Koji su simptomi cerebralne paralize? - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Koji su simptomi cerebralne paralize?

Koji su simptomi cerebralne paralize?

Trudnice su jednako oprezne i brinu se za svoje bebe kao i one koje su rodile. Međutim, postoje neke okolnosti koje dovode do nepovratnih posljedica izvan njihove kontrole. Jedna od njih je cerebralna paraliza, također poznata kao paraliza mozga. Najčešći rezultat cerebralne paralize je spastičnost koja uključuje ograničavanje pokreta mišića. Naročito se pojavljuje kod preuranjenih beba.Cerebralna paraliza može se pojaviti tokom trudnoće, rađanja ili neonatalnog razdoblja. Profesor Memet  Özek, dječiji neurohirurg  bolnici Acıbadem  Kozyatağı, podijelio je s nama informacije o ovom oboljenju.

Uzroci cerebralne paralize

Infekcije u moždanom tkivu bebe zbog infekcija u majci, kao i embolije i krvarenja koja se javljaju dok je beba u maternici su među uzrocima cerebralne paralize koja se razvija tokom  trudnoće. U Turskoj najčešći uzrok cerebralne paralize kod  beba  je nedostatak dovoljne količine kisika tokom  rođenja.Bebe koje pate od nedovoljne količine kisika su bebe koje se rađaju plave,bebe kojima je pupčana vrpca omotana oko vrata,bebe koje ne plaču odmah nakon rođenja.S druge strane,najčešći problemi koji dovode do cerebralne paralize tokom  neonatalnog razdoblja su infekcije poput meningitisa.

Dobro posmatrajte kretanje bebe

Roditelji mogu otkriti cerebralnu paralizu u ranoj fazi (0 do 9 mjeseci) promatrajući razlike u prirodnim kretanjima djeteta. Bebe s tim stanjem imaju ili hipotoniju koja ograničava pokret ruku i nogu zbog tonusa niskih mišića i čini ih “disketnim” ili spastičnosti koja ograničava kretnje zbog krutosti mišića. Tkivo mozga takve djece ne uspijeva pomicati udove prema željenoj brzini. Kašnjenja  u razvoju mogu također biti signali koji ukazuju na poremećaj. Na primjer, neuspješno  kontrolisanje  glave na kraju 3. mjeseca,nemogućnost sjedenja uz podršku u periodu između 5 i 6 mjeseca,nemogućnost sjedenja bez podrške u periodu između 7 i 8 mjeseca.

Liječenje cerebralne paralize  može čak započeti u inkubatoru!

Ako je beba rođena prije kraja trideset gestacijskih sedmica…

Kao i svaki drugi poremećaj, rana dijagnoza i liječenje vrlo su važni  iu cerebralnoj paralizi.Kod beba  koje rastu i razvijaju se , funkcije mrtvih ćelija  u mozgu, koje uzrokuju cerebralnu paralizu, mogu se prenijeti na okolne ćelije.Ova metoda se naziva “neuroplastičnost”. To se može učiniti samo ako se rehabilitacijski postupci započinju vrlo rano.Kod beba sa ozbiljnim rizikom, rehabilitacija se čak može pokrenuti u inkubatoru. Stopa incidencije cerebralne paralize posebno je velika kod beba rođenih prije kraja 30 gestacijskih sedmica  i djece koja imaju krvarenje mozga tokom  prijevremenog poroda. Stoga  takve bebe treba liječiti kao potencijalne pacijente. Definitivna dijagnoza zahtijeva MRI mozga.

Hirurška intervencija za spastičnost

Liječenje beba s dijagnozom spastičnosti povezano s cerebralnom paralizom počinje fizioterapijom. Ako je stanje blaže, moguće  ga je prevladati fizikalnom terapijom. Ono što je važno ovdje je da se fizikalna terapija izvodi redovno, svaki dan. U takvim je slučajevima problem riješen bez potrebe za dodatnim tretmanom. Međutim, u slučajevima kada se vjeruje da se stanje ne može riješiti samo fizioterapijom, dostupne su hirurške opcije. Bitno je da se hirurške intervencije za spastičnost izvode bez odgađanja. Operacije spastičnosti ne smiju se odgoditi do poslije dobi od 3 do 6 godina. Drugim riječima, ako se liječenje ne provede na vrijeme, spastičnost će predstavljati još veći problem kada dijete raste. Spastični mišići ne rastu dok dijete raste, dok se kosti i dalje prirodno razvijaju. Stoga, ograničenje kretanja postaje sve gore kada dijete postaje jače.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search