Sve mjere zaštite od virusa COVID-19 - Acıbadem Healthcare Services (BA)
Sve mjere zaštite od virusa COVID-19

Sve mjere zaštite od virusa COVID-19

Acibadem počinje s ponovnim prijemom pacijenata u Turskoj

Cijeli svijet već mjesecima prolazi kroz krizu nastalu širenjem virusa Covid-19. Mnoge države, uključujući Tursku, uvele su potpunu ili djelimičnu zabranu kretanja kako bi se usporilo širenje pandemije. Pod ovakvim uslovima, Acıbadem Healthcare grupacija preduzima sve potrebne mjere predostrožnosti i nastavlja pružati podršku svim svojim pacijentima.

Od 11. marta 2020., datuma prvog službeno registovanog slučaja infekcije koronavirusom u Turskoj, Acıbadem Healthcare grupacija aktivira sve mjere vezane uz upravljanje u kriznim situacijama. Izvršili smo reorganizaciju naših bolnica i zdravstvenih centara. Nakon ispunjavanja svih kriterijuma koje je Ministarstvo zdravstva propisalo, naše bolnice proglašene su pandemijskim bolnicama što nam omogućava da dijagnosticiramo i liječimo pacijente zaražene koronavirusom (Covid-19) uz obavljanje i drugih vrsta pretraga, dijagnosticiranja i liječenja. Osim što smo fizički i medicinski kompetentni, posebno smo ponosni što možemo služiti svom narodu u ovako teškim vremenima.

Kontrola zaraze i mjera sigurnosti u našim bolnicama uvijek su bile daleko iznad svjetskog prosjeka. Za potrebe pandemije Covid-19, ponovno smo izvršili provjeru svih mjera koje primjenjujemo uz stalne procjene koje obavlja naš Savjet za suzbijanje zaraze. Svi pacijenti za koje sumnjamo ili kod kojih utvrdimo prisustvo virusa Covid-19 izoliraju se te zaprimaju u prethodno pripremljene posebne zone. Medicinsko osoblje koje brine o pacijentima za koje se sumnja ili kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa nije uključeno u slučajeve nezaraženih pacijenata kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija. Sve javne površine u bolnicama redovno se dezinficiraju, časopisi u čekaonama, klupe i stolice iz kafeterija su sklonjene a dozvoljena je prodaja isključivo upakovane hrane. Svi pacijenti za koje se sumnja ili koji su zaraženi virusom koriste posebno označen lift. U cilju sprječavanja širenja zaraze, kompletno medicinsko osoblje, ljekari, sestre i bolničko osoblje koji se bave pacijentima zaraženim virusom Covid-19, na raspolaganju imaju posebne prostorije za odmor, ukoliko odaberu da ne odu svojim porodicama.

Svi pacijenti koji imaju povišenu temperaturu ili kašlju mogu doći u posebno izolirane prostorije za hitne slučajeve. Medicinsko osoblje opremljeno je ličnom zaštitnom opremom a svi pacijenti dobijaju zaštitne maske u cilju sprječavanja unakrsne kontaminacije. Sve ordinacije i čekaone za pacijente koji nisu zaraženi virusom Covid-19 strogo su rezervirane i izolirane od prostorija za hitne slučajeve. Dodatno, o pacijentima u ovim prostorijama brinu medicinske ekipe posebno izabrane za rad na ovim odjelima. Svi onkološki i hronični pacijenti koji dolaze radi kontrolnih pregleda, mogu koristiti posebno obilježene, odvojene ulaze u bolnice. U pratnji pacijenta može ići samo jedna osoba kojoj, skupa s pacijentom, prilikom svake posjete mjerimo temperaturu. Prije bilo kakve hirurške intervencije pacijenti se testiraju na Covid-19. Medicinsko osoblje opremljeno je ličnom zaštitnom opremom.

Kompletna medicinska oprema sterilizira se u Centralnom odjelu za sterilizaciju a operacione sale se prije svake intervencije iznova dezinficiraju. Nakon operacije, pacijenti se prebacuju u jednokrevetne sobe radi postoperativnog oporavka.

Acıbadem Healthcare grupacija nastavlja s praćenjem svih preporučenih protokola propisanih od strane Svjetske zdravstvene organizacije te Ministarstva zdravstva Turske uz poštovanje prioritetnih potreba naših pacijenata. Ponosni smo što smo u mogućnosti nastaviti s pružanjem medicinske podrške svim našim pacijentima za vrijeme i nakon ove globalne vanredne situacije.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search