Rana dijagnoza karcinoma dojke & Prehrana za borbu protiv raka dojke - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Rana dijagnoza karcinoma dojke & Prehrana za borbu protiv raka dojke

Rana dijagnoza karcinoma dojke & Prehrana za borbu protiv raka dojke

Redovni pregledi su veoma važni za ranu dijagnozu karcinoma dojek,koji je mežu najčešćim vrstama karcinoma kod žena. Žene koje nisu izložene riziku od karcinoma dojke trebale bi također proći kroz godišnje i redovne preglede mamografije nakon 40. godine života. Kod žena sa porodičnom istorijom karcinoma dojke neophodni su redovni pregledi nakon 25. godine.

Zaštita od karcinoma dojke i liječenje sa što boljim rezultatima zahtijeva i izbjegavanje određene vrste hrane. Dobivanje težine i povećanje omjera masti kod žena s karcinomom dojke mogu povećati rizik od karcinoma u drugoj dojci .Također, cilj bi trebao biti prehrana koja smanjuje povećanje masnoća i štiti obrambeni sistem tijela.

  • Bijela hrana,naročito rafinirani šećer, riža i bijelo brašno, povećavaju rizik od karcinoma.
  • Zeleni čaj, koji je snažan antioksidans zbog polifenola u svom sadržaju, smanjuje omjer masnoća u tijelu.
  • Riba sprečava širenje karcinoma dojke.
  • Povrće i voće bogato antioksidansima imaju veliku ulogu u borbi protiv karcinomadojke. Školjke, brokula, cvjetača, repa, crveno grožđe, crne masline, trešnje, kupine, marelice, breskve, bundeve, peršun, luk i bijeli luk su bogati izvori antioksidansa.
  • Rizik od karcinoma dojke raste kod žena čiji unos kalcija je nizak. Mlijeko, jogurt, sir i drugi mliječni proizvodi su namirnice bogate kalcijem.
  • Istraživanje je pokazalo da sirov bijeli luk smanjuje mogućnost razvoja karcinoma dojke.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search