Dame, pazite na ove vrste karcinoma! - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Dame, pazite na ove vrste karcinoma!

Dame, pazite na ove vrste karcinoma!

Trenutno, karcinomi kod  žena  čine većinu onkoloških bolesti ,koje se najčešće susreću. Stručnjaci tvrde da su redovni pregledi  i rana dijagnoza ključni za zaštitu i oporavak .

Kada se govori o karcinomima,odmah nam na pamet padaju karcinom prostate i karcinom dojke.Međutim,karcinomi kod žena su dosta rasprostranjeniji.Najčešći ginekološki karcinomi su karcinom grlića maternice i karcinom jajnika .Odmah nakon ovih karcinoma dolaze vaginalni i vulvalni karcinomi.Neki karcinomi manifestuju se vrlo rano,a neki se ne primijećuju sve do posljednjeg trenutka.Iz tog razloga stručnjaci tvrde da su redovni pregledi veoma važni za ranu dijagnozu karcinoma. Kao i kod svih ostalih vrsta karcinoma, žene sa porodičnom istorijom bolesti moraju se dodatno paziti. U ovom članku, stručnjaci koji rade na odjelima za ginekologiju i porodičnu medicinu u  Acıbadem zdravstvenoj grupaciji  dijele s nama objašnjenja o karcinomima kod  žena i ukazuju na mjere koje se mogu poduzeti .

KARCINOM MATERNICE

Liječenje karcinoma  maternice, koji se obično razvija kod žena u dobi između 50 i 60 godina, varira u skladu s fazom bolesti i općim zdravstvenim stanjem pacijenta.

Karcinom  dojke javlja se u tkivu koji sadrži lojalni sloj maternice, nazvan kao endometrija. Ova vrsta karcinoma, koja se često susreće u razvijenim zemljama, može se liječiti kada se rano dijagnosticira. Najznačajniji simptom bolesti je vaginalno krvarenje. Stoga je neophodno konsultirati doktora u slučajevima neočekivanog krvarenja koja se mogu pojaviti prije ili poslije menopauze, bez obzira na težinu. Napredni slučajevi popraćeni su vaginalnim iscjetkom, opipljivim masama i teškim bolovima u donjem dijelu leđa i prepona.Bolest se dijagnosticira putem uzorka dobivenog iz sluznice maternice. Iako je moguće da se karcinom cerviksa otkrije i spriječi unaprijed kroz screening, nema postupaka screeninga koji mogu ukazivati ​​na karcinom  endometrija. Profesor C. GürkanZorlu, ginekolog / opstetričar u bolnici Acıbadem Taksim, navodi da se maternica može pregledati samo ultrazvukom, a rana dijagnoza je moguća samo ako postoje sumnjivi miomi ili slični oblici.

KOMPATIBILNOST IZMEĐU PACIJENTA I DOKTORA JE VEOMA VAŽNA

Liječenje karcinoma  endometrija planira se u skladu s fazom bolesti, općim zdravstvenim stanjem pacijenta i na osnovu toga da li pacijent želi kasnije da ima djece ili ne.. Liječenje uključuje operaciju, hemoterapiju, radioterapiju, hormonsku terapiju ili kombinaciju nekih lijekova. Operacija  je korisna kod  uklanjanja kancerogenog  tkiva.

TRETMAN NE SPRIJEČAVA  DOBIVANJE DJECE

Neke vrste karcinoma kod  žena mogu se liječiti ,a da ne štete plodnosti. Iako ne postoji standardna metoda za zaštitu plodnosti kod karcinoma  maternice, ipak je moguće je sačuvati . Kada je karcinom jajnika ograničen na jedan jajnik i nema metastaza, hirurške operacije se izvode bez oštećenja drugog jajnika i maternice. Nakon što pacijentica dobije dijete, njezin drugi jajnik i maternica također se mogu ukloniti. Zaštita plodnosti u slučajevima karcinoma grlića maternice mnogo je jednostavnija. Kada se bolest dijagnosticira u ranoj fazi, uklanja se samo cerviks i hirurški zahvat se izvodi bez oštećenja uterusa i jajnika.

 KOJI FAKTORI UTIČU NA LIJEČENJE?

