DVIJE BEBE IZ BOSNE SU PREŽIVJELE ZAHVALJUJUĆI OPERACIJAMA NA SRCU U TURSKOJ - Acıbadem Healthcare Services (BA)
DVIJE BEBE IZ BOSNE SU PREŽIVJELE ZAHVALJUJUĆI OPERACIJAMA NA SRCU U TURSKOJ

DVIJE BEBE IZ BOSNE SU PREŽIVJELE ZAHVALJUJUĆI OPERACIJAMA NA SRCU U TURSKOJ

Asija i Lejla, dvije bebe iz Bosne sa urođenim srčanim manama, su preživjele otvorene operacije na srcu koje su obavljene u Turskoj i uspešno se oporavljaju. Obje su u Tursku uputili njihovi doktori, jer u njihovim zemljama nisu imale mogućnost liječenja.

Asija Muharemoviç starosti 1.5 godina je bolovala od dekstrokardije (srce smješteno s desne strane grudnog koša) i transpozicija velikih krvnih sudova (abnormalni prostorni odnos velikih arterija) i bila je pod njegom kardiologa i kardiohirurga Bolnice Acıbadem Bakırköy, koji su izveli operaciju. Njeno stanje je dijagnosticirano prilikom rođenja. Patila je od isprekidanog disanja uz poremećaj srčanog ritma. Nakon otvorene operacije na srcu uz pomoć pumpe (srce nije kucalo) koja je trajala 4 sata, Asija se oporavlja i nastavlja sa životom. Tokom operacije su srčane komore uvećane i protok venske krvi u srce je u potpunosti preusmjeren u pluća.

Par iz Bosne, Sezdin i Edina Muharemoviç, su doputovali iz Zenice, Bosna i Hercegovina u Tursku i operacija je za njih predstavljala pravi izazov, ali su ostavili sve to iza sebe nakon što je njihovo dijete ozdravilo. „Posjetili smo nekoliko gradova kako bismo pronašli lijek za bolest, ali je sve bilo bezuspješno. Asija je počela gubiti svijest kad god se previše kretala. Doktori su nas obavijestili da će biti potrebna operacija kad se pojave epizode poremećaja mentalnog stanja. Doktori koji su izvodili početna liječenja su nas uputili u Tursku. Potom smo otputovali u Tursku i počeli proces liječenja. Moje dijete se, hvala Bogu, oporavilo tokom vremena i ozdravilo nakon operacije. Od sada će Asija nastaviti živjeti skoro kao normalna i zdrava djeca. Zaista smo sretni. Zahvaljujemo se doktorima iz Turske i svim zaposlenicima bolnice.” – izjavila je Edina.

Dvogodišnja djevojčica Lejla, treće dijete Senada i Fatime Kurtanoviç, je također bolovala od urođene srčane mane. Dijete je dovedeno u Tursku i počela je s liječenjem sa 1.5 godina, nakon što joj je dijagnosticirana transpozicija velikih krvnih sudova (abnormalni prostorni odnos velikih arterija) i rupa između ventrikula i atrija. Tokom početnog liječenja je kreirana vaskularna komunikacija između aorte i plućne arterije, ali je odlučeno da se izvede otvorena operacija na srcu, jer je došlo do pada zasićenja krvi kisikom. Lejla je ozdravila nakon operacije koja je trajala oko 5 sati, a rad srca je zaustavljen na oko 2 sata. Hirurzi su izvijestili da je u njenom srcu kreiran tunel i da su oboljeli krvni sudovi zamijenjeni krvnim sudovima životinjskog porijekla koji su ugrađeni između srca i pluća.

Lejlin otac Senad Kurtanoviç je izjavio da je prva operacija na izvedena u Turskoj, ali da se mora oporaviti prije izvođenja završne operacije. „Čuli smo da doktori u Turskoj obavljaju odličan posao. Stoga smo otputovali u Tursku i nismo razmatrali ostale zemlje. Operacija je bila uspješna i sretni smo i zadovoljni svim aspektima. Pristup i proces liječenja u Turskoj je na nas ostavio dobar utisak i preporučujem i ostalima koji pate od bolesti te vrste da odaberu Tursku, jer smo se mi vratili kući zadovoljni.” – izjavio je Senad.

Svake godine se u svijetu rađa preko milion novorođenčadi s urođenim srčanim manama.  Prof. Tayyar Sarıoğlu, dr. med., predsjednik Turske fondacije za pedijatrijsku hirurgiju i šef Odjela za kardiovaskularnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar je izjavio: „Operacije i postupci na srcu su šansa da 90% ove djece ponovo bude zdravo. Međutim, za to je potrebna napredna tehnologija i stručnost. U tom aspektu, naša zemlja i Adžibadem klinika predstavljaju važni referentni centar za susjedne zemlje i geografski su blizu za izvođenje operacija na srcu kod djece. Ove operacije mogu omogućiti toj djeci potpuno zdrav život, ali zahtijevaju naprednu tehnologiju i stručnost. Adžibadem je referentni centar koji u tom aspektu ima prednost te nam se obraćaju mnogi pacijenti.” Također nas je obavijestio da su Asija i Lejla dobro, ali da će nakon nekog vremena morati obaviti kontrolni pregled i dodaje da se rast, razvoj i život ove dvije bebe iz Bosne neće razlikovati od njihovih zdravih vršnjaka: „Preživljavanje u tom stanju nije bila opcija. Drugim riječima, ta djeca bi preminula da nisu podvrgnuta operacijama. Ponekad je takvim bebama potrebno liječenje i operacija odmah nakon rođenja. Ako se stanje ne liječi, djeca preminu nekoliko sati ili dana nakon rođenja.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search