobiju dvije vrste kapi za oči koje se koriste četiri sedmice. Ukoliko operacija prođe u najboljem redu pacijenti su sposobni odmah dan nakon operacije da se vrate na posao.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search