Profesor C. GürkanZorlu navodi faktore  koji utječu na liječenje raka maternice :

  • U slučaju da pacijentica još nije rodila i još uvijek želi imati dijete, a ako je tumor u vrlo ranoj fazi i početnom stanju, bitno je primijeniti tretman koji štiti plodnost i nakon kojeg će  uterus ostati netaknut. To bi trebalo slijediti ubrzani proces začeća i operacije odmah nakon rođenja djeteta. Opcije hirurškog liječenja za takve pacijente su laparoskopske, robotske i otvorene operacije.
  • Poželjno je da se drugi pacijenti podvrgnu izravnoj operaciji uklanjanja uterusa.

Minimalno invazivne, laparoskopske ili robotske operacije, koje se provode s malim rezovima, imaju visoku stopu uspjeha. Kada se bolest širi na cerviks, vaginu ili stidnicu ili kada postoji duboka invazija, koristi se radioterapija. U slučajevima kada je karcinom u naprednoj fazi i postoji recidiv, hemoterapija dolazi do izražaja kao mogućnost liječenja. Nakon što se stanje potpuno pretvori u karcinom , postaje potrebno izravno izvršiti operaciju. To može biti praćeno primjenom radioterapije, ovisno o određenim kriterijima kao što su stepen do kojeg se tumor proširio i agresivnost stanja. U nekim slučajevima gdje je bolest u vrlo ranoj fazi i pacijent želi imati dijete, tumor se eliminira lokalno. Profesor Zorlu navodi da je to odluka koju treba donijeti nakon što  pacijent i doktor obave razgovor i kaže:

 “Budući da se borimo protiv karcinoma,neophodno je sve nedoumice koje pacijent ima u vezi s tim oboljenjem ukloniti i razgovarati sa pacijentom “.

KARCINOM JAJNIKA

Kod karcinoma jajnika,čija je mogućnost detekcije jako niska jer ne pokazuje nikakve simptome u ranoj fazi,stopa uspješnosti zavisi od uspješnosti prve operacije.

Karcinom  jajnika, koji se nalazi na drugom mjestu među najčešćim ginekološkim karcinomima, također je među bolestima s visokom stopom smrtnosti. Općenito se susreće kod žena u dobi između 50 i 70 godina. Budući da u ranoj fazi nema nikakvih simptoma, teško ga  je dijagnosticirati. Prvi simptomi počinju se pojavljivati kada se bolest već proširila na okolne organe. Profesor M. Faruk Köse, direktor Odjela za ginekološku i porodničnu bolnicu u Atakent bolnici Acıbadem University, navodi sljedeće:

 “Karcinom  jajnika je među najproblematičnijim ženskim karcinomima. Bolest se može dijagnosticirati samo u naprednoj fazi, a stopa uspjeha liječenja za ove pacijente mnogo je niža od onih pacijenata koji boluju od neke druge vrste karcinoma. “

ZLATNI STANDARD U  LIJEČENJU!

Karcinom  jajnika liječi se operacijom. Ako se svi tumori koji tvore tumor mogu potpuno ukloniti tokom  prve operacije, prosječni životni vijek  od 10 godina povećava se na 60%. Kada se ostavi dio tumora manji od 1 cm, stopa se spušta do 30%. Ako je dio tumora koji ima veličinu veću od 1 cm, ne očekuje se životni vijek  od 10 godina. Stoga je prva operacija od vitalne važnosti. Istraživanje koje smatra da su uspješne operacije bile one u kojima nema dijelova tumora veće od 1 cm, ukazuje da Belgija ima najveću stopu uspjeha (63%) među europskim zemljama. To znači da se u Belgiji veličina tumora smanjuje na manje od 1 cm u šest od svakih deset pacijenata. Stopa uspjeha u Engleskoj, Kanadi i Španjolskoj iznosi 10%, što znači da operacija na devet od svake deset žena nije uspjela. Profesor Köse navodi da je ta stopa 64% u Turskoj i kaže da je zlatni standard u liječenju karcinoma  jajnika operacija, nakon čega slijedi hemoterapija.

RAK GRLIĆA MATERNICE

Svake godine, 500.000 žena diljem svijeta  dobije karcinom  grlića maternice, bolest koja je kategorizirana među preventivnim poremećajima. Programi screeninga koji se primjenjuju u razvijenim zemljama omogućuju otkrivanje bolesti u ranim fazama.

Kao druga ginekološka bolest, rak cerviksa je među poremećajima koji se mogu spriječiti. Prevencija zahtijeva redovne preglede, kao i PAPA  testove svake tri godine ili oboje PAPA test i test HPV DNA svakih pet godina. Postoji i cjepivo protiv HPV-a, za koje je utvrđeno da je virus koji uzrokuje bolest. Ovo je cjepivo uključeno u opće programe cjepiva zemalja kao što su SAD, Italija, Engleska, Kanada, Španjolska, Australija i Novi Zeland.

Svake godine 500.000 žena diljem svijeta dijagnosticirano je s karcinomom  grlića maternice, bolesti koja se razvija u donjem dijelu vagine i  naziva se “cerviks”. Dobra je vijest da su programi u razvijenim zemljama smanjili stopu incidencije i mortalitetaod ove  bolesti. Razlog koji stoji iza karcinoma grlića maternice smatra se HPV infekcijom. Profesor Ahmet Cantuğalışkan, ginekolog / opstetričar u bolnici Acıbadem Eskişehir, navodi da karcinom  grlića maternice ne smije pokazivati ​​nikakve simptome u ranom stadiju i kaže:

 “U naprednim fazama, simptomi poput krvarenja sa neugodnim mirisom, krvavi vaginalni iscjedak nakon spolnog odnosa, bolni i dugotrajni menstrualni periodi, poteškoće dok se  mokri, krvavi urin, konstipacija, bol u donjem dijelu leđa i prepona, slabost, bol u kostima i gubitak težine. Zlatni standard u dijagnozi je PAPA test, koji uključuje procjenu uzorka uzetog iz cervikalnog tkiva.

Odluka o potrebi biopsije radi se na osnovu rezultata PAPA testa. Nakon dijagnoze slijedi primjena metoda kao što su pregled zdjelice, cistoskopija (snimanje mokraćnog mjehura i uretre) i proktoskopija (detaljan pregled rektuma)”.

METASTAZA JE MOGUĆA

Mnogi pacijenti istodobno podliježu operaciji i radioterapiji. Izvanredni profesor Çalışkan navodi da u slučajevima gdje je tumor ograničen na jedno područje, područje se može potpuno ukloniti ili liječiti lokalnom radioterapijom. Oni koji se podvrgavaju radioterapiji obično dobivaju i hemoterapiju. To povećava učinkovitost radioterapije, jer je moguće da karcinom  grlića maternice metastazira na okolna tkiva poput onih u maternici, vagini i vulvi. Također može metastazirati na udaljene organe kroz limfna širenja. Kada se otkrije u ranoj fazi, ova bolest, koja ima 30% -tnu stopu recidiva, može se liječiti operacijom uz očuvanje plodnosti kod pacijentica koje  žele imati djecu.

VAGINALNI I VULVARNI KARCINOMI

Simptomi vaginalnih i vulvarnih karcinoma, koji se uglavnom pojavljuju kao oblik karcinoma kože, su svrbež, promjene kože i ulkusi.

Vaginalni i vulvarni karcinom, koji su također među ginekološkim karcinomima, manje su uobičajeni od drugih bolesti. Tumori u vaginalnom otvoru i vanjskim usnama, koji se zajednički nazivaju vanjskim genitalnim područjem, obično se pojavljuju u obliku karcinoma kože. Profesor Bülent Özçelik, ginekolog / opstetričar u bolnici Acıbadem Kayseri ističe da mladi pacijenti trebaju paziti na HPV govoreći:

“Moguće je reći da je HPV faktor u razvoju tih karcinoma. Dok virus nije jedini faktor za krivnju, odgovoran je za otprilike 40% slučajeva karcinoma vaginalnih i vulvarnih stanica. “

Osim HPV-a, oslabljen imunološki sistem, također je među uzrocima vaginalnih i vulvarnih karcinoma. Prve faze ove bolesti, čiji razvoj nije povezan s bilo kojim genetskim faktorima, ne uključuje mnoge simptome. Napredni stepeni, međutim, popraćeni su svrbežom na području vulve, promjenama na koži, vaginalnim krvarenjem koje nije povezano s menstruacijom, krvarenjem nakon spolnog odnosa i opipljivim masama uslijed limfnih čvorova koji se šire u području ingvina.

“HPV ima ulogu u razvoju vaginalnih i vulvarnih karcinoma. Iako virus nije jedini faktor koji je kriv, odgovoran je za oko 40% slučajeva karcinoma vaginalnih i vulkaričnih karcinoma. Važno je da žene ne zanemaruju konsultacije u slučajevima dugotrajnog svraba u vulvi, osobito u usnama. “

NEMOJTE ČEKATI DA SE POJAVE SIMPTOMI

Moguće je  da se vaginalni i vulvarni karcinomi šire limfno. Prva područja na kojima se prostiru su prepone i limfni čvorovi. Pacijenti obično imaju tendenciju da se savjetuju s doktorom zbog krvarenja. Krvarenju može prethoditi svrbež. Svrab izaziva neizlječive čireve,koji se vremenom pretvaraju u lezije. Profesor Özçelik navodi da su neki slučajevi dijagnosticirani kasno usprkos vidljivim čirevima na vanjskim dijelovima tijela i nastavlja:

 “Jednom kada bolest vodi ka lako vidljivim rezultatima, njegov potencijal za napredovanje postaje vrlo visok. Na primjer, može biti mnogo godina prije nego što se pojavi svrbežna lezija, no nakon što se ta lezija razvije, brzo napreduje jer tumori imaju indekse rasta, što znači da se postepeno proširuju. “

KADA SE TREBA VAKCINISATI

HPV, za koji se zna da uzrokuje karcinom grlića  maternice, pojavljuje se u 15 različitih tipova. Vrste 16 i 18 najčešće vode do karcinoma. Zapravo, tvrdilo se da tip 18 odgovara za 70% svih slučajeva karcinoma grlića maternice. Postoje tri različite vrste cjepiva protiv ove vrste karcinoma. Dok dvovalentno cjepivo štiti žene samo od tipa 16 i 18, devet valentnih cjepiva, za koje se očekuje uskoro korištenje u Turskoj, povećava stopu zaštite na 95%. Moguće je da se cjepiva HPV-a daju u dobi od 9 do 25 godina,međutim, idealne dobi za dobivanje cjepiva smatraju se 11 i 12.

Vaginalni i vulvarni karcinom dijagnosticiraju se putem biopsije. To podrazumijeva patološko ispitivanje uzorka koji uključuje oba tkiva, lezije i zdravo tkivo. Dok se vrsta liječenja odabire u skladu s rezultatima biopsije, prva opcija je obično operacija. Karcinom usnog područja uklanja se kroz operacije. Međutim, moguće je da neki pacijenti nisu  podobni za operaciju. U takvim slučajevima, radioterapija postaje alternativa. S druge strane, radioterapija može biti problematična ako je kancerozno područje zakrivljeno i fizički nepravilno. Kada se doza zračenja ne postigne ravnomjerno zbog poteškoća koje proizlaze iz anatomije, rizik od pojave problema u mokraćnom mjehuru i crijevima se povećava, a time se smanjuje zadovoljstvo pacijenata. Hemoterapija se uglavnom odabire nakon radioterapije i u slučajevima recidiva.

MOGU LI SE ZAŠTITITI OD OVIH VRSTA KARCINOMA?

Svaki od tih ginekoloških karcinoma pojavljuje se zbog različitih faktora rizika. Međutim, moguće je da se žene zaštite od njih. Stručnjaci preporučuju sljedeće za zaštitu od ginekoloških karcinoma:

  • Vježbanje, primjena tableta za kontracepciju i rađanje više puta su faktori koji smanjuju rizik.
  • Zaštita od karcinoma grlića maternice, s druge strane, zahtijeva od žena da se zaštite od HPV-a, izbjegavaju pušenje i dugotrajno korištenje tableta za kontracepciju, kao i da redovno rade preglede.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